Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Απέκτησε επιτέλους την δική του «στέγη» το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης

Απέκτησε επιτέλους την δική του «στέγη»
το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης



Με προσωπικά έξοδα των μελών του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και δωρεές των φίλων έγινε η στελέχωση των γραφείων


Χαράλαμπος Ευστρατίου, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης:
«Ευελπιστούμε και ελπίζουμε στην συνέχιση της στήριξης από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κύριο Φώτη Καραλίδη, αλλά και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριο Άρη Γιαννακίδη, καθώς γνωρίζουν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, αυτή την στιγμή, χρειάζεται στήριξη από όλους»

Απέκτησε, επιτελούς, την δική του «στέγη» το νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Τα γραφεία του συνδικαλιστικού κινήματος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης στεγάζονται, πλέον, στον χώρο του Παλιού Οργανισμού Καπνού, επί της οδού Αναξάρχου. Από τα συνολικά πέντε γραφεία του χώρου, η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης χρησιμοποιεί τρεις χώρους, δύο γραφεία και μια αίθουσα για τις συνεδριάσεις όλων των πρωτοβάθμιων συλλόγων του Νομού.
Αξίζει να τονιστεί, ότι τα γραφεία στελεχώθηκαν με προσωπικά έξοδα και πολύ εργασία των ίδιων των μελών της ΑΔΕΔΥ. Ενώ, έγιναν και κάποιες πολύ σημαντικές δωρεές από φίλους των πρώτων, ώστε να μετατραπούν σε ευπρεπή γραφεία, οι συγκεκριμένοι χώροι του Παλιού Οργανισμού Καπνού.
Να σημειωθεί, σύμφωνα και με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, κύριος Χαράλαμπος Ευστρατίου, «εδώ και πολλά χρόνια, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης είχε αδρανοποιηθεί. Είχαν να γίνουν εκλογές πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή, αποφασίσαμε, ότι πρέπει να ξαναλειτουργήσει και κινήσαμε τις διαδικασίες για τις εκλογές. Έχει εκλεγεί ένα εννεαμελές συμβούλιο, που αυτή την χρονική στιγμή βρίσκεται σε αυτόν εδώ τον χώρο, συνεδριάζει και δέχεται τα αιτήματα και τους προβληματισμούς των συναδέλφων. Οι εκλογές έγιναν τον Μάιο. Μόλις εκλεγήκαμε και συστάθηκε το Προεδρείο, κάναμε έγγραφο στην τότε Νομαρχία Ξάνθης και τον τότε Νομάρχη, κύριο Γιώργο Παυλίδη, ο οποίος μας παραχώρησε με έγγραφό του, από τον Γενικό Διευθυντή της τότε Νομαρχίας, κύριο Καρακώστα, αυτόν τον χώρο, που βρίσκεται επί της οδού Αναξάρχου. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε κάποιους συναδέλφους, από όλους τους κλάδους, οι οποίοι ήρθαν εδώ και βοήθησαν για να διαμορφωθεί αυτός ο χώρος».
Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, σχετικά με την συνεργασία μεταξύ της ΑΔΕΔΥ και της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, ο κος Χ. Ευστρατίου επισημαίνει, πως «ευελπιστούμε και ελπίζουμε στην συνέχιση της στήριξης από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κύριο Φώτη Καραλίδη, αλλά και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριο Άρη Γιαννακίδη, καθώς γνωρίζουν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, αυτή την στιγμή, χρειάζεται στήριξη από όλους» και συμπληρώνει πως «έχουμε ζητήσει ραντεβού με τον κύριο Φ. Καραλίδη, ώστε να του θέσουμε τους προβληματισμούς μας. Θεωρούμε, ότι πρέπει να μάθουν τα προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους σε επίπεδο Νομού. Επειδή, όμως, κάποιοι συνάδελφοι, λόγω της εργασίας τους, δεν μπορούσαν να συναντήσουν τον Αντιπεριφερειάρχη πρωινές ώρες, κανονίσαμε η συνάντηση να γίνει μέσα στην εβδομάδα, απογευματινές ώρες».
Ο ίδιος τονίζει δε, ότι «θέλουμε την συνεργασία και την βοήθειά του Αντιπεριφερειάρχη σε ότι αφορά τα συνδικαλιστικά θέματα. Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε συγκαλέσει όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του Νομού, που ήταν στην δύναμη της ΑΔΕΔΥ, σε σύσκεψη. Παραβρέθηκαν από την Νομαρχία, τον Δήμο, από τους καθηγητές, τους δασκάλους, το πολιτικό προσωπικό του στρατού, οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, αν μου διαφεύγει κάποιος σύλλογος ζητάω συγγνώμη. Ο περισσότεροι, δυστυχώς, δεν ήρθαν, γιατί αυτή την στιγμή υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες στην Ξάνθη, που δεν είναι οργανωμένες. Δεν έχουν συλλόγους και συνδικαλιστικούς φορείς ή έχουν συνδικαλιστικούς φορείς, οι οποίοι είναι στην Αθήνα και εκπροσωπούνται από ανθρώπους της Αθήνας. Το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ καλείται να καλύψει αυτό το κομμάτι, γιατί δεν μπορεί ο εργαζόμενος που έχει κάποιο πρόβλημα τοπικά και μπορεί να λυθεί από εμάς, να το λύνει μέσω Αθηνών. Υπάρχει ένα τηλεφωνικό νούμερο, για το οποίο οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την Νομαρχία και την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, για να μπορούμε να δεχόμαστε τηλεφωνήματα. Έτσι, ανά πάσα στιγμή, κάποιος μπορεί να εκφράσει τους προβληματισμούς, τις θέσεις, ακόμη και τις προτάσεις του για την καλύτερη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος. Εδώ που φτάσαμε, το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ξεφύγει από τα στενά κομματικά κριτήρια, ώστε να κατέβουμε στις εκλογές πιο διευρυμένα, ως ένα συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν πρέπει να κατεβαίνουν, πλέον, κομματικές ταμπέλες. Πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, ώστε οι συνάδελφοι να επιλέξουν αυτόν που θεωρούν, ότι μπορεί να τους εκπροσωπήσει καλύτερα, για να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα. Πιστεύω, ότι, κάποιος που δεν είναι πίσω από μια ταμπέλα, μπορεί να μιλήσει πιο ελεύθερα και πιο καθαρά».
Ερωτηθείς, για το εάν το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα έχει χάσει την αυτοδυναμία του, έτσι όπως καταγγέλλουν πολλοί εργαζόμενοι Έλληνες πολίτες, ο κύριος Χ. Ευστρατίου, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «φυσικά και έχει χάσει την αυτοδυναμία του αυτή την στιγμή, γι’ αυτό και πολύς κόσμος, δυστυχώς, δεν μας πιστεύει. Όλοι οι μεγάλοι συνδικαλιστές των Αθηνών, από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά, βρίσκονται πίσω από κομματικές ταμπέλες και μέσω του συνδικαλισμού κυνηγάνε κάποιες θέσεις σε πολιτικό σκηνικό, όταν θα έρθει το κόμμα τους ως κυβέρνηση. Εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτό».
Παράλληλα, ο κύριος Χ, Ευστρατίου, ενημερώνει ότι «έγινε συνεργασία με τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, με τα νομαρχιακά τμήματα της νέας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για δύο θέματα που απασχολούν όλους τους εργαζόμενους της Περιφέρειας. Ένα θέμα είναι το διοικητικό δικαστήριο, το οποίο αυτή την χρονική στιγμή συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο και εξετάζει κάποιες προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων, όσον αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους θέματα. Θα πάμε να δούμε τον Πρόεδρο του Εφετείου και να ζητήσουμε, εάν μπορεί και εφόσον θέλουν οι δικαστές, αυτές τις δύο ή τρεις φορές τον χρόνο, να τις κάνει τέσσερις ή πέντε. Όπως, επίσης, και την άλλη βδομάδα, θα βρεθούμε όλοι μαζί, για να δούμε το θέμα του επιδόματος των παραμεθορίων περιοχών. Επιδιώκουμε κάποια συνεννόηση με όλους τους πολιτικούς φορείς της Ξάνθης για να μην καταργηθεί το επίδομα παραμεθορίου, καθώς αποτελεί ένα κίνητρο, ώστε να παραμείνουν κάποιοι άνθρωποι στην περιοχή. Εξάλλου, δεν είναι μεγάλο το ποσόν, είναι μόλις 120 ευρώ, το μισό εισιτήριο, δηλαδή, για να κατέβει κάποιος να κάνει την δουλειά του στην Αθήνα».