Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

«Αφού δεν μπορέσαμε να διαχειριστούμε τα χρήματα, προτείνω να επιστραφούν»

Μ. Στυλιανίδης:
«Αφού δεν μπορέσαμε να διαχειριστούμε
τα χρήματα, προτείνω να επιστραφούν»




- «Εάν πέντε άτομα δεν μπορούμε να αποφασίσουμε, να τα δώσουμε πίσω, να τελειώνει αυτή η ιστορία»
- Με πλειοψηφία πέρασαν οι αντιμισθίες της ΔΕΥΑΞ
- Κλείνει η ΕΑΠΑΞ, αφού, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, δεν έχει, πλέον, λόγο ύπαρξης


Με πολλά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.
Να σημειωθεί, ότι στην αίθουσα του οργάνου παρουσιάστηκαν εκπρόσωποι και μέλη του ΔΣ του συλλόγου φοιτητών Ξάνθης, ζητώντας από τον Δήμο να δείξει αλληλεγγύη στους δύο συμφοιτητές τους, που θα δικάζονταν την επόμενη ημέρα για τα επεισόδια του Δεκέμβρη.
Η λαϊκή συσπείρωση Ξάνθης έθεσε προς συζήτηση την νέα διάταξη που επιτρέπει την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες, αλλά και τις υποχρεωτικές μετατάξεις των υπαλλήλων. Ο Δήμαρχος απάντησε, ότι η παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες αποτελεί αίτημα πολλών Δήμων το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ενώ, όσον αφορά τις μετατάξεις, αυτές οφείλονται στο πλεονάζων προσωπικό, που πρέπει να μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.


Να επιστραφούν στα χρήματα στην ελληνική ομογένεια, πρότεινε ο Δήμαρχος
Στα πλαίσια εκτός ημερησίων διάταξης θεμάτων, ερώτηση έθεσε και η δημοτική κίνηση «Πολίτες για την Ξάνθη», σχετικά με το πρόγραμμα της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα», για την δεντροφύτευση στον Νομό Ξάνθης, την οποία διαχειρίζεται ο Δήμος.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, κύριο Νίκο Ανταμπούφη, εδώ και ένα μήνα έχει θέσει ερωτήματα αναφορικά με το όλο θέμα, τα οποία προέκυψαν ύστερα από απαιτήσεις κάποιου συμπολίτη μας να πληρωθεί για την ανάθεση του έργου και τα οποία δεν έχουν απαντηθεί, ακόμη, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης.
Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την καθαριότητα, κύριος Απόστολος Αγκόρτσας, από την πλευρά του, επισήμανε, ότι η πρώτη άτυπη συνεδρίαση, σχετικά με την διαχείριση των επτά περίπου χιλιάδων ευρώ, που δόθηκαν ως χορηγία από την ομογένεια της Αμερικής για την δεντροφύτευση, διακόπηκε. Ανέφερε, δε, ότι τα ανωτέρω χρήματα έχουν κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος διαχείρισης των χρημάτων.
Ο κύριος Νίκος Ανταμπούφης επέμενε από την πλευρά του, ότι ζητούσε επίμονα εδώ και ένα μήνα κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, χωρίς να παίρνει απαντήσεις.
«Εδώ και ένα μήνα ζητάω τα πρακτικά της πρώτης συνεδρίασης και με γράψανε κανονικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο τελευταίος.
Ο Δήμαρχος, από την πλευρά του, τόνισε ότι δεν έχει παρθεί, ακόμη, καμία απόφαση, όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων. Πρόσθεσε, δε, πως, επειδή το θέμα έχει πάρει διαστάσεις με αντιπολιτευτική διάθεση, η πρόταση του ιδίου είναι να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στην ομογένεια, ώστε να τα διαχειριστεί όπως νομίζει, καλύπτοντας αυτά που θεωρεί, ότι πρέπει να καλύψει. Αυτή είναι, λοιπόν, η πρόταση του κυρίου Μ. Στυλιανίδη προς την αρμόδια επιτροπή για την διαχείριση των εν λόγω κονδυλίων, στα πλαίσια του σαματά που έχει δημιουργηθεί.
«Εάν πέντε άτομα δεν μπορούμε να αποφασίσουμε πως θα διαχειριστούμε τα χρήματα, να τα δώσουμε πίσω, να τελειώνει αυτή η ιστορία» υπογράμμισε με έμφαση ο Δήμαρχος.


Εκκαθάριση στην ΕΑΠΑΞ
Δύο θέματα εκτός ημερησίας διάταξης έθεσαν οι «Πολίτες για την Αλλαγή», αναφορικά με την ΕΤΕΝΕΞ και την ΕΑΠΑΞ.
Όσον αφορά την ΕΤΕΝΕΞ, οι «Πολίτες για την Αλλαγή» επισήμαναν, ότι τίθεται μεγάλο πρόβλημα, όσον αφορά την έγκυρη καταβολή μισθωμάτων στην εταιρεία από το ξενοδοχείο Ελισσώ. Τόνισαν, ότι το Ελισσώ υποδεικνύει μια πρωτοφανή καθυστέρηση στις καταβολές των μισθωμάτων, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα εσόδων για τον Δήμο.
Ο Δήμαρχος για το θέμα ανέφερε, ότι τα ενοίκια του Ελισσώ είναι πληρωμένα μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο, στα πλαίσια δε, της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, που θα καλυφθούν. Τόνισε, ότι θα πρέπει να δείξουμε κατανόηση στην επιχείρηση που παρουσιάζει δυσκολία, λόγω της χρηματοοικονομικής ύφεσης και να μην βιαστούμε να την κλείσουμε, οδηγώντας στην ανεργία συμπολίτες μας. Υπογράμμισε, πως ιδιαίτερα ο κλάδος των ξενοδόχων τα φέρνει δύσκολα βόλτα. Ενώ, παρατήρησε, ότι όλοι εστιάζουν σε μια συγκεκριμένη επιχείρηση, παραβλέποντας το γεγονός, ότι υπάρχουν άλλες, που είναι πολύ χειρότερες.
Όσον αφορά τώρα την ΕΑΠΑΞ, όπως ανέφερε ο κύριος Αλ. Κυριακίδης, πρόεδρο της εταιρείας, το χρέος της είναι λίγο ποιο πάνω από εννιακόσιες χιλιάδες, από τις οποίες οι επτακόσιες σαράντα πέντε χιλιάδες αποτελούν τις οφειλές προς την εταιρεία. Παράλληλα, τονίστηκε, ότι γίνεται εκκαθάριση της εταιρείας.
Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος ανέφερε ότι « η ΕΑΠΑΞ δεν έχει λόγο ύπαρξης, εκτός και αν γίνει μονομετοχική και διαχειρίζεται την περιουσία του Δήμου, που και γι’ αυτό διατηρώ τις αμφιβολίες μου, λόγω της νοοτροπίας της εταιρείας, αλλά και της ικανότητας του προσωπικού».
Για το θέμα, ο κύριος Χρ. Πούλιος επισήμανε απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο «μην ξεκινάτε κάτι καινούργιο, στηριζόμενος σε σαθρά θεμέλια».