Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Οδεύουμε προς Εμφύλιο εξαιτίας των νέων μέτρων

Τσουνάμι αντιδράσεων φέρνει η πρόταση για μειώσεις μισθών 12% στον Ιδιωτικό Τομέα

Οδεύουμε προς Εμφύλιο
εξαιτίας των νέων μέτρων


-Επιχειρηματίες στα πρόθυρα πτώχευσης
-Εργαζόμενοι στην δίνη του εφιάλτη της ανεργίας και των χρεών
-Νοικοκυριά τινάζονται καθημερινά στον αέρα


Ευθύμης Μίλκογλου, Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Θέλουμε ανάπτυξη και όχι μόνον περικοπές»

Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης:
«Όλοι οι εργοδότες θα παρουσιάσουν κάποια στοιχεία, ότι έχουν οικονομικά προβλήματα, για να κάνουν μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων τους»


Σωτήρης Τσιακίρογλου, Πρόεδρος ΟΕΒΕΞ:
«Οι επιχειρήσεις που θα κάνουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις είναι αυτές που θα έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, δηλαδή θα διατηρηθούν επιχειρήσεις, η αποδοτικότητά τους, καθώς και η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών»

Σπύρος Παπαχρήστου, Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης:
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα, αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν και οι εργοδότες. Οι μειώσεις στους μισθούς θα σημάνουν πτώση στην κατανάλωση»


Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στην βουλή το νομοσχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας. Το θέμα έχει πυροδοτήσει έκρυθμη ατμόσφαιρα στους κόλπους των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, καθώς τίθεται θέμα περικοπής των αποδοχών τους της τάξης μάλιστα 12%. Το γεγονός δημιουργεί μια ασφυκτική οικονομική κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα, που πλήττεται, έτσι και αλλιώς, από την ραγδαία εξάπλωση της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων, ο εργασιακός μεσαίωνας είναι το, μόνον, που περιμένει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Η αποδέσμευση των κλαδικών συμβάσεων και η μετατροπή τους σε επιχειρησιακές, δηλαδή η συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη με τους όρους του τελευταίου, αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στον μισθό του πρώτου.
Αιχμή του δόρατος για τους εργαζόμενους και η επικείμενη μείωση των απολαβών τους έως και 12%.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Ευθύμης Μίλκογλου, «Έχω γίνει πια γραφικός, αλλά θα συνεχίσω να λέω, ότι δε θα δούμε ανάπτυξη στην Ελλάδα. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να γίνει, φτάνει πια, Μέχρι εδώ! Θέλουμε ανάπτυξη και όχι μόνον περικοπές. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να κινηθεί η αγορά και γενικά η οικονομία της χώρας. Τα μέτρα που παίρνονται θα μας οδηγήσουν σε μαρασμό!».
Για το ίδιο θέμα τοποθετείται και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Από ότι ξέρουμε υπάρχει μια απόφαση, υπό την πίεση και της περιβόητης τρόικας, να απελευθερωθούν οι κλαδικές συμβάσεις και να γίνουν επιχειρησιακές. Επίσης, θέλουν να κάνουν μια μείωση της τάξης 12% σε αυτές τις συμβάσεις. Από ότι ξέρω, όμως, η Υπουργός, κυρία Κατσέλη, δεν το δέχεται αυτό, αλλά επιμένει, η μείωση να γίνεται, μόνον, σε επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και υπάρχει φόβος να κλείσουν. Ακόμη δεν ξέρουμε που θα καταλήξει αυτή η συμφωνία και τι θα γίνει. Νομίζω, όμως, ότι αυτή η μείωση θα είναι μάλλον δύσκολο να εφαρμοστεί με τον τρόπο που το θέτει η Υπουργός, διότι όλοι οι εργοδότες θα παρουσιάσουν κάποια στοιχεία, ότι έχουν οικονομικά προβλήματα, για να κάνουν μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων τους».
Ενώ, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, κύριος Σωτήρης Τσιακίρογλου, εκφράζει διαφορετική άποψη, αναφέροντας τα κάτωθι:
«Εδώ και πολύ καιρό γίνεται πολύς λόγος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ότι δηλαδή θα είναι ισχυρότερες των συλλογικών συμβάσεων. Πράγματι, το θέμα έχει δύο όψεις. Το ένα είναι ότι κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν επιχειρησιακές συμβάσεις, θα πλεονεκτούν έναντι κάποιων άλλων ομοειδών επιχειρήσεων, που δεν θα έχουν επιχειρησιακές συμβάσεις, διότι θα έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και θα μπορούν κατ’ αυτό τον τρόπο να διαμορφώνουν διαφορετική τιμή στα προϊόντα. Αυτό αποτελεί μια στρέβλωση της αγοράς. Από την άλλη, όμως, οι επιχειρήσεις που θα κάνουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις είναι αυτές που θα έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, δηλαδή θα διατηρηθούν επιχειρήσεις, η αποδοτικότητά τους, καθώς και η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών».
Ενώ, ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κύριος Σπύρος Παπαχρήστου, αναφέρει επί του θέματος ότι «δυστυχώς, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα θίξουν το ημερομίσθιο στον ιδιωτικό τομέα. Για μένα αυτό είναι παράλογο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα, αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν και οι εργοδότες. Οι μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα θα σημάνουν πτώση στην αγορά. Οι μειώσεις στους μισθούς θα σημάνουν πτώση στην κατανάλωση».