Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Τον Δήμαρχο Ξάνθης επισκέφτηκε εχθές ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη

Τον Δήμαρχο Ξάνθης επισκέφτηκε εχθές ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη


Βασικό θέμα συζήτησης των δύο ανδρών, οι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών

Τον Δήμαρχο Ξάνθης, κύριο Μιχάλη Στυλιανίδη, επισκέφτηκε στο γραφείο του το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη, κύριος Klaus Bormman, στα πλαίσια εθιμοτυπικής συνάντησης των δύο ανδρών.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ζεστό και φιλικό κλίμα. Ενώ, τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την νέα διοικητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, καθώς και τους τομείς συνεργασίας των δύο πλευρών.
Ο κύριος Μιχ. Στυλιανίδης, από την πλευρά του, τόνισε χαρακτηριστικά, πως «με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχτηκα τον κύριο Klaus Bormman, πρόξενο της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη. Τον ενημέρωσα για την πόλη της Ξάνθης, για τον πρώην Δήμο Ξάνθης, αλλά και για τον σημερινό Καλλικράτειο Δήμο με την πανέμορφη περιοχή της Σταυρούπολης» και συνέχισε λέγοντας ότι «εύλογο είναι το ενδιαφέρον του κυρίου προξένου για την περιοχή μας, καθώς αποτελεί κομμάτι της ευθύνης του. Συζητήσαμε για διάφορους τομείς που μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Ακόμη, συζητήσαμε για την έκθεση που θα εγκαινιαστεί το απόγευμα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, που γίνεται υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη και αφορά τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έναν τομέα που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα».
Ενώ, ο κύριος Klaus Bormman, από την πλευρά του, αναφερόμενος στους λόγους επίσκεψής του στην περιοχή μας τόνισε ότι «από την πρώτη του έτους ισχύει ο Καλλικράτης στην Ελλάδα, με τον οποίον, στην ουσία, δίνονται περισσότερες αρμοδιότητες στις τοπικές κοινωνίες. Στην Γερμανία αυτό ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να δίνονται περισσότερες εξουσίες στους Δήμους. Ήθελα να ανταλλάξω απόψεις με τον Δήμαρχο, για το πως μπορεί ο νέος αυτός θεσμός να λειτουργήσει καλύτερα, αλλά και για το που μπορούν να υπάρξουν σημεία συνεργασίας. Το Γενικό προξενείο της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη συμπληρώνει φέτος εκατόν είκοσι πέντε χρόνια, στις αρμοδιότητες του προξενείου είναι και η Θράκη. Το Γενικό προξενείο της Γερμανίας θέλει να συνεχίζει την συνεργασία με την Θράκη, αλλά και να τις ενδυναμώσει. Έχει ανοίξει η συζήτηση, σχετικά με το πως μπορεί να ενδυναμωθεί αυτή η συνεργασία».
Σε ερώτηση, εάν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης να κάνει επενδύσεις στην περιοχή της Θράκης, με δεδομένο, ότι διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο, ο κος Klaus Bormman, επισημαίνει πως «είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί αυτή την στιγμή και η Γερμανία έχει κάποια ελλείμματα, που επιδιώκει να μηδενίσει. Από εκεί και πέρα, όμως, στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν πολλά περιθώρια, παραδείγματος χάρη οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».