Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Με σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών αποφασίστηκαν επιπλέον περικοπές στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των ΟΤΑ

Στην “εντατική”
οι Δήμοι της χώρας
Μ. Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης:
«Οι Δήμοι οδηγούνται σε πτώχευση με αυτά τα δεδομένα»

Στην “εντατική” οδηγούνται οι Δήμοι της χώρας, μετά και την τελευταία απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για επιπλέον περικοπές στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των ΟΤΑ.
Οι χρηματοδοτήσεις του κράτους έχουν παγώσει. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει για το πότε θα εξομαλυνθεί η οικονομική κατάσταση, ώστε να τεθούν σε λειτουργία σημαντικές δραστηριότητες, ικανές να φέρουν ανάπτυξη και πρόοδο στην χώρα.
Στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, του περιβόητου Καλλικράτη, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία των δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών.
Μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως ο Καλλικράτης, αποτελεί ένα πολυδάπανο εγχείρημα, που θα φέρει σημαντικές ανακατατάξεις στον τρόπο ζωής των πολιτών.
Το θέμα του ασφυκτικού περιορισμού στα έσοδα των ΟΤΑ αποτέλεσε το βασικό σημείο συζήτησης κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο χρονικό διάστημα στην πόλη της Αθήνας, όπως ενημερώνει μέσα από την ΦτΞ, ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης.
Παρακάτω, ακολουθεί η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του κυρίου Μ. Στυλιανίδη στην εφημερίδα μας, σχετικά με το θέμα.

-Κύριε Στυλιανίδη, ποια ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος κατά την διάρκεια συνεδρίασης της ΚΕΔΚΕ;
Μιχάλης Στυλιανίδης:
«Κυρίαρχο θέμα αυτήν την περίοδο, όπως καταλαβαίνετε, είναι τα οικονομικά των ΟΤΑ. Από εκεί που είχαμε συμφωνήσει περικοπές της τάξεως 10%, όπως γνωρίζετε, από μήνα σε μήνα, έχουμε φτάσει, πλέον, στα όρια του 40%. Μάλιστα, η επίσκεψη που έγινε από την διοικούσα της ΚΕΔΚΕ στον αρμόδιο Υπουργό, τον κύριο Παπακωνσταντίνου, είχε απογοητευτικά αποτελέσματα για τους Δήμους. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε, πως αυτές είναι οι αντοχές του κράτους και δυστυχώς θα πάμε σε περικοπές.
Παράλληλα, πέραν από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, έχουμε το επενδυτικό πρόγραμμα, τη γνωστή ΣΑΤΑ. Από τις τέσσερις δόσεις έχουμε πάει στην μια δόση. Η Υπουργός υποσχέθηκε να πάρουμε και μια δεύτερη, προσθέτοντας, μάλιστα, τα χρήματα που πήραμε στην αρχή του έτους, στο 2010. Ενώ, αυτά κατά βάση ήταν η τελευταία δόση του 2009».

-Έχουμε ακούσει, πως κάποια προγράμματα έχουν παγώσει τελείως. Τι θα γίνει με τα έργα που είχαν ενταχτεί σε αυτά;
Μιχάλης Στυλιανίδης:
«Το πρόγραμμα «Θησέας» πάγωσε τελείως. Δυστυχώς, για κάποια από τα έργα που έγιναν με αυτό το πρόγραμμα, θα υπάρχει δυσκολία για την αποπληρωμή τους, καθώς το κράτος δεν βάζει την δική του συμμετοχή. Ουσιαστικά, βάλαμε δικά μας κονδύλια από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους. Ενώ, η κεντρική διοίκηση δεν έβαλε ούτε το μικρό μερίδιο της τάξης 20-30%, που έπρεπε να βάλει. Το πρόγραμμα έχει σταματήσει τελείως από τις 25 Ιουνίου.
Μια θετική πτυχή σε αυτή την υπόθεση είναι ότι η κυρία Κατσέλη, Υπουργός Οικονομίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, κάποια από τα έργα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Θα δούμε, τι θα γίνει».

-Με όλες αυτές τις περικοπές που έχουν γίνει στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των ΟΤΑ, η τοπική αυτοδιοίκηση αποκτά σαφώς μια αποδυναμωμένη παρουσία. Με αυτά τα δεδομένα, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς, θα έχει άραγε έναν ισχυρό ρόλο και λόγο η τοπική αυτοδιοίκηση ή θα μετατραπεί σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό του κράτους;
Μιχάλης Στυλιανίδης:
«Πολύ φοβάμαι, πως τα προβλήματα με τον «Καλλικράτη» θα γίνουν ανυπέρβλητα. Η μεγάλη, αυτή, αλλαγή στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, συμπίπτει, δυστυχώς, με την οικονομική κρίση και ως εκ τούτου, δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που όλοι περιμένουμε. Είμαστε, πλέον, σίγουροι στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, ότι από την πρώτη του νέου έτους, θα γίνει, κυριολεκτικά, ένα μπάχαλο, θα το πω λαϊκά, στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην ελληνική περιφέρεια».

-Λόγω αυτών των εξελίξεων, θεωρείτε, ότι μπορεί να αποφασιστεί, έστω την τελευταία στιγμή, η μη εφαρμογή του «Καλλικράτη»;
Μιχάλης Στυλιανίδης:
«Όχι. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε, πως, ότι και να γίνει, ο «Καλλικράτης» είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί. Το βάρος, μάλιστα, από ότι τόνισε, θα το επωμιστούν οι κεντρικοί Δήμοι στις πρωτεύουσες των Νομών, οι οποίοι θα αναλάβουν πάρα πολλές αρμοδιότητες για λογαριασμό των Καποδιστριακών Δήμων, μέχρι αυτοί να μπορέσουν να προσαρμοστούν και να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές. Κάτι, βέβαια, που για μένα σημαίνει, ότι πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια, όχι μόνον δύο όπως λέει ο Υπουργός, για να μπορέσουν οι Περιφερειακοί Δήμοι να ασκήσουν τις αρμοδιότητες που τους παραχωρούνται, μέσω του Καλλικράτη.
Ακόμη, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα για την κοστολόγηση των υπηρεσιών, που θα προσφέρουν οι Δήμοι για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα. Ο δε Υπουργός είπε, αόριστα, πως τον Οκτώβρη θα συσταθεί κάποια επιτροπή, για να κάνει την αξιολόγηση. Όπως καταλαβαίνετε και εδώ δε θα υπάρχει καμία ετοιμότητα. Δεν θα υπάρχει ιδιαίτερη χρηματοδότηση και οι Δήμοι θα κηρύξουν, κυριολεκτικά, πτώχευση.
Αν δεν προχωρήσουν αυτά που είπαμε, η κοστολόγηση και η χρηματοδότηση των Δήμων, δεν θα μπορέσουν αυτοί να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους.
Αφενός μεν θα κηρύξουν πτώχευση, αφετέρου δε, ο κόσμος δε θα μπορεί να εξυπηρετηθεί. Έργα δε θα γίνουν. Σκεφτείτε, το μεγάλο βάρος των λειτουργικών εξόδων που θα αναλάβουν οι Δήμοι. Είναι πάνω από τετρακόσιες οι αρμοδιότητες που έρχονται στους Δήμους. Εάν δεν δοθούν, επιπλέον, χρήματα για την αντιμετώπιση, μόνον, των λειτουργικών εξόδων των νέων υπηρεσιών προς τους πολίτες, δεν θα μπορέσουν οι Δήμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κόσμου».

-Με τις συγχωνεύσεις που θα γίνουν στις δημόσιες υπηρεσίες των Δήμων, θα είναι σε θέση αυτές να επιτελούν σωστά το ρόλο τους;
Μιχάλης Στυλιανίδης:
«Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, διότι οι περισσότερες υπηρεσίες δεν έρχονται αυτούσιες από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στους Δήμους, αλλά έρχεται ένα μέρος από αυτές, ένα άλλο μέρος πάει στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και ένα τρίτο στην κεντρική διοίκηση. Υπάρχει, δηλαδή, μια γενικότερη σύγχυση. Πότε θα προλάβουν να γίνουν οι μετατάξεις προσωπικού, αλλά και η οργάνωση των νέων υπηρεσιών των ΟΤΑ; Ώστε από την πρώτη του νέου έτους να μπορέσουν να λειτουργήσουν; Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχει αντίδραση, όπως γνωρίζετε και από το προσωπικό που σήμερα υπηρετεί στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορώ να πω τίποτα. Είμαστε όλοι προβληματισμένοι».

-Κάποιοι έχουν εκφράσει την άποψη, πως με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση, οι Δήμοι δε θα έχουν κανένα λόγο και ισχυρή παρουσία στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Θα είναι οργανισμοί, χωρίς κίνηση. Εσείς τι λέτε; Έχουν βάση αυτοί οι ισχυρισμοί;
Μιχάλης Στυλιανίδης:
«Οι αρμοδιότητες είναι σημαντικές. Μπορεί, δηλαδή, η τοπική αυτοδιοίκηση να παίξει έναν σοβαρό ρόλο στην ελληνική Περιφέρεια. Εάν, όμως, δεν θωρακιστεί, νομίζω, ότι θα καταρρεύσει και θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ένα άλλο σημείο που συζητάμε είναι ο τομέας της ανάπτυξης. Δεν δίνεται με τον «Καλλικράτη» στους Δήμους ούτε ένα μικρό κομμάτι, παρά μόνον στην Περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας συγκερασμός, ώστε ένα μέρος, τουλάχιστον, που αφορά τοπικές υποθέσεις στον τομέα της ανάπτυξης, να δίνεται και στους Δήμους. Είναι κάτι που το παλεύει η ΚΕΔΚΕ, διότι, αλλιώς, θα γίνουμε, απλά, και μόνον μια γραφειοκρατική μορφή διοίκησης του κράτους και δε μπορούμε να παίξουμε τον αναπτυξιακό ρόλο που όλοι επιθυμούμε».