Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Στις 16 Νοεμβρίου συνεδριάζει στην Ξάνθη το περιφερειακό συμβούλιο οδηγών ταξί σχετικά με το θέμα, παρουσία και του Προέδρου της Ομοσπονδίας

Οι πρώτες αντιδράσεις των οδηγών ταξί
για την αναμενόμενη απελευθέρωση
του επαγγέλματός τους

Γιώργος Σαμπανίδης, Πρόεδρος του σωματείου οδηγών ταξί Ξάνθης:
«...Οι επαγγελματίες του κλάδου είναι έτοιμοι να αντιδράσουν δυναμικά στην νέα τάξη πραγμάτων, εάν δεν τους δοθούν κίνητρα και δεν αποζημιωθούν για τις άδειες που πληρώσανε…»


Στις 16 Νοεμβρίου συνεδριάζει στην Ξάνθη το περιφερειακό συμβούλιο οδηγών ταξί σχετικά με το θέμα, παρουσία και του Προέδρου της Ομοσπονδίας, κυρίου Λυμπερόπουλου

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί το νομικό κομμάτι, όσον αφορά την απελευθέρωση του κλειστού επαγγέλματος των αυτοκινητιστών ταξί, αφού θα εκδίδεται νέα άδεια ειδικών κατηγοριών, ο κλάδος θα οργανωθεί σε εταιρείες και θα τεθεί σε νέους κανόνες λειτουργίας.
Οι ανωτέρω εξελίξεις αποτελούν μια δυσάρεστη τροπή για τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι έχουν ακριβοπληρώσει την άδειά τους στο παρελθόν, με γνωρίζοντας ότι σήμερα τα πράγματα θα αλλάξουν και το επάγγελμα θα ανοίξει με σχετικές αποφάσεις του κράτους.
Όπως δηλώνουν, παράλληλα, οι τελευταίοι, η εξέλιξη θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη πτώση του τζίρου τους, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το 40 με 50%.
Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αναμένεται να δοθεί άμεσα προς δημόσια διαβούλευση και αναφέρει μεταξύ άλλων την δημιουργία εταιρειών ταξί, που θα λειτουργούν με τηλεφωνικές κλήσεις και ραντεβού. Το κόμιστρο θα καθορίζεται βάσει τιμοκαταλόγου και όχι με ταξίμετρο, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά ταξί. Τη χορήγηση αδειών για ταξί με ειδικές προδιαγραφές που θα εξυπηρετούν άτομα με αναπηρίες. Την αναβάθμιση των εταιρειών ράδιο-ταξί που θα σταθμεύουν σε ειδικούς χώρους. Δικαίωμα σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων να τα νοικιάζουν με οδηγό. Την παροχή υπηρεσιών μετακίνησης με ταξί για μαθητές.
Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, ότι, όσον αφορά την Ξάνθης, αναμένεται να συνεδριάσει στις 16 Νοεμβρίου το περιφερειακό συμβούλιο ταξί στην πόλη μας, στο οποίο θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου, κύριος Λυμπερόπουλος, για να ενημερώσει τους οδηγούς ταξί, αναφορικά με τις τελευταίες αυτές εξελίξεις.
Σύμφωνα, πάντως, με αυτά που επισημαίνει μέσα από δηλώσεις του στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του σωματείου οδηγών ταξί Ξάνθης, κύριος Γιώργος Σαμπανίδης, «είναι άδικη η απελευθέρωση του επαγγέλματος», καθώς «κάποιοι συνάδελφοι έχουν πληρώσει διακόσιες πενήντα ή και τριακόσιες χιλιάδες ευρώ για να πάρουν την άδεια».
Από την άλλη, ο κύριος Γ. Σαμπανίδης τονίζει, ότι ο νόμος προβλέπει ένα ταξί ανά χίλιους κατοίκους. Στην Ξάνθη, όμως, όπου έχουμε πενήντα χιλιάδες κατοίκους, τα ταξί φτάνουν τα εκατό. Οι ισορροπίες θα διαταραχθούν, ακόμη, περισσότερο με την απελευθέρωση που ετοιμάζει το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών για το κλειστό επάγγελμα των αυτοκινητιστών ταξί.
«Οι επαγγελματίες του κλάδου είναι έτοιμοι να αντιδράσουν δυναμικά στην νέα τάξη πραγμάτων, εάν δεν τους δοθούν κίνητρα και δεν αποζημιωθούν για τις άδειες που πληρώσανε» καταλήγει ο κύριος Γ. Σαμπανίδης.