Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Τελικά, μήπως πρέπει να πάψουμε να δημοσιοποιούμε τους θησαυρούς του εδάφους, υπεδάφους και αυτούς που βρίσκονται στα ενάλια βάθη του Αιγαίου;

Ασχολούμενη με φανατισμό με τα δημοσιονομικά μας η κ. Μέρκελ, θέτει όρους προς την χώρα μας και «βγάζει το φίδι από την τρύπα» υποσκελίζοντας τις προτάσεις ή τις βουλές των ομολόγων της, ισχυρών της Ευρώπης.
Η Ελλάδα τορπιλίζεται άγρια οσάκις προσφεύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τους γνωστούς λόγους και δέχεται εκβιαστικούς όρους, τους οποίους αδυνατεί να διαπραγματευτεί και «χρησιμοποιείται» ως θύμα προς παραδειγματισμό. Πρόσφατα όμως, κατόρθωσε να αποφύγει τις Συμπληγάδες της αναδιάρθρωσης του χρέους και πέτυχε την επιμήκυνσή του, για την οποία πανηγυρίζει η Κυβέρνηση, αντιθέτως με τους πολίτες που τηρούν στάση επιφύλαξης. Κυρίως για τους όρους που η κ. Μέρκελ έθεσε, ώστε η Ελλάδα να γίνει αποδέκτης βοήθειας. Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που επί της παρούσης το ονόμασαν… «αξιοποίηση»! Για να πλανεύει και να πονάει λιγότερο.
Όρους βέβαια έθεσε και στην Ιρλανδία, που είναι διαφορετικής βάσεως και διόλου απαξιωτικοί ή ισοπεδωτικοί. Αυτό επαληθεύεται, για άλλη μια φορά. Πώς; Από την αποδοχή της πρότασης για ενιαία εταιρική φορολογία στη ζώνη του Ευρώ. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται με απαξία και βρίσκεται στην χειρότερη θέση να εγκλωβίζεται όχι σε εχθρικό ζυγό, αλλά σε… «εταιρικό», που κατ’ όνομα υφίσταται μόνο. Ελλάδα και Ιρλανδία, οι πτωχότερες χώρες, εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
Η υποβάθμιση της χώρας μας διαρκεί, αρχής γενομένης από την στιγμή που αποκαλύφθηκε και δημοσιοποιήθηκε το οικονομικό χάος της χώρας, μετά τις εκλογές του 2009 έως και σήμερα, με προοπτική αορίστου χρόνου. «Τσαλακώθηκε» η χώρα, γεγονός που δεν αμφισβητείται αλλά ενισχύεται ολοένα περισσότερο.
Η δέσμευση της κυβέρνησης να αποδεχθεί τον όρο ης «αξιοποίησης-ξεπουλήματος», ώθησε ορισμένους να εκτιμήσουν ακόμη και τον Παρθενώνα ή και ελληνικά νησιά. Έστω και με διάθεση χιούμορ.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα της «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ», κρυμμένος θησαυρός 20 δις Ευρώ στο υπέδαφος της Μακεδονίας και της Θράκης, με βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού, αργύρου, νικελίου, μολύβδου κ.λ.π.. Ουαί κι αλλοίμονο αν το αντιληφθεί η κ. Μέρκελ. Θα το συγκαταλέξει στα υπό «αξιοποίησιν» ακίνητα της δημόσιας περιουσίας. Μόνο που στην περίπτωση αυτή πρόκειται για το υπέδαφος της χώρας, άρα θα μπει «χέρι» και στα… εντόσθια της πατρώας γης, όπως ενδέχεται το ίδιο να συμβεί και για τον υποθαλάσσιο χώρο, εξαιτίας των κοιτασμάτων πετρελαίου.
Ξέφυγε ο εγκέφαλός μου; Πιθανόν. Προχώρησε θα έλεγα, διότι βάσει των απίθανων που ακούστηκαν και έγιναν στην ελληνική επικράτεια, τίποτα δεν είναι απολύτως σίγουρο. Τίποτα δεν διασφαλίζεται, διότι δεν έχουμε κύρος και ισχύ να χτυπήσουμε την γροθιά στο τραπέζι. Η αδυναμία των κυβερνήσεων που υπερφόρτωσαν την χώρα με χρέη και ελλείμματα φαίνεται και στην αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων και την ήπια εξωτερική πολιτική που τηρείται και οδηγεί στην υποχώρηση της σιωπής. Ή εν πάσει περιπτώσει, βασίζεται στην ολιγωρία προσφυγών, διαμαρτυριών, αντιδράσεων και ίσως στην διατήρηση ενός κλίματος πολιτισμού που μας βγάζει τα μάτια. Άλλωστε ποτέ δεν είδαμε να παίρνουν θέση υπέρ ημών σύμμαχοι, εταίροι και λοιποί, που υποτίθεται θαυμάζουν τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδος, αλλά δεν συμπαθούν τους Έλληνες.
Τελικά, μήπως πρέπει να πάψουμε να δημοσιοποιούμε τους θησαυρούς του εδάφους, υπεδάφους και αυτούς που βρίσκονται στα ενάλια βάθη του Αιγαίου;

Φ. Βλαχοπούλου