Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ανάστατοι οι αγρότες από παρεξήγηση

Ανάστατος ο αγροτικός κόσμος από την είδηση, πως στο εξής θα πληρώνει στον ΕΛΓΑ, για τις δηλώσεις των στρεμμάτων του



- Για παρεξήγηση και έλλειψη ενημέρωσης κάνει λόγο ο κύριος Κ. Γλερίδης, μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ξεκαθαρίζοντας, ότι οι αγρότες δεν θα πληρώνουν κάτι περισσότερο από αυτά που, ήδη, πλήρωναν
- Μετά την κατάργηση του 3% που πλήρωναν οι αγρότες υπέρ του ΕΛΓΑ, θα πληρώνουν ένα ποσόν, ανάλογα με την καλλιέργεια, για την δήλωση των στρεμμάτων τους


Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κόλπους των αγροτών η είδηση ότι, εφεξής, θα πληρώνουν τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να κάνουν την δήλωση των στρεμμάτων τους. Σύγχυση και πανικός επικρατεί στην ελληνική ύπαιθρο, καθώς όλοι παραδέχονται, πως ο αγροτικός κόσμος περνάει μία από τις χειρότερες φάσεις του και καλείται, για άλλη μια φορά, να επωμιστεί τις συνέπειες της κρίσης.
Σε επικοινωνία, ωστόσο, που είχαμε με τον κύριο Κώστα Γλερίδη, μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο τελευταίος ξεκαθάρισε, ότι δεν υπάρχει λόγος αναστάτωσης, αφού οι αγρότες δεν θα πληρώνουν κάτι παραπάνω από αυτά που πλήρωναν προηγουμένως. Συγκεκριμένα, ο κύριος Κ. Γλερίδης τόνισε, πως οι αγρότες πλήρωναν μέσω των αγοραστών τους 3% στον ΕΛΓΑ, επειδή, όμως, πολλοί από τους αγοραστές των προϊόντων τους δεν κατέβαλλαν, για δικούς τους λόγους, αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ, το 3% καταργήθηκε. Αντ’ αυτού, αποφασίστηκε ο κάθε αγρότης να πληρώνει στον ΕΛΓΑ , ανάλογα με την καλλιέργεια των προϊόντων, όταν κάνει την δήλωση των στρεμμάτων του.
«Συμφωνούμε σε αυτό που έγινε, ειδικά δε στους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που διανύουμε, δεν μπορεί το κράτος να μας αποζημιώνει, χωρίς πρώτα να εισπράττει».
Από την άλλη, ο κύριος Κ. Γλερίδης παραδέχτηκε, ότι για κάποιες καλλιέργειες το ποσόν που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες είναι υπερβολικό. Για παράδειγμα, για την καλλιέργεια πατάτας είναι σαράντα πέντε ευρώ ανά στρέμμα. Βέβαια, ο κύριος Κ. Γλερίδης ξεκαθάρισε, ότι οι αγρότες μπορούν να προκαταβάλλουν αυτά τα χρήματα ή να κάνουν μια υπεύθυνη δήλωση αναφέροντας πως επιθυμούν αυτά να κρατηθούν από την επιστροφή του ΦΠΑ ή κάποια άλλα δικαιώματά τους.
Παράλληλα, ο κύριος Κ. Γλερίδης άφησε αιχμές κατά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης για την αναστάτωση που προκλήθηκε, επισημαίνοντας, ότι δεν ενημέρωσε τους αγρότες αναφορικά με το θέμα, δεν τους ξεκαθάρισε, δηλαδή, ότι δεν καλούνται να πληρώσουν κάτι καινούργιο από αυτό που πλήρωναν ήδη. Ενώ, υπογράμμισε με έμφαση, πως έπρεπε προηγουμένως να γίνει μια κουβέντα με όλους τους φορείς του αγροτικού κόσμου και να ακολουθήσει η σωστή ενημέρωση των συναδέλφων τους.