Στο χείλος του
γκρεμού η εργασία
Α. Μπεμπεκίδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης:
«Ευελπιστούμε, οι κυβερνητικοί παράγοντες να δούνε πιο ζεστά το θέμα της Ξάνθης»
Η ανεργία στον Νομό εξελίσσεται σε καθεστώς κοινωνικής εξαθλίωση των πολιτών. Σε καθημερινή βάση χάνονται θέσεις εργασίας, ενώ καμία αναπτυξιακή κίνηση δεν κάνει αισθητή την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή.
Με αυτά τα δεδομένα σε εξέλιξη, το μέλλον του Νομού μοιάζει από χλωμό, μέχρι και μαύρο.
Αξιέπαινη, πάντως, είναι η πρωτοβουλία της ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης να πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με πολιτικούς και διοικητικούς παράγοντες του Νομού, ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα και να βγουν από κοινού συμπεράσματα, ώστε σε δεύτερη φάση, να ερευνηθούν πιθανές και βιώσιμες λύσεις.
Το θέμα της ΣΕΚΑΠ, αποτελεί για την τοπική κοινωνία ένα καθημερινό “πονοκέφαλο”, καθώς οι ζυμώσεις που παρατηρούνται εις βάρος της εταιρείας, με σημείο αναφοράς το ληστρικό επιτόκιο που αναγκάζεται να πληρώνει στην μεγαλομέτοχό της, την ΑΤΕ, αποδεικνύουν τις προθέσεις που υπάρχουν για το μέλλον της συνεταιριστικής αυτής βιομηχανίας.
Από την άλλη, δεκάδες θέσεις εργασίας χάνονται σε άλλα, εναπομείναντα, εργοστάσια του Νομού. Ενώ, οι απολύσεις στα εμπορικά καταστήματα, στα πλαίσια της δημοσιονομικής κρίσης που υπάρχει, συνεχίζονται κανονικά και με τον Νόμο.
Για όλα αυτά τα θέματα μιλάει μέσα από την συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κύριος Α. Μπεμπεκίδης.
-Κύριε, Μπεμπεκίδη, πως εξελίσσεται ο κύκλος επαφών που έχετε ξεκινήσει με τοπικούς παράγοντες, στα πλαίσια της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της ανεργίας στον Νομό;
Άγγελος Μπεμπεκίδης:
«Προχθές είχαμε επισκεφτεί τον Δήμαρχο Βιστωνίδας, κύριο Ν. Ζλάτκο, ο οποίος έκανε μια σημαντική πρόταση, να συγκεντρώνονται κάθε χρόνο οι φορείς του Νομού για να καταθέτουν τις απόψεις τους πάνω σε θέματα που απασχολούν την περιοχή. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να υπάρχει όρεξη από όλους.
Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη για την τοπική αυτοδιοίκηση λόγω των εκλογών που έπονται, οπότε θα ασχοληθούν, τουλάχιστον, οι υποψήφιοι με τους Δήμους τους.
Παράλληλα, είδαμε την Δήμαρχο Αβδήρων, την κυρία Ε. Τσακίρη. Της θέσαμε τα ίδια ζητήματα. Θετικές ήταν οι θέσεις της κυρίας Τσακίρη.
Ο καθένας από τους Δημάρχους αναφέρθηκε, επίσης, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι τους.
Αρχές Σεπτέμβρη, περίπου, θα καλέσουμε όλους τους τοπικούς παράγοντες, για να τα ξαναπούμε.
Στα πλαίσια των επαφών επισκεφτήκαμε για δεύτερη φορά τον Μητροπολίτη μας και τον Δήμαρχο Ξάνθης για το θέμα της ΣΕΚΑΠ. Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε να το θέσει ως θέμα συζήτησης στην ΤΕΔΚ. Ο Σεβασμιώτατος θα έστελνε μια επιστολή προς τον Διοικητή της ΑΤΕ, κύριο Πανταλάκη. Βέβαια, μας προέκυψε και η ιστορία με την αγορά της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την τράπεζα Πειραιώς. Δεν ξέρουμε τι γίνεται. Σαν εργαζόμενοι είμαστε σε επιφυλακή.
Να σας ενημερώσω, ότι επισκεφτήκαμε την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κυρία Κόκλα. Της παρουσιάσαμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, ευελπιστούμε, οι κυβερνητικοί παράγοντες να δούνε πιο ζεστά το θέμα της Ξάνθης».
-Τι γίνεται, τελικά, με την ΣΕΚΑΠ; Έχετε κάποια επίσημη ενημέρωση για το θέμα;
Άγγελος Μπεμπεκίδης:
«Θεωρώ, ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Οι τοπικοί παράγοντες και οι φορείς θα στηρίξουν την ΣΕΚΑΠ, γιατί ο Νομός δεν σηκώνει άλλη ανεργία. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Η πολιτική της ΑΤΕ δεν άλλαξε με την αλλαγή Διοικητή. Ξέρουμε πολύ καλά, ότι θέλουν να πουλήσουν την ΔΩΔΩΝΗ και την ΕΛΒΙΖ, που είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις με θετικούς ισολογισμούς. Η ΑΤΕ θέλει να απεμπλακεί, γι’ αυτό τον λόγο οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στην Αθήνα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξανασυναντηθούμε, για να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Θα πρέπει να απευθυνθούμε στην κυβέρνηση, γιατί αυτή είναι που μπορεί να δώσει λύση. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, στην πλατεία Μπαλτατζή, είχε δεσμευτεί για τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της ΣΕΚΑΠ.
Η ανεργία στην Ξάνθη ξεπερνάει το 25%. Η ΣΕΚΑΠ είναι η μοναδική συνεταιριστική βιομηχανία, η οποία με λίγο συμμάζεμα μπορεί να αποφέρει κέρδη. Έχει εκσυγχρονιστεί, έχει καινούργιο εξοπλισμό, οπότε χρειάζεται λίγη βοήθεια για να προχωρήσει».
- Τι νέα υπάρχουν από το μέτωπο της ανεργίας στον Νομό;
Άγγελος Μπεμπεκίδης:
«Ξεκίνησαν πάλι απολύσεις στην sun light. Προσπαθήσαμε να συναντηθούμε εκ νέου με τον Πρόεδρο της εταιρείας, για να δούμε τι γίνεται. Πιστεύω, ότι μέσα στην βδομάδα θα έχουμε συνάντηση. Βέβαια, έχουμε και τις απολύσεις στα εμπορικά καταστήματα. Εκεί, επειδή, δεν υπάρχει οργάνωση, δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα. Η ανεργία μεγαλώνει».
- Έχετε ενημέρωση, σχετικά με το αν θα επιχειρηθεί κάποια αναπτυξιακή προσπάθεια στον Νομό, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να εξομαλυνθεί η τοπική οικονομία;
Άγγελος Μπεμπεκίδης:
«Όχι, δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Επειδή επισκέπτομαι μέρα παρά μέρα τον ΟΑΕΔ Ξάνθης και συζητώ με τους Διευθυντές, μπορώ να σας πω, ότι δεν φαίνονται στον ορίζοντα νέες θέσεις εργασίας.
Ένα με ενάμιση μήνα πριν είχαμε πρόσκληση να επισκεφτούμε το ΕΒΕ, όπου είχε έρθει ο Πρόεδρος του ΤΕΜΠΕ, για να μιλήσει γι’ αυτά τα προγράμματα και τους μικρούς επιχειρηματίες. Οι συζητήσεις με τον Πρόεδρο της ΟΕΒΕΞ, κύριο Σωτήρη Τσιακίρογλου, ωστόσο, αναφέρουν, ότι δεν έχει τρέξει κανένα πρόγραμμα για να πάρουν χρήματα οι μικροί και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας. Η κατάσταση στην Ξάνθη, δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολη».
-Έχετε ενημέρωση, αναφορικά με το πόσοι άνεργοι συμπολίτες μας είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ;
Άγγελος Μπεμπεκίδης:
«Τον προηγούμενο χρόνο είχαμε πεντέμισι χιλιάδες, περίπου, ανέργους, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία. Όταν είχε δοθεί το επίδομα αλληλεγγύης, οι άνεργοι ξαφνικά αυξήθηκαν και είχαν ξεπεράσει τους έντεκα με δώδεκα χιλιάδες στον Νομό. Σκεφτείτε από τότε μέχρι σήμερα, που έχουμε πάνω από χίλιες απολύσεις σε όλο τον Νομό, πόσοι άλλοι άνεργοι έχουν προστεθεί σε αυτούς».