Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Σεβασμός στα σχολικά βιβλία

Πολύ ζεστά έχει πάρει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης το θέμα της επαναχρησιμοποίησης σχολικών βιβλίων

Σεβασμός στα σχολικά βιβλία


Σάββας Μελισσόπουλος, Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης:
«Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στο βιβλίο, το χρήσιμο αυτό εργαλείο, που πληρώνουν από το υστέρημά τους οι Έλληνες πολίτες»

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για την επαναχρησιμοποίηση σχολικών βιβλίων από τους μαθητές, έχει ξεκινήσει, εάν και πιλοτικά, με μεγάλες προσδοκίες για την εμπέδωση της περιβαλλοντικής συνείδησης από τα παιδιά.
Σύμφωνα με το μήνυμα που έστειλε η Υπουργός Παιδείας, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, στους μαθητές «αντί να καταστρέφετε τα βιβλία, προσφέρετέ τα στους επόμενους, μαζί με ένα σημείωμά σας».
Επιχειρείται, δηλαδή, μια πολύ σημαντική προσπάθεια του αρμοδίου Υπουργείου, να μπει ένα τέλος στην καταστροφή σχολικών εγχειριδίων, που ως πάγια τακτική έχει επιβαρύνει με μεγάλα χρηματικά ποσά το ελληνικό κράτος.
Εξάλλου, η επαναχρησιμοποίηση σχολικών βιβλίων δεν αποτελεί κάτι καινούργιο για πολλές χώρες του κόσμου, που έχουν μάθει τα παιδιά τους να σέβονται το δημόσιο αγαθό που είναι το σχολικό βιβλίο.
Αναφορικά με το θέμα μιλάει στην ΦτΞ ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, κύριος Σάββας Μελισσόπουλος, επισημαίνοντας πως, «βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στο βιβλίο, το χρήσιμο αυτό εργαλείο, που πληρώνουν από το υστέρημά τους οι Έλληνες πολίτες».
Σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίζει στην συνέχεια ο κύριος Σ. Μελισσόπουλος, έχουν ξεκινήσει σχετικές δράσεις με πρωτοβουλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Έχει αποφασιστεί, λοιπόν, το πρόγραμμα να ενταχθεί στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, αντί να αφεθεί στον εθελοντισμό. Έχουν πραγματοποιηθεί μάλιστα σχετικές συναντήσεις με Διευθυντές σχολείων, γεγονός που αποδεικνύει, πως η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χειρίζεται με αίσθημα υπευθυνότητας μια τόσο σημαντική παράμετρο, όπως είναι η περιβαλλοντική συμπεριφορά των μαθητών. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η επαναχρησιμοποίηση σχολικών βιβλίων συνεπάγεται με λιγότερο χαρτί και επομένως με λιγότερο κόψιμο δέντρων. Πέρα, δηλαδή, από τις όποιες οικονομικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την αλόγιστη χρήση χαρτιού, τίθεται και ένα άλλο θέμα, αυτό της φιλικής συμπεριφοράς προς το περιβάλλον.
Όσον αφορά, λοιπόν, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης, το πρόγραμμα, που για φέτος θα τρέξει πιλοτικά στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, θα εφαρμοστεί σε εκείνο το τμήμα σχολείου, που κάνει ανακύκλωση. Οι μαθητές με την σειρά τους, θα προσπαθήσουν να ευαισθητοποιήσουν τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, σε ότι έχει σχέση με την σωστή συμπεριφορά προς το σχολικό εγχειρίδιο.
Όπως γίνεται σαφές, η διαχείριση του προγράμματος για την επαναχρησιμοποίηση σχολικών βιβλίων, σε πρώτη φάση, αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, οι οποίες σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς καλούνται να φέρουν εις πέρας το πρόγραμμα.
Ερωτηθείς, σχετικά με το εάν θεωρεί, πως η επιτυχία του προγράμματος θα είναι μεγάλη, ο κύριος Σάββας Μελισσόπουλος, τονίζει πως «η επιτυχία του προγράμματος, για την φετινή χρονιά, θα αποτελέσει το πρώτο ερέθισμα, που θα λάβουν οι μαθητές, καθώς το πρόγραμμα βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο».
Τονίζει δε, πως «ευελπιστούμε όλοι, το πρόγραμμα από πιλοτικό να μπορέσει να γίνει μόνιμο».
Σύμφωνα, πάντως, με αυτά που συμπληρώνει ο κύριος Σ. Μελισσόπουλος, η καμπάνια για το πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης βιβλίων διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία, κάτι που προδιαγράφει μια θετική εξέλιξη του προγράμματος.