Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Χάθηκε το τρένο για την δημιουργία χώρων πρασίνου

Εκτός των 27 Δήμων, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την δημιουργία χώρων πρασίνου, η Ξάνθη

Χάθηκε το τρένο για την
δημιουργία χώρων πρασίνου


Απόστολος Αγκόρτσας, Αντιδήμαρχος Πρασίνου:

-«Δεν μπορώ να πιέσω κάποιον προγενέστερο από μένα, να καταθέσει τα χαρτιά που έπρεπε να κατατεθούν, ώστε να εγκριθεί η συμμετοχή μας στο εν λόγω πρόγραμμα
-Αν ήθελε να καταθέσει, αν γνώριζε, αν είχε την χρονική ευχέρεια και την τεχνική υποστήριξη, θα τα κατέθετε
-Τι μπορώ να κάνω;
-Να γυρίσω τον χρόνο πίσω;
-Αυτό δεν μπορώ να το κάνω»


Εκτός προγράμματος για την δημιουργία χώρου πρασίνου, του Υπουργείου περιβάλλοντος, ο Δήμος Ξάνθης, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί «δυστυχώς δεν κάναμε αίτηση και δεν καταθέσαμε μελέτη όταν έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην είμαστε μέσα στις επιλέξιμες περιοχές», σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην ΦτΞ ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Τουρισμού του Δήμου Ξάνθης, κος Απόστολος Αγκόρτσας.
Μια πραγματικά μεγάλη απώλεια για τον Δήμο μας, με δεδομένο το γεγονός, πως η σύγχρονη Ξάνθη είναι ένας απέραντος «τσιμεντότοπος».
Να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρεται σε δημιουργία χώρων πρασίνου σε δώδεκα Δήμους της Αττικής και δεκαπέντε της Περιφέρειας, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους ημιυπαίθριους. Οι χώροι θα δημιουργηθούν με πόρους του πράσινου ταμείου ύστερα από απαλλοτριώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγραμματισμού και εφαρμογής εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ο Δήμος Ξάνθης, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, δεν εντάσσεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφού δεν υπήρξε αίτηση συμμετοχής, αλλά και η σχετική μελέτη.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει παράλληλα ο κος Α. Αγκόρτσας, αναφορικά με το ίδιο θέμα «δεν μπορώ να πιέσω κάποιον προγενέστερο από μένα να καταθέσει τα χαρτιά που έπρεπε να κατατεθούν, ώστε να εγκριθεί η συμμετοχή μας στο εν λόγω πρόγραμμα. Αν ήθελε να καταθέσει, αν γνώριζε, αν είχε την χρονική ευχέρεια και την τεχνική υποστήριξη, θα τα κατέθετε. Τι μπορώ να κάνω; Να γυρίσω τον χρόνο πίσω; Αυτό δεν μπορώ να το κάνω. Για εκείνο που μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι οποιαδήποτε τέτοια γνώση φτάνει στο δικό μας τμήμα, από εδώ και μπρος, είτε για τουρισμό, είτε για ανάπτυξη, είτε για πράσινο, εμείς θα την εκμεταλλευόμαστε, υποβάλλοντας μελέτες».
Ο ίδιος τονίζει πως «ένα από τα πολύ δυνατά χαρτιά αυτής της Αντιδημαρχίας είναι ότι ,εγώ ο ίδιος γνωρίζω το αντικείμενο μελέτη και οι υπάλληλοι έχουν την πρόθεση να κάνουν μελέτες. Δεύτερον, έχω δίπλα μου το μεγάλο όπλο που λέγεται αναπτυξιακή. Τα πιο πολλά άτομα έχουν πανεπιστημιακή κατάρτιση και γνωρίζουν να ελέγχουν και να καταθέτουν. Η Αναπτυξιακή και συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτήν, αυτή την στιγμή, στηρίζουν την δική μου υπηρεσία οικιοθελώς και ανιδιοτελώς. Απλά, οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να αποδείξουν την αξία τους. Να αποδείξουν, ότι έχουν μείνει παραμελημένοι χωρίς λόγο».
Και καταλήγει «Δεν μπορώ να δώσω λόγο για το τι έγινε πριν τις δεκαπέντε Ιανουαρίου, όταν δηλαδή ανέλαβα την Αντιδημαρχία Πρασίνου. Τα χαρτιά γι’ αυτό το πρόγραμμα κατατέθηκαν πριν από έξι μήνες, επομένως, αναζητήστε για το τι έγινε και δεν έγινε, σε εκείνο τον χρόνο».