Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Συζήτηση Διδασκαλικού Συλλόγου και ΕΛΜΕ Ξάνθης για τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων

Συζήτηση Διδασκαλικού Συλλόγου και ΕΛΜΕ Ξάνθης για τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων

Ντούμος Δημήτριος, Πρόεδρος Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης:
«Αν θέλει το Υπουργείο να προχωρήσει σε αλλαγές, αυτές θα πρέπει να γίνουν με σεβασμό και αγάπη προς τους μαθητές. Αυτό που ζητάμε είναι οι αλλαγές αυτές να γίνουν με συγκεκριμένα κριτήρια, παιδαγωγικά και κοινωνικά, για να υπάρξει ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, όπου οι μαθητές θα διδάσκονται, παράλληλα, κάποιες βασικές αξίες. Τα παιδιά δεν είναι ούτε εμπορεύματα, ούτε και πελάτες, για να γίνονται εις βάρος της μόρφωσης τους οικονομικές περικοπές»

Συγκέντρωση με θέμα συζήτησης τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων πραγματοποίησε εχθές τον απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, από κοινού με την ΕΛΜΕ Ξάνθης.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κύριος Δημήτριος Ντούμος, οι όποιες αλλαγές γίνουν στην εκπαίδευση, θα πρέπει να έχουν παιδαγωγικά και κοινωνικά κριτήρια. Ενώ, τόνισε με έμφαση, πως είναι ανεπίτρεπτες οι περικοπές στην παιδεία.
Με σημείο αναφοράς τις επικείμενες συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων, ο κύριος Δημ. Ντούμος κάνει σαφές, πως οι εκπαιδευτικοί είναι αντίθετοι στην δημιουργία πολυδύναμων σχολείων, αναλύοντας λεπτομερώς τους λόγους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις επισημάνσεις του τελευταίου, τα πολυμελή σχολεία εγκυμονούν πολλούς κινδύνους, ενίοτε πολύ επικίνδυνους, για την περιρρέουσα κοινωνία. Επικαλούμενος επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει, ο κύριος Δημ. Ντούμος, τονίζει ότι σε πολυδύναμες σχολικές μονάδες παρατηρούνται φαινόμενα εγκληματικότητας. Ενώ, δεν υπάρχει αίσθημα ασφάλειας, αλλά και οι στενές σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, που αναπτύσσονται στα μικρά σχολεία. Παράλληλα, ο κύριος Δημ. Ντούμος, υπογραμμίζει πως τα μεγάλα σχολεία, με τα ανωτέρω προβλήματα, που συνήθως παρουσιάζουν, δημιουργούν τεταμένες κοινωνικές σχέσεις.
Βέβαια και αυτό πρέπει να τονιστεί, ο κύριος Δημ. Ντούμος αναφέρει, πως υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές σχολικές μονάδες, που θα πρέπει να συγχωνευτούν με άλλες. Αυτά οπωσδήποτε, σύμφωνα με διευκρινήσεις του τελευταίου, αποτελούν εξαίρεση στο θέμα συνολικά.
Από την άλλη, με σημείο αναφοράς τις τελευταίες αυτές εξελίξεις που προωθούνται δυναμικά από το Υπουργείο Παιδείας και αφορούν συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, ο Πρόεδρος του διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης, τονίζει πως τα πολυδύναμα σχολεία απαιτούν ανάλογη κτηριακή εγκατάσταση, καλώντας ταυτόχρονα τους Δήμους του Νομού να επιληφθούν του θέματος, μιας και στο εξής, αυτοί θα φέρουν την αρμοδιότητα για τις σχολικές μονάδες.
«Προσωπικά δε θα δεχτώ να κάνουν μάθημα σε προκάτ οι μαθητές. Οι Δήμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την κατασκευή νέων σχολείων, αλλά και νηπιαγωγείων» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Δημ. Ντούμος.
Παράλληλα, ο τελευταίος θέτει και το ζήτημα των περιορισμένων κονδυλίων για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων, αναφέροντας στα μηδενικά αποθεματικά και την ελλιπή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
«Αν θέλει το Υπουργείο να προχωρήσει σε αλλαγές, αυτές θα πρέπει να γίνουν με σεβασμό και αγάπη προς τους μαθητές. Αυτό που ζητάμε είναι οι αλλαγές αυτές να γίνουν με συγκεκριμένα κριτήρια, παιδαγωγικά και κοινωνικά, για να υπάρξει ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, όπου οι μαθητές θα διδάσκονται, παράλληλα, κάποιες βασικές αξίες. Τα παιδιά δεν είναι ούτε εμπορεύματα, ούτε και πελάτες, για να γίνονται εις βάρος της μόρφωσης τους οικονομικές περικοπές» καταλήγει χαρακτηριστικά ο κύριος Δημ. Ντούμος.