Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, που θα ξεκινήσουν από τις 7 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον σε πρώτη φάση οι αγρότες της Ξάνθης

Ξεκινάνε κινητοποιήσεις με δεκατρία μπλόκα, από την Θράκη μέχρι την Θεσσαλία, οι Έλληνες αγροτοσυνδικαλιστές

Δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, που θα ξεκινήσουν από τις 7 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον σε πρώτη φάση οι αγρότες της Ξάνθης

Κώστας Γλερίδης, μέλος ΠΑΣΕΓΕΣ:
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις φετινές καλλιέργειες»

Κινητοποιήσεις, από την Θράκη μέχρι την Θεσσαλία, έχουν εξαγγείλει οι Έλληνες αγροτοσυνδικαλιστές από τις 7 Φεβρουαρίου, με βασικά αιτήματα τις αποπληρωμές από ΟΠΕΚΕΠΕ, τις αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ, τα προγράμματα για σχέδια βελτίωσης και νέους αγρότες, καθώς και νέα ΚΑΠ 2014.
Συνολικά δεκατρία μπλόκα των αγροτών αναμένεται να σχηματίσουν εστίες διαμαρτυρίας των αγροτών.
Σύμφωνα, πάντως, με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο κύριος Κώστας Γλερίδης, μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι αγρότες της Ξάνθης δε θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους. Ενώ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αγρότες της Ξάνθης να προσχωρήσουν στις κινητοποιήσεις στην συνέχεια, καθώς τα αιτήματα των συναδέλφων τους είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο κύριος Κ. Γλερίδης, οι καλλιέργειες στην Ξάνθη πήγαν φέτος καλά, ειδικά όσον αφορά το καλαμπόκι και το σιτάρι. Το μοναδικό είδος που δεν απέδωσε, λόγω φθοράς που υπέστη από σκουλήκι, είναι το βαμβάκι, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην έχουν ισχυρό λόγο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Βέβαια, όπως συμπληρώνει και ο κύριος Κ. Γλερίδης, υπάρχει καθυστέρηση όσον αφορά την αποπληρωμή χρωστούμενων στους αγρότες από το πρόγραμμα natura, στο οποίο έχει ενταχθεί η περιοχή μας εδώ και πέντε χρόνια.
Το πρόγραμμα natura προβλέπει πενήντα ευρώ κατά στρέμμα στον αγρότη. Οι αγρότες δε της Ξάνθης έχουν πληρωθεί μόνον τα δύο πρώτα χρόνια της ένταξής τους στο εν λόγω πρόγραμμα, από τα συνολικά πέντε έτη.
Όσον αφορά τώρα την επιδότηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης του βαμβακιού, αυτή δε έχει πληρωθεί ακόμη. Με δεδομένη, όμως, την φθορά του προϊόντος φέτος από το σκουλήκι που αναφέρθηκε παραπάνω, είναι δύσκολη η πληρωμή της επιδότησης. Για την ακρίβεια, για να λάβουν οι αγρότες την επιδότηση, θα πρέπει να παραδώσουν εκατόν ογδόντα κιλά βαμβάκι ανά στρέμμα.