Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Αυξημένες οι ανάγκες σε αίμα

Αυξημένες οι ανάγκες σε αίμα

Γιάννης Παπαχρόνης, Πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών- αιμοδοτών Νομού Ξάνθης  «Η ΑΓΑΠΗ»:

«Έχουμε να καλύψουμε δικές μας ανάγκες, αλλά και ανάγκες άλλων περιοχών της χώρας σε αίμα, για την περίοδο που διανύουμε»

Ας περισσέψει για άλλη μια φορά η ευαισθησία και η ανθρωπιά



  Μεγάλη ανάγκη για αίμα ομάδας μηδέν αρνητικό υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, όπως αναφέρει μέσα από την εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών - αιμοδοτών Νομού Ξάνθης, « Η ΑΓΑΠΗ», κύριος Γιάννης Παπαχρόνης.

  Ο σύλλογος έχει κινητοποιήσει άμεσα τα μέλη του, ώστε να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες για την συγκεκριμένη ομάδα αίματος. Θα πρέπει, ωστόσο, και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας να υποδείξουν ανάλογη ευαισθησία στο θέμα, προσφέροντας λίγο από το αίμα τους, για να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή που εξαρτάται από την δική τους προσφορά.

  Την τρέχουσα περίοδο ο σύλλογος εθελοντών - αιμοδοτών Νομού Ξάνθης, καθώς επίσης και άλλων περιοχών, έχει αυξημένες ανάγκες σε αίμα. Σε τέσσερις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά  και την Λάρισα έχουν δεσμευτεί ποσότητες αίματος σε Κέντρα Αιμοδοσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν οι δότες τους έχουν προσληφθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που κάνει έντονη την παρουσία του σε αυτές τις περιοχές, το τελευταίο διάστημα.

  Με αυτό τον τρόπο, οι σύλλογοι εθελοντών - αιμοδοτών των υπόλοιπων περιοχών θα πρέπει πέρα από τις δικές τους ανάγκες σε αίμα, να καλύψουν και τις αντίστοιχες των περιοχών που έχουν τεθεί σε καραντίνα, καθώς σε αυτές έχει απαγορευτεί προσωρινά η αιμοδοσία από την προηγούμενη Πέμπτη.

  Να σημειωθεί, ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν είναι μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο, μπορεί όμως να μεταδοθεί μέσω του αίματος, γι’ αυτό εξάλλου και είχαμε τις ανωτέρω απαγορεύσεις σε περιοχές, όπου υπήρξαν κρούσματα.

  Στην Ξάνθη υπήρξαν δύο περιστατικά με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, που προκαλείται από τον ίδιο ιό, στην πορεία ωστόσο διαπιστώθηκε πως δεν ταυτίζονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος προκαλείται από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.

  Όπως τονίζει με έμφαση ο κύριος Γιάννης Παπαχρόνης, «άτομα που έχουν κάνει διακοπές στις περιοχές που έχουν τεθεί σε καραντίνα, αυτές δηλαδή που σημείωσαν αρκετά κρούσματα εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου, δεν μπορούν να δώσουν αίμα, στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται, πως ο πυρετός που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και δεκαπέντε μέρες μετά την μόλυνση».

  Πρόσφατα έγινε σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εθελοντών - αιμοδοτών, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα που προέκυψε με τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά και τρόποι αντιμετώπισής του.

  Επομένως, όπως γίνεται φανερό, αρκετοί συνάνθρωποί μας βρέθηκαν στην ανάγκη, καθώς τα αποθέματα αίματος μειώθηκαν δραματικά. Κυρίως τα πολυμεταγγισμένα  άτομα, όπως οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία, είναι αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Ήδη, ο σύλλογος εθελοντών - αιμοδοτών Νομού Ξάνθης απέστειλε δέκα μονάδες αίματος στην Λάρισα.

  Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι καλοκαιρινές αιμοδοσίες στα χωριά του ορεινού όγκου του Νομού. Ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο κύριος Γ. Παπαχρόνης, οι ανάγκες που υπάρχουν είναι αυξημένες, στα πλαίσια και των τελευταίων εξελίξεων με την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου.