Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα τιμηθεί ο θεσμός του εορτασμού της «πατατιάδας» στον Δήμο Βιστωνίδας

Για άλλη μια χρονιά την τιμητική της έχει η πατάτα της περιοχής



  Η γιορτή της πατάτας ή «πατατιάδα», όπως είναι ευρέως γνωστή, αποτελεί μια σημαντική παράδοση του Δήμου Βιστωνίδας, η οποία έχει εξελιχθεί σε θεσμό, που τιμάνε δεόντως οι κάτοικοι του Δήμου κάθε χρόνο.

  Βασικός σκοπός του διημέρου των εκδηλώσεων για την γιορτή της πατάτας, που για φέτος θα πραγματοποιηθούν το προσεχές Σαββατοκύριακο, είναι να προβάλουν την πατάτα, η καλλιέργεια της οποίας αποτελεί ένα βασικό γνώρισμα της περιοχής, αλλά και να αποδώσουν τιμή σε εκείνον, που πρώτος έφερε την πατάτα στην περιοχή και ήταν από την Φελώνη.

  Η καρποφόρα και γόνιμη γη της Βιστωνίδας χαρίζει στους κατοίκους της την πιο νόστιμη πατάτα, γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια για την λαχταριστή γεύση της.

  Όπως επιβάλει και το βαθύτερο νόημα της γιορτής, η πατάτα έχει την τιμητική της. Διάφορα εδέσματα από πατάτα, πισροσκί, τηγανιτές πατάτες, πατάτες φούρνου κ.α. αποτελούν τις χαρακτηριστικές γεύσεις που μπορούν να απολαύσουν οι συμμετέχοντες στον εορτασμό της πατάτας.

  Οι εκδηλώσεις συγκεντρώνουν κάθε χρόνο μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνον των ντόπιων κατοίκων, αλλά και των ξένων επισκεπτών που έρχονται στην Βιστωνίδα ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό. Πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι, γιορτάζουν την «πατατιάδα», προβάλλοντας την ως ένα σημαντικό εθνικό και εγχώριο προϊόν.    

  Για τον Δήμαρχο Βιστωνίδας, κύριο Νίκο Ζλάτκο, η γιορτή έχει υψίστη σημασία, καθώς προβάλει ένα προϊόν της περιοχής και συνάμα ενώνει τους αγροτικούς πληθυσμούς του Δήμου, οι οποίοι μετατρέπουν την παραγωγή πατάτας σε μια γιορτή,  που πλαισιώνεται από μουσική, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις.

  Ο κύριος Νίκος Ζλάτκος αναφερόμενος στις φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «πατατιάδας», επισημαίνει μέσα από την ΦτΞ τα ακόλουθα:

  «Στις 25 & 26 Ιουλίου 2010 στη Φελώνη διοργανώνεται η Πατατιάδα ή αλλιώς η Γιορτή της Πατάτας. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν δύο μέρες. Την πρώτη μέρα το Σάββατο 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ποδοσφαιρικός τιμητικός αγώνας παλαιμάχων μεταξύ του Α.Ο. Βιστωνίδος και Μεσογείου Κύπρου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην μνήμη του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, στο Αθλητικό Κέντρο Φελώνης Βιστωνίδας στις 18.30. Την δεύτερη μέρα, Κυριακή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00 στην πλατεία της Φελώνης, θα σερβιριστούν από τους συλλόγους εδέσματα πατάτας σε διάφορες εκτελέσεις της μαγειρικής, όπως πιροσκί, σουφλέ πατάτας, μουσακάς, πατάτες γεμιστές, πατατοκεφτέδες και πολλά άλλα. Οι εκδηλώσεις κλείνουν με λαϊκό γλέντι στην πλατεία του οικισμού με την συνοδεία άφθονου κρασιού, μουσικής και φυσικά πατάτας».

  Και φέτος δηλαδή το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι πλούσιο και αξιέπαινο. Αναμένεται για άλλη μια χρονιά μεγάλη συμμετοχή, όπως την έχει συνηθίσει, άλλωστε, ο Δήμος. Με πολλές εκπλήξεις, αμείωτο κέφι και καλή διάθεση θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη γιορτή της πατάτας, ένας σημαντικός θεσμός που κρατάει και τιμάει η Δημοτική Αρχή της Βιστωνίδας, ως ένα βασικό πολιτιστικό πυλώνα για όλη την περιοχή.

  Να σημειωθεί δε, πως οι εκδηλώσεις διεξάγονται κάτω από το άγρυπνο μάτι της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης του Δήμου.