Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τριήμερη έκθεση φωτογραφίας και προσκοπικών αναμνήσεων στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης


Χαράλαμπος Νασσόπουλος, Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ξάνθης:
«Θεωρώ, ότι η κοινωνία χρειάζεται σήμερα πιο πολύ από ποτέ την ύπαρξη του προσκοπισμού, ο οποίος θα σταθεί δίπλα μας σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή»

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Ξάνθης, στα πλαίσια εορτασμού των εκατό χρόνων του ελληνικού προσκοπισμού, διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, στο φουαγιέ του δημοτικού αμφιθεάτρου Ξάνθης μια έκθεση φωτογραφίας και προσκοπικών αναμνήσεων, για το τριήμερο από τις δεκαπέντε έως τις δεκαεπτά Οκτωβρίου.
Να σημειώσουμε, ότι το κίνημα του προσκοπισμού μετρά ενενήντα χρόνια ζωής στην Ξάνθη, μέσα στην πάροδο των οποίων έχουν σημειωθεί σημαντικές δράσεις προσφοράς προς την ευρύτερη κοινωνία.
Η Ξάνθη έχει εκατόν πενήντα εγγεγραμμένα μέλη, τα οποία, οπωσδήποτε, πλαισιώνονται από την κίνηση των οικογενειών τους, τις επιτροπές γονέων και την Ένωση Παλαιών Προσκόπων, που διαθέτει άλλα πενήντα μέλη εγγεγραμμένα.
Όπως παραδέχεται και ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ξάνθης, κύριος Χαράλαμπος Νασσόπουλος, «υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι, αλλά έρχονται συμπαραστάτες στο έργο και τις εκδηλώσεις μας».
Στην τριήμερη έκθεση που διοργανώθηκε, ο επισκέπτης είχε την μοναδική ευκαιρία να δει ιστορικές φωτογραφίες, που αποτυπώνουν πολλές πτυχές του προσκοπισμού συνολικά.
Φωτογραφίες, βιβλία, αποκόμματα εφημερίδων και βραβεία αποτέλεσαν σημείο αναφοράς της έκθεσης, δίνοντας αναμνήσεις στους παλιότερους και γνώσεις για το κίνημα στους νεότερους.
Παράλληλα, την περασμένη Κυριακή η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ξάνθης διοργάνωσε μνημόσυνο για όλα τα αποθανόντα μέλη της, στον ίδιο χώρο.
Αναφορικά με το θέμα μιλάει, μέσα από συνέντευξη που παραχωρεί στην ΦτΞ, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ξάνθης, κύριος Χ. Νασσόπουλος, σημειώνοντας τα ακόλουθα:
«Πρόκειται για μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε και να εκθέσουμε το αρχειακό υλικό που έχουμε, ώστε να δώσουμε στην κοινωνία της Ξάνθης, στην οποία υπήρξαν πάρα πολλοί πρόσκοποι, την δυνατότητα να θυμηθεί κάποιες δράσεις και εκδηλώσεις από την ίδρυση του προσκοπισμού έως και σήμερα. Η έκθεση είναι δομημένη, ξεκινώντας από την ίδρυση του προσκοπισμού και τελειώνοντας με την νεότερη γενιά, σήμερα. Ξεκινάμε από τις ασπρόμαυρές φωτογραφίες και τελειώνουμε στα πιο σύγχρονα μέσα προβολής».
Σε ερώτηση, για το πότε χρονολογείται η πιο παλιά φωτογραφία της έκθεσης, ο κύριος Χ. Νασσόπουλος σημειώνει, ότι «οι παλιότερες φωτογραφίες είναι ανατυπωμένες. Κάποιοι μας τις φέρνανε, τις σκανάραμε και με αυτό τον τρόπο τις κρατούσαμε στο αρχείο μας. Η πρώτη είναι από το 1912, μας την έστειλαν σε ανατύπωση από την κεντρική διοίκηση, την Αθήνα. Έχουμε και φωτογραφίες από τις ομάδες που ήταν στην Μικρά Ασία. Είναι αυτοί που ήρθαν και ίδρυσαν τον προσκοπισμό στην Ξάνθη μετά το 1922, από την Κάτω Παναγιά, από τα Σόγια και όλες τις πόλεις τις Δυτικής Θράκης».
Ερωτηθείς, για το εάν έχει απήχηση ο προσκοπισμός ως τρόπος ζωής στις νεότερες ηλικίες, ο κύριος Χ. Νασσόπουλος, σημειώνει ότι «νομίζω, ότι σήμερα παρά ποτέ είναι αναγκαία η ύπαρξη του προσκοπισμού. Υπάρχει απήχηση και αυτό φαίνεται από την αύξηση της δύναμης της Περιφέρειας της Ξάνθης. Η Ξάνθη πάει καλά, αναπτύσσεται, έχουμε συνεχώς νέα παιδιά. Οι δράσεις γίνονται πιο σύγχρονες. Τα παιδιά έρχονται για να μάθουν, καθώς ο προσκοπισμός είναι μια συμπληρωματική κίνηση διαπαιδαγώγησης στην οικογένεια και το σχολείο. Μέσα από την ενασχόληση με όλους αυτούς τους τομείς που έχουμε, δίνουμε διέξοδο στις κλίσεις του κάθε παιδιού, για να ανακαλύψει τον εαυτό του και να μάθει παίζοντας».
Αναφορικά με το έργο και τις δράσεις του προσκοπικού κινήματος, ο κύριος Χ. Νασσόπουλος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι, «Καταρχήν, ο πρόσκοπος δεν ασχολείται όπως ένα αθλητικό σωματείο, μόνον, με τον αθλητισμό. Ασχολείται με θέματα πνευματικής καλλιέργειας, δηλαδή με τον πολιτισμό. Ασχολείται με το περιβάλλον, ασχολείται με την κοινωνική ζωή της πόλης. Είναι πολλοί οι τομείς που μπαίνουν στο πρόγραμμα. Η ζωή του προσκόπου από λυκόπουλο, από τα επτά μέχρι τα δεκαοχτώ του χρόνια, δίνει την ευκαιρία να γνωρίσει εκτός από όλους αυτούς τους τομείς, αδελφούς προσκόπους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο, αν μπορέσει να συμμετέχει σε κάποια εκδήλωση. Να πάρει για την ζωή του εφόδια, ώστε να βγει αύριο ένας καλός πολίτης στην κοινωνία, που τόσο ανάγκη έχουμε.
Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Ξάνθης, ξεκινώντας από τις δεντροφυτεύσεις τα πρώτα χρόνια στο δάσος του Πόρτο Λάγους, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία, προσφέρει ένα πολύ σημαντικό έργο. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαστε σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, προσφέροντας εράνους, διάφορα χρηματικά ποσά, αλλά και με συλλογή παιχνιδιών το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, για τα παιδιά της πόλης μας που είναι από φτωχές οικογένειες.
Φυσικά, πολλοί από μας είμαστε αιμοδότες. Έχουμε συνεργαστεί αρκετές φορές με τον σύλλογο αιμοδοτών. Έχουμε καλέσει και τους γονείς των παιδιών να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις και όπου αλλού χρειαστεί, στην πυρασφάλεια του περιαστικού μας δάσους, στους καθαρισμούς των ακτών. Είμαστε παρόντες πάντα σε όλα τα κελεύσματα της τοπικής κοινωνίας».
Σε ερώτηση, για το εάν η Πολιτεία στηρίζει τον προσκοπισμό, ο κύριος Νασσόπουλος αναφέρει, ότι «Η Πολιτεία υπό τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες είναι μεν στο πλευρό μας, διότι το σώμα Ελλήνων προσκόπων εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε δε, ηθική υποστήριξη, αρκετές φορές, από τις τοπικές αρχές και έτσι προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Σίγουρα, μεγάλες εθελοντικές οργανώσεις, όπως ο νεοπροσκοπισμός, ο ερυθρός σταυρός και αρκετές άλλες, χρειάζονται, αυτή την στιγμή, την στήριξη των τοπικών αρχών στις δραστηριότητές τους. Εμείς που ασχολούμαστε, κυρίως, με παιδιά, θεωρώ, ότι πρέπει να επενδύσουμε σε αυτά, αν θέλουμε η κοινωνία μας να έχει οικολογικές και κοινωνικές ευαισθησίες, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά να προσφέρουν. Τα τελευταία χρόνια ο προσκοπισμός έχει γίνει μια μορφή μόδας, αλλά πρέπει να τον έχεις και σαν τρόπο ζωής.» και συνεχίζει λέγοντας «Θεωρώ, ότι η κοινωνία χρειάζεται σήμερα πιο πολύ από ποτέ την ύπαρξη του προσκοπισμού, ο οποίος θα σταθεί δίπλα μας σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή».
Αναφορικά με την δράση του κινήματος σε τοπικό επίπεδο, ο κύριος Νασσόπουλος σημειώνει, ότι «Κάθε Σαββατοκύριακο ο προσκοπισμός έχει δράση, αλλά και η Ένωση Παλαιών Προσκόπων που δραστηριοποιείται όχι κάθε σαββατοκύριακο, αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα, με τις δικές τις δράσεις και δυνατότητες, πανελλήνια και πανθρακικά. Νομίζω, ότι η Ξάνθη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες Περιφέρειες. Οι δράσεις που έχουμε κάνει αυτά τα ενενήντα χρόνια στην περιοχή μας δίνουν αίγλη στον προσκοπισμό της Ξάνθης. Θεωρώ, ότι είναι και ένας λόγος που έρχονται κοντά μας αρχές και κοινωνία, συμπαραστάτες στο έργο μας.»
Και καταλήγει «Εκατό χρόνια προσφοράς και δράσης. Εκατό χρόνια ζωής για ένα κίνημα, όπως ο προσκοπισμός, το οποίο πρέπει να αγκαλιάσει η κοινωνία, γιατί είναι
καλό για τα παιδιά μας».