Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών για τον Καλλικράτη στην παιδεία

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για τον νέο σχολικό χάρτη

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών
για τον Καλλικράτη στην παιδεία


Δημήτρης Ντούμος, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης:
«Οι μετακινήσεις των νηπίων είναι πολύ δύσκολες. Πώς θα γίνονται; Ποιος θα εγγυηθεί για την ασφάλεια των παιδιών; Και μετά θέλουν να μας πείσουν, ότι αυτό που γίνεται είναι παιδαγωγικό»
Δίωρη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών την Παρασκευή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Δυσαρεστημένος με την μεγάλη κλίμακα συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων, στα πλαίσια του νέου σχολικού χάρτη, που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, κύριος Δημήτρης Ντούμος.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο τελευταίος, οι αρνητικές επιπτώσεις από τις αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης θα πλήξουν μαθητές και εκπαιδευτικούς.
«Δεν περιμέναμε τόσες πολλές συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Δημ. Ντούμος. Σύμφωνα με αυτά που συμπληρώνει ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, οι ανωτέρω συγχωνεύσεις σε συνδυασμό με την κατάργηση της μετεκπαίδευσης, την μη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών και την μη διεξαγωγή εξετάσεων στο εξωτερικό, συμβάλουν καθοριστικά στην υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, καθώς του χρόνου δε θα υπάρχουν διορισμοί, ενώ πολλοί εκπαιδευτικοί δε θα μπορούν να αποσπαστούν.
Όσον αφορά, τώρα, το Νομό Ξάνθης, ο κύριος Δημ. Ντούμος επισημαίνει, ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για τα νηπιαγωγεία, καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την ασφάλεια των παιδιών που θα αναγκάζονται να μετακινούνται.
«Οι μετακινήσεις των νηπίων είναι πολύ δύσκολες. Πώς θα γίνονται; Ποιος θα εγγυηθεί για την ασφάλεια των παιδιών; Και μετά θέλουν να μας πείσουν, ότι αυτό που γίνεται είναι παιδαγωγικό» υπογραμμίζει με έμφαση ο κύριος Δημ. Ντούμος.
Σχετικά, τώρα, με τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών στις εν λόγω αλλαγές, ο τελευταίος επισημαίνει πως, η απόφαση της Ομοσπονδίας για δίωρη στάση εργασίας την προσεχή Παρασκευή είναι εντελώς άκυρη, αφού, όπως τονίζει «δεν είναι δυνατόν να αντιδράμε, μόνον, με δίωρη στάση εργασίας σε τόσο μεγάλα θέματα».
Παράλληλα, ο κύριος Δημ. Ντούμος κατηγορεί το Υπουργείο Παιδείας για αλαζονική συμπεριφορά, αφού, όπως επισημαίνει «δεν ζήτησε καν την γνώμη μας για τις αλλαγές που σκόπευε να εφαρμόσει» και συμπληρώνει με έμφαση «μας καταργούν όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα».
Κλείνοντας, ο κύριος Δημ. Ντούμος αναφέρει, ότι θα γίνει μια συνεδρίαση των εκπαιδευτικών σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να αποφασίσουν για την στάση που θα κρατήσουν με τα νέα δεδομένα σε εξέλιξη.