Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Οι απόψεις διίστανται και οι έμποροι διαφοροποιούνται

Αντίθετοι στις προτάσεις της ΕΣΕΕ για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα οι παράγοντες της τοπικής μας αγοράς

Οι απόψεις διίστανται και
οι έμποροι διαφοροποιούνται


Ευθύμης Μίλκογλου, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης:
«Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην επαρχία είναι οικογενειακές, άρα δεν μας λείπει χρόνος, αλλά μας λείπει το χρήμα. Αν γίνουν πράξη οι προτάσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδος, θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο τα έσοδά μας»

Γιάννης Αλεξόπουλος, Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης:
«Το εθνικό ωράριο είναι από τις εννιά το πρωί μέχρι τις εννιά το απόγευμα. Οπότε, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις μπορούν να καθορίσουν το ωράριο λειτουργίας τους ανάλογα με τις ανάγκες και το πελατολόγιό τους»


Αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ζητάει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελλήνων Εμπόρων με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανωτέρω πρόταση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Εμπόρων, θα πρέπει να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και να είναι ανοιχτά τα μεσημέρια, ώστε να μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους οι πολίτες που εργάζονται τις πρωινές ώρες.
Παράλληλα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελλήνων Εμπόρων ζητά να είναι ανοιχτά τα καταστήματα και τις Κυριακές, τουλάχιστον πάνω από μια Κυριακή τον χρόνο. Ενώ, θεωρεί πως θα πρέπει οι εκπτώσεις και οι προσφορές να είναι συνεχείς για όλο τον χρόνο.
Οι παραπάνω προτάσεις αναμένεται να τεθούν σύντομα στο τραπέζι των συζητήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και την κυβέρνηση.
Πάντως και αυτό είναι που πρέπει να επισημανθεί, όσον αφορά τους παράγοντες της τοπικής αγοράς, υπάρχει γενική αντίληψη, πως οι συγκεκριμένες προτάσεις δε θα εξυπηρετήσουν, παρά μόνον θα επιβαρύνουν την τοπική αγορά.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Ευθύμης Μίλκογλου, την επόμενη Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, η Ομοσπονδία των εμπόρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει σχετική συνάντηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αναφορικά με το θέμα.
«Δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμη για το εάν πρέπει να εφαρμοστούν τα συγκεκριμένα μέτρα, οπότε θα έχουμε νεότερα από την άλλη εβδομάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Ευθύμης Μίλκογλου και σπεύδει να συμπληρώσει πως «πάντως, οι περισσότεροι καταστηματάρχες της περιοχής μας εμφανίζονται αρνητικοί στις προτάσεις αυτές, καθώς άλλο είναι η Αθήνα και άλλο η Ξάνθη. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην επαρχία είναι οικογενειακές, άρα δεν μας λείπει χρόνος, αλλά μας λείπει το χρήμα. Αν γίνουν πράξη οι προτάσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδος, θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο τα έσοδά μας».
Για το ίδιο θέμα τοποθετείται στην εφημερίδα μας και ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Γιάννης Αλεξόπουλος επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Τελευταία έχει προκύψει ένα αίτημα για παραπάνω Κυριακές τον χρόνο ως ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων, εκτός από την μια Κυριακή των Χριστουγέννων. Το ανωτέρω ζήτημα έχει τεθεί στα κεντρικά όργανά μας, αλλά και στους εμπορικούς συλλόγους. Από ανέκαθεν ήμασταν αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη. Κανένας μικροεπαγγελματίας δεν συμφωνεί για παραπάνω Κυριακές ως ημέρες λειτουργίας τον χρόνο» και συνεχίζει λέγοντας πως «όσον αφορά την διεύρυνση ωραρίου, πάλι, δεν τίθεται θέμα, καθώς το εθνικό ωράριο είναι από τις εννιά το πρωί μέχρι τις εννιά το απόγευμα. Οπότε, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις μπορούν να καθορίσουν το ωράριο λειτουργίας τους ανάλογα με τις ανάγκες και το πελατολόγιό τους».
Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως είναι η πόλης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης υπάρχει συνεχές ωράριο λειτουργίας. Βέβαια, εκεί η αγορά λειτουργεί σε άλλες βάσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με την επαρχία. Αυτό επισημαίνουν και οι παράγοντες της τοπικής μας αγοράς, που σαφώς εμφανίζονται αντίθετοι στις προτάσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Εμπόρων που ζητά παραπάνω ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, ακόμη και τις Κυριακές. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει προσλήψεις, γεγονός ανέφικτο σε μια τόσο δύσκολη οικονομική εποχή για τις οικογενειακές επιχειρήσεις της επαρχίας που κλείνουν η μια μετά την άλλη.