Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Πράσινη ανάπτυξη, πράσινα Ευρώ και… πράσινα άλογα! Στου ονείρου την φαντασία βέβαια.
Η ραδιενέργεια σε πλήρη ανάπτυξη πάνω στους αιθέρες της Ιαπωνίας και πιθανόν το χάδι της να αγγίξει το οξυγόνο παγκοσμίως. Εδώ διχάζονται οι απόψεις των πυρηνικών επιστημόνων, που δημιουργούν κλίμα αμφιβολιών, ως προς το αν τα ραδιενεργά αέρια φθάσουν, έστω ελαχιστοποιημένα πάνω από την Ευρώπη.
Η κόλαση στην Ιαπωνία απέδειξε το μέγεθος του ανθρωπίνου εγκεφάλου, ως προς τις δυνατότητές του στην τεχνολογία, αλλά και την ανικανότητά του απέναντι στα στοιχεία της φύσεως, που όταν αγριέψουν δεν βρίσκουν ισοδύναμο αντίπαλο και βγαίνουν νικητές. Σε κάθε περίπτωση. Όσο αντιφατικό κι αν είναι, εν τούτοις είναι αδιαμφισβήτητο. Παρ’ όλα όσα τραγικά συμβαίνουν και σε αναμονή των χειρότερων που εικάζουν πως θα επέλθουν με τις πιθανές εκρήξεις των αντιδραστήρων, η Ιαπωνία θα τα καταφέρει να ανασυγκροτηθεί και να αναγεννηθεί από την τέφρα της, μέσα σε τρία χρόνια, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι διεθνώς.
Οι μέχρι τώρα αναφορές στο κόστος των ζημιών από τον σεισμό και το τσουνάμι, πέρα από τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές (αυτό δεν εκτιμάται), υπολογίζονται σε 150.000.000.000 δολάρια. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αλλά σε σύγκριση με το δικό μας χρέος προς τις τρεις πηγές της Ευρώπης, ε! τι να λέμε; Είναι σαν να μας χτύπησαν δυόμισι τσουνάμι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, και την ανάκαμψη δεν θα την δούμε ούτε σε 30 χρόνια. Γιατί; Γνωστό στους περισσοτέρους που δεν καταχωρούν τα συμπεράσματα στα πρόωρα, αλλά στα αυταπόδεικτα και τα άνευ αμφισβήτησης. Όσο κι αν μας κρύβουν την αλήθεια, ωραιοποιώντας τις επιτεύξεις των συνόδων, που αφορούν την χώρα μας, οι πολίτες έχουν τον δικό τους τρόπο να υπολογίζουν τα ιλιγγιώδη ποσά σε συσχετισμό με τα χρονικά περιθώρια.
Τα δάκρυα των Ελλήνων θα χύνονται επί δεκαετίες πάνω από τα σαθρά θεμέλια της οικονομίας, με την ελπίδα για ανάκαμψη ανέφικτη και όλα τα άλλα, που η κυβέρνηση θέλει να περάσει, να αποτελούν στοιχείο ματαιότητος.
Η Ιαπωνία θα αναγεννηθεί και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς. Άλλωστε μετά από μια Χιροσίμα και την ατομική βόμβα που επέφερε στην χώρα μύρια όσα δεινά, κατάφερε να πετύχει το αδύνατο. Να γίνει η δεύτερη οικονομικά εύρωστη χώρα παγκοσμίως και η τρίτη σε βιομηχανική ανάπτυξη! Πού να την φτάσουμε λοιπόν;
Ανεξάρτητα με όλα τα ως άνω, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις ικανότητες της τεχνολογίας, όπως και την ζημιά που οι επιτεύξεις της επιφέρουν στην ατμόσφαιρα και στον φλοιό της Γης. Η φύση εκδικείται όταν γίνεται προσπάθεια να την δαμάσουν ανθρώπινοι εγκέφαλοι, πάνω από τον μέσο δείκτη IQ και την «βιάζουν» βάναυσα, ώστε να τεθεί στην υπηρεσία συμφερόντων, χρήσης, εξυπηρέτησης και υπεροχής. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ανθρωπότητος με τα υπέρ και τα κατά. Καλά είναι τα υπέρ, όταν όμως υπάρχει η πιθανότητα ενός «κατά», τότε αντιστρέφεται ο ρόλος και από επιτυχής μεταλλάσσεται σε επικίνδυνο θηρίο που δεν περιορίζεται στον βρυχηθμό, αλλά ξεριζώνει συθέμελα τον πλανήτη Γη.
Ίσως να βρισκόμαστε σε περίοδο γήινων ανακατατάξεων, που αναμφίβολα θα στοιχίσουν την ζωή πληθυσμών και θα παρουσιάσουν φαινόμενα ανατροπής σε στεριά και θάλασσα. Αυτό είναι το μόνο που δεν μπορούν να αποφύγουν οι επιστημονικές μελέτες, η εφαρμογή τους και το έργο τους, αλλά και να το αντιμετωπίσουν…