Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ένας στους 5 δεν πάει διακοπές

- Στην Ελλάδα το 20% δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές. Από αυτούς το 58% επικαλείται ως αιτία την οικονομική στενότητα. Το 68% από όσους τα καταφέρουν λέει πως θα μείνει Ελλάδα, το 7% θα ταξιδέψει στην Ευρώπη και μόλις το 4% εκτός ευρωπαϊκών συνόρων

Από τα πιο δύσκολα θα είναι το φετινό καλοκαίρι για τους Έλληνες, καθώς λόγω οικονομικής δυσπραγίας ένας στους πέντε δεν θα κάνει διακοπές, ενώ επτά στους δέκα από αυτούς που θα ετοιμάσουν τα μπαγκάζια τους θα παραμείνουν εντός των ελληνικών συνόρων.


Σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο, που καταγράφει τις τουριστικές τάσεις στη Γηραιά Ήπειρο, και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι -η τσέπη των οποίων έχει πληγεί βαρύτατα από την κρίση- διστάζουν να επιλέξουν φέτος τόπο διακοπών μακριά από τη χώρα τους.
Πιο αναλυτικά, στην Ελλάδα το 20% δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές. Από αυτούς το 58% επικαλείται ως αιτία την οικονομική στενότητα.
Εξάλλου, από τους Έλληνες που τελικά θα τα καταφέρουν, το 68% λέει πως θα μείνει Ελλάδα, το 7% θα ταξιδέψει στην Ευρώπη και μόλις το 4% εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.
Το 2010, το 29% των Ελλήνων δεν πήγε διακοπές, ενώ στην ΕΕ των «27» ισχύει το ίδιο για το 20,7% των πολιτών, εκ των οποίων το 41% επικαλείται οικονομικούς λόγους.
Για την επιλογή του τουριστικού προορισμού, το 31% των Ελλήνων και το 29% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις συστάσεις από φίλους, ενώ το 26% Ελλήνων και Ευρωπαίων δηλώνει ότι για την επιλογή του τουριστικού προορισμού συμβουλεύεται το Ιντερνέτ.
Οι προορισμοί Εξάλλου, το 65% των Ελλήνων, έναντι 58% των Ευρωπαίων, δηλώνει ότι προτιμά τους παραδοσιακούς και «γνωστούς» προορισμούς, ενώ μόλις το 25% των Ελλήνων, έναντι 28% των Ευρωπαίων, δηλώνει ότι προτιμά τους μη παραδοσιακούς και ανερχόμενους προορισμούς.
Επιπλέον, σημαντικότερο πόλο έλξης σε έναν τουριστικό προορισμό αποτελούν για τους Έλληνες η πολιτιστική κληρονομιά (32%), η φύση (32%) και η διασκέδαση (17%). Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Ευρωπαίους είναι 27%, 32% και 14%.
Σε ό,τι αφορά το μεταφορικό μέσο, το 48,5% των Ελλήνων, έναντι 44% των Ευρωπαίων, χρησιμοποιεί Ι.Χ. για να φτάσει στον τουριστικό προορισμό του. Αεροπλάνο χρησιμοποιεί το 21% των Ελλήνων (39% στην ΕΕ), πλοίο χρησιμοποιεί το 20% (3% στην ΕΕ) και λεωφορείο το 8,2% των Ελλήνων (6% στην ΕΕ).
Εξάλλου, το 74% των Ελλήνων δηλώνει ότι οργανώνουν οι ίδιοι τις διακοπές τους, το 14% απευθύνεται σε ταξιδιωτικά γραφεία και μόλις το 3,5% κάνει κρατήσεις μέσω Ιντερνέτ.Οι πλέον δημοφιλείς επιλογές για τους Ευρωπαίους το 2011 είναι η Ιταλία (11,5%), η Ισπανία (8,6%) και η Γαλλία (8,2), ενώ το 23% των Ευρωπαίων δεν έχει ακόμη αποφασίσει πού θα περάσει τις διακοπές του.