Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Απαιτείται μια πιο ενεργητική και δημοκρατική εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα

Ένα σύγχρονο βιβλίο για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας του Ν. Κοτζιά, παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο «Π» των Καπναποθηκών
«Απαιτείται μια πιο ενεργητική και δημοκρατική εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα»

  Το βιβλίο του, με τίτλο «Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στον εικοστό πρώτο αιώνα», παρουσίασε ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Πειραιώς, κύριος Νίκος Κοτζιάς, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσία πλήθος κόσμου, που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.
  Να σημειωθεί, ότι ο κύριος Ν. Κοτζιάς έχει περάσει από νευραλγικές θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, προσφέροντας ένα σημαντικό έργο, μέσα από ουσιαστικές επισημάνσεις του, αναφορικά με την εξωτερική στρατηγική της χώρας.
  Το βιβλίο του είναι διαποτισμένο από πατριωτικό πνεύμα και βασισμένο σε βιώσιμες προτάσεις, σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις ζυμώσεις που γίνονται στον σύγχρονο κόσμο.
  Στα πλαίσια της ομιλίας του, ο συγγραφέας αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, εστιάζοντας στις στρατηγικές που πρέπει να αναπτύξει, ώστε να μπορέσει να βρίσκεται στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων και να μην οδηγείται διαρκώς στην περιθωριοποίηση, εξαιτίας της απομόνωσης από τις αναδυόμενες ισχυρές χώρες του σύγχρονου πλανήτη.
  Στην συνέντευξη, που παραχώρησε στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο κύριος Ν. Κοτζιάς φάνηκε πρόθυμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την ισχυρή και εμπεριστατωμένη άποψη πάνω σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
  Με σημείο αναφοράς τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο, όπως είναι η παγκοσμιοποίηση και η μετακίνηση ισχύος από τις ΗΠΑ στην Ασία, ο κύριος Ν. Κοτζιάς, τονίζει ότι «πρέπει να γίνει κατανόηση αυτών των αλλαγών, με σκοπό την ένταξη αυτών των αλλαγών στην εθνική στρατηγική και την ανάλυση των επιπτώσεων που έχουν. Θα πρέπει η ελληνική εξωτερική πολιτική να αφομοιώσει αυτές τις αλλαγές και να κάνει τις προσαρμογές που χρειάζεται να κάνει, όσον αφορά τα μεγάλα εθνικά προβλήματα, δηλαδή την περιοχή της, την περιοχή των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Κύπρου».
  Σχετικά με την ελληνική εξωτερική πολιτική, ο κύριος Ν. Κοτζιάς σημειώνει, ότι αυτή «δείχνει μια υστέρηση. Δεν έχει κάνει επαρκείς αναλύσεις για το τι συμβαίνει στον σημερινό κόσμο και τι σημαίνει για τις δικές της προσαρμογές».
  Εκτιμά δε, ότι «πρέπει να περάσουμε σε μια ουσιαστική εξωτερική πολιτική, που να είναι ενεργητική. Να ανοίξει ένα δημοκρατικό διάλογο μέσα στην κοινωνία. Να μπορέσει να αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και να βαδίσει με θάρρος στο μέλλον».
  Σε ερώτηση, αν η συμμετοχή της Τουρκίας στους G20 σημαίνει ταυτόχρονα, ότι έχει θέση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κύριος Ν. Κοτζιάς σημειώνει, ότι «η Τουρκία έχει θέση στους G20  και η Ελλάδα δεν έχει απαντήσει, ακόμη, σε αυτό το ζήτημα. Εγώ έχω κάνει μια πρόταση, να δημιουργήσει η Ελλάδα μια ομάδα χωρών από τους G21 μέχρι τους G30, να εκπροσωπήσει αυτές τις χώρες. Μην ξεχνάτε, ότι πολύ πλούσιες χώρες, που είναι στις είκοσι πλουσιότερες, δεν ανήκουν στους G20. Παραδείγματος χάρη η Ολλανδία και η Ισπανία. Θα μπορούσε, λοιπόν, η Ελλάδα να αναλάβει μια πρωτοβουλία με αυτές τις χώρες, ώστε να βρει τρόπο εμπλοκής της και ένταξής της στις συζητήσεις που γίνονται στους G20, που, όπως είναι γνωστό αφορούν και το μέλλον της Ελλάδος. Εάν, η Τουρκία έχει μέλλον στην ΕΕ, αυτό είναι ένα θέμα, που πρέπει να το αξιολογήσει πρώτα η Άγκυρα».
  Ερωτηθείς, για το εάν το άνοιγμα που επιχειρεί η χώρα μας προς το Ισραήλ, θα ωφελήσει την Ελλάδα, ο κύριος Ν. Κοτζιάς αναφέρει πως «είναι σωστό να ανοίγουμε την γκάμα των συμμάχων για την χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τις χώρες που έχουν μεγάλη κληρονομιά πολιτισμού στην περιοχή μας και αναφέρομαι σε χώρες, όπως είναι το Ισραήλ, το Ιράν, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ινδία, για να προχωρήσω και πιο πέρα από την περιοχή μας. Γενικά, πρέπει να κάνουμε πιο πολυδιάστατη την εξωτερική μας πολιτική. Το πώς θα την κάνουμε και αν αυτή θα είναι ορθή δεν αρκεί από το με ποιον συνομιλούμε και πως συνομιλούμε».
  Να σημειωθεί δε, ότι για το βιβλίο του κυρίου Ν. Κοτζιά μίλησε κ. Άγγελος Συρίγος, Δικηγόρος, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γραμματέας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Ο τελευταίος αναφερόμενος στην προσωπικότητα και το βιβλίο του κυρίου Ν. Κοτζιά, δήλωσε μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
  «Ο Νίκος Κοτζιάς δεν είναι ένας θεωρητικός του είδους. Είναι καθηγητής Πανεπιστημίου μεν, αλλά έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, έχει λειτουργήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών για πολλά χρόνια. Είναι Πρέσβης Εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει χειριστεί πολλά θέματα. Ήταν αυτός, ο οποίος οδήγησε στην προσέγγιση Ελλάδος-Τουρκίας μετά την σύλληψη Οτσαλάν το 1999. Είναι αυτός, οποίος έθεσε τα θέματα σχετικά με το Ελσίνκι για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είναι ο κατεξοχήν άνθρωπος, ο οποίος ξέρει τι γίνεται από μέσα.
  Το βιβλίο του Κοτζιά δεν είναι από τα βιβλία που λένε, ότι πρέπει να κάνουμε αυτό ή πρέπει να κάνουμε εκείνο. Σου λέει, θέλουμε περισσότερη διαφάνεια και περισσότερη Δημοκρατία στην εξωτερική πολιτική».