Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών του Υπουργείου Παιδείας, για τους νόμιμους μετανάστες στην Ξάνθη

Πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών του Υπουργείου Παιδείας, για τους νόμιμους μετανάστες στην Ξάνθη

Μαρίνα Πετινίδου, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Μεταναστών:
«Βασικός σκοπός του προγράμματος για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τους νομίμους μετανάστες, είναι να μπορέσουν οι τελευταίοι να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν μετανάστες που ζουν πάνω από δέκα χρόνια στην Ελλάδα και δεν ξέρουν τα στοιχειώδη ελληνικά»

Ξεκίνησε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας για τους νομίμως διαμένοντες μετανάστες, από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που διατηρεί τα γραφεία του στην πλατεία Εμπορίου 44, στην πόλη της Ξάνθης.
Πρέπει να σημειωθεί, πως τα μαθήματα ελληνικών απευθύνονται, μόνον, στους μετανάστες που έχουν άδεια παραμονής και είναι εντελώς δωρεάν.
Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει από τον Νοέμβριο και θα συνεχιστούν όλο τον Φεβρουάριο και Μάρτιο. Οι ενδιαφερόμενοι, που πρέπει να είναι από δεκαέξι ετών και άνω, μπορούν να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση συμμετοχής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Ενώ, όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στην Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Μεταναστών, κυρία Μαρίνα Πετινίδου, στο τηλεφωνικό νούμερο 25410 66336.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ η κυρία Μαρίνα Πετινίδου αναφορικά με το εν λόγω πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών, τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στα τέλη του μηνός Ιουνίου και οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας από το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να ενταχθούν στους επί μακρόν διαμένοντες.
«Βασικός σκοπός του προγράμματος για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τους νομίμους μετανάστες, είναι να μπορέσουν οι τελευταίοι να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν μετανάστες που ζουν πάνω από δέκα χρόνια στην Ελλάδα και δεν ξέρουν τα στοιχειώδη ελληνικά» σχολιάζει χαρακτηριστικά η κυρία Μ. Πετινίδου.
Τα τμήματα των ενδιαφερομένων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας συνολικά είναι δύο, το ένα για τους αρχάριους και το άλλο για τους περισσότερο προχωρημένους. Τα μαθήματα θα γίνονται στο Πρώτο ΕΠΑΛ. Ενώ, σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίζει με έμφαση η κυρία Μ. Πετινίδου, οι καθηγητές που θα αναλάβουν την εκπαίδευση είναι πεπειραμένοι στο αντικείμενό τους.
Να τονιστεί δε, πως εκτός από την ελληνική γλώσσα, οι ενδιαφερόμενοι θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, ώστε με την ολοκλήρωση του προγράμματος να είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο γνώσης των ελληνικών, για να δώσουν και τις σχετικές εξετάσεις στην Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, με βασικό σκοπό να ενταχθούν στο καθεστώς των επί μακρόν διαμένοντες.
Κλείνοντας, η κυρία Μ. Πετινίδου αναφέρει, πως ενδιαφέρον για το σχετικό πρόγραμμα υπήρξε και από τον νέο Δήμο Αβδήρων δια του Δημάρχου, κυρίου Βασίλη Τσολακίδη, με αποτέλεσμα μέχρι τις δεκαπέντε Φεβρουαρίου να δημιουργηθούν κάποια τμήματα εκμάθησης ελληνικών και στα όρια του Δήμου Αβδήρων.