Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Υποχρεωμένοι με ευρωπαϊκό κανονισμό από το 2002, να αναγράφουν όλα τα στοιχεία που αφορούν τα βοοειδή κρέατα, οι Κρεοπώλες της χώρας

Υποχρεωμένοι με ευρωπαϊκό κανονισμό από το 2002, να αναγράφουν όλα τα στοιχεία που αφορούν τα βοοειδή κρέατα, οι Κρεοπώλες της χώρας


Γιώργος Μπατζακίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης:
- «Είναι πολύ σοβαρή παράλειψη, από την πλευρά των κρεοπωλών, εάν δεν τηρούν τον σχετικό κανονισμό και θα πρέπει να συμμορφωθούν άμεσα, γιατί ο ΕΦΕΤ δεν αστειεύεται σε αυτό το θέμα»
- Αυστηρές κυρώσεις σε παραβάτες από τον ΕΦΕΤ και το τμήμα εμπορίου

Υποχρέωση όλων των κρεοπωλών της χώρας η αναγραφή πλήρεις στοιχείων σε ειδική ταμπέλα, που θα αναφέρεται ξεχωριστά σε όλα τα βοοειδή κρέατα που εμπορεύονται. Ο σχετικός κανονισμός είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται σε ισχύ από το 2002, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης, κύριος Γιώργος Μπατζακίδης.
Να συμπληρωθεί, πως ο κανονισμός έχει συμπληρωθεί το 2005 με επιπλέον στοιχεία και σήμερα προβλέπει, μόνον, για τα βοοειδή, όπως επισημάνθηκε πιο πάνω, αναγραφή της ταυτότητας του κρέατος, δηλαδή ημέρα γέννησης του ζώου, ημέρα σφαγής, αλλά και την μονάδα εκτροφής του.
Ο σχετικός κανονισμός αποσκοπεί στην ενημέρωση του καταναλωτή όσον αφορά το κρέας που καλείται να αγοράσει.
Ενώ, σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίζει με έμφαση ο κύριος Γιώργος Μπατζακίδης, «είναι πολύ σοβαρή παράλειψη, από την πλευρά των κρεοπωλών, εάν δεν τηρούν τον σχετικό κανονισμό και θα πρέπει να συμμορφωθούν άμεσα, γιατί ο ΕΦΕΤ δεν αστειεύεται σε αυτό το θέμα».
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο κύριος Γιώργος Μπατζακίδης, ο ΕΦΕΤ, αλλά και το τμήμα εμπορίου είναι αρμόδιοι για την επίβλεψη, όσον αφορά την εφαρμογή του εν λόγω κανονισμού από τους κρεοπώλες.
Σε ερώτηση, εάν είναι τακτικοί οι σχετικοί έλεγχοι του τμήματος εμπορίου, ο κύριος Γιώργος Μπατζακίδης, τονίζει ότι «το τμήμα εμπορίου, στο μέτρο του δυνατού, κάνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ελέγχους. Βέβαια, έρχεται και ο ΕΦΕΤ, για να συμπληρώσει τους ελέγχους που γίνονται».
Όσον αφορά, τώρα, τις εξαγγελίες της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μιλένας Αποστολάκη, ότι, δηλαδή, εφεξής θα γίνεται ανάρτηση στο διαδίκτυο των κρεοπωλών που πωλούν αποκλειστικά ελληνικά κρέατα και ξεχωριστό μητρώο για τους κρεοπώλες που πωλούν κρέατα εισαγωγής, προκειμένου να γνωρίζει ο καταναλωτής τι κρέας αγοράζει, ο κύριος Γιώργος Μπατζακίδης αναφέρει, πως δεν μπορεί να πάρει επίσημη θέση, από την στιγμή που υπάρχουν, μόνον, εξαγγελίες και όχι κανονισμοί ή οδηγίες.
«Επειδή δεν είμαι μόνος μου στο σωματείο, αλλά υπάρχει ένα ολόκληρο Διοικητικό Συμβούλιο και μέλη, έχουμε αποφασίσει να μην παίρνουμε επίσημα θέση, όταν υπάρχουν εξαγγελίες από Υπουργούς και Υφυπουργούς και αφορούν το επάγγελμά μας. Επίσημη θέση θα παίρνουμε, όταν γίνεται κάτι στην πράξη» καταλήγει ο κύριος Γιώργος Μπατζακίδης.