Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Σαρωτικές αλλαγές για τους δικηγόρους

Σαρωτικές αλλαγές για τους δικηγόρους

Άρση των γεωγραφικών περιορισμών και των ελάχιστων αμοιβών

Κώστας Γούναρης, Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Δεν είναι αυτό που περιμέναμε. Θα τοποθετηθούμε συνολικά την Δευτέρα επί του θέματος»

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται για τους δικηγόρους της χώρας, μέσω του νέου νομοσχεδίου για το άνοιγμα του επαγγέλματος, που προωθείται από το Υπουργείο Οικονομικών.
Το προσχέδιο του νομοσχεδίου έγινε γνωστό στους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων, οι οποίοι εμφανίστηκαν περισσότερο προβληματισμένοι, παρά ικανοποιημένοι από τις ρυθμίσεις που έπονται.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν, θα γίνει άρση γεωγραφικών περιορισμών, έτσι ώστε οι δικηγόροι να μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους σε όλες τις Περιφέρειες. Ενώ, παρέχονται διευκολύνσεις στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες.
Παράλληλα, οι ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων αντικαθίστανται από ένα σύστημα αμοιβών και ποσών αναφοράς, τα οποία θα διασφαλίζουν τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δικηγορικούς συλλόγους.
Αξίζει να σημειωθεί, πως θα προσδιορισθούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπεται η διαφήμιση των δικηγόρων, που σήμερα απαγορεύεται και τιμωρείται ως πειθαρχικό παράπτωμα.
Επίσης, η οικονομική συμφωνία μεταξύ πελάτη και δικηγόρου θα γίνεται γραπτά και όχι προφορικά.
Σύμφωνα, πάντως, με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Κώστας Γούναρης, αναφορικά με τις αλλαγές που έρχονται στον κλάδο των δικηγόρων, «δεν είναι αυτό που περιμέναμε».
Σύμφωνα, με αυτά που διευκρινίζει στην συνέχεια ο Κύριος Κώστας Γούναρης, οι ελάχιστες αμοιβές παραμένουν η κόκκινη γραμμή για τους δικηγόρους.
Διευκρινίζει δε, πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί, ακόμη, επί του θέματος συνολικά, καθώς απαιτείται πρώτα μελέτη όλων των αλλαγών που έχουν ανακοινωθεί.
«Θα τοποθετηθούμε την Δευτέρα επί του θέματος μετά την Ολομέλεια της Ομοσπονδίας μας».