Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Οι αδέσποτοι τετράποδοι φίλοι μας και το Κυνοκομείο που ακόμα δεν έγινε

- Ομάδες αδέσποτων και επιθετικών σκύλων έχουν γίνει ο φόβος πολλών συμπολιτών μας
- Τι αναφέρει επί του θέματος ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την καθαριότητα, κύριος Π. Ταρενίδης



Ο φόβος και ο τρόμος πολλών συνδημοτών μας έχουν γίνει ομάδες αδέσποτων και επιθετικών σκύλων, που αλωνίζουν ανενόχλητα τους δρόμους της Ξάνθης. Μεγάλα σκυλιά, με εμφανή τα σημάδια από κάποια μολυσματική ασθένεια, περιπλανούνται ακόμη και στις ποιο κεντρικές οδούς την πόλης, δημιουργώντας δυσφορία στους κατοίκους της Ξάνθης. Δεν είναι λίγες οι φορές, όταν το κοπάδι των αδέσποτων σκύλων επιτίθεται σε περαστικούς, κυνηγώντας, πολλές φορές, ακόμη και μικρά παιδιά.
Βέβαια, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί άμεσα, αλλά και αποτελεσματικά, καθώς το Κυνοκομείο του Δήμου χωράει, μόνον, ένα συγκεκριμένο αριθμό αδέσποτων σκύλων. Ενώ, η υπάρχουσα νομοθεσία προβλέπει η συλλογή των αδέσποτων σκύλων, από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, να ολοκληρώνεται με το να αφήνονται στο ίδιο ακριβώς σημείο από το οποίο μαζεύτηκαν.
Όπως αναφέρει στην εφημερίδα μας ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την καθαριότητα στον Δήμο Ξάνθης, κύριος Παναγιώτης Ταρενίδης, το πρόβλημα είναι παλιό και γνωστό σε όλους. Η αρμόδια υπηρεσία καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει το κοινωνικό αυτό πρόβλημα. Σε καθημερινή βάση παρακολουθούνται οι αδέσποτοι σκύλοι της Ξάνθης, ώστε να προλαμβάνονται δυσάρεστα περιστατικά. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κύριος Π. Ταρενίδης, στην περιοχή όπου βρίσκεται το τρίτο δημοτικό σχολείο της πόλης μας έχει δημιουργηθεί μια ομάδα αδέσποτων σκύλων, που προκαλεί προβλήματα στους περαστικούς. Όπως επισημαίνει, παράλληλα, ο ίδιος, τα συγκεκριμένα αδέσποτα σκυλιά μαζεύτηκαν στο εν λόγω σημείο, επειδή κάποιος κάτοικος της περιοχής τα ταΐζει, γεγονός που αποδεικνύει η μεγάλη συγκέντρωση τροφής που υπάρχει. Τα περισσότερα από αυτά τα σκυλιά έχουν, ήδη, μαζευτεί και οδηγηθεί στο κυνοκομείο, ώστε να εξεταστεί κατά πόσο είναι επικίνδυνα για τον κοινωνικό περίγυρο.
Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, τι γίνεται με τις περιπτώσεις επικίνδυνων αδέσποτων σκύλων, που επιτίθενται στους περαστικούς, ο κύριος Π. Ταρενίδης ξεκαθαρίζει, ότι αυτά, αφού ακινητοποιηθούν με την χρήση ειδικού όπλου με αναισθησία, στην συνέχεια οδηγούνται στο κυνοκομείο, όπου μια επιτροπή, που έχει επιφορτιστεί με αυτό ακριβώς το έργο, μελετά την συμπεριφορά τους. Στις περιπτώσεις που πρόκειται για επικίνδυνα σκυλιά, τα οποία αποδεδειγμένα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στους συμπολίτες μας, αυτά οδηγούνται στην ευθανασία.
Τέλος, όπως τονίζει με έμφαση ο κύριος Π. Ταρενίδης, σκοπός της υπηρεσίας είναι να διαλύσει τις ομάδες επιθετικών σκύλων που γυρίζουν στην πόλη, προκαλώντας φόβο στους κατοίκους, γι’ αυτό άλλωστε και καθημερινά, η αρμόδια υπηρεσία παρακολουθεί, στενά, τα αδέσποτα της Ξάνθης. Παρά τις καλές προθέσεις του Αντιδημάρχου κυρίου Ταρενίδη, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είδαμε να υλοποιείται το πολυπόθητο καινούριο Κυνοκομείο του Δήμου Ξάνθης, που πολλές φορές ακούσαμε, αλλά ακόμα δεν είδαμε να υλοποιείται, χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε και επίσημα τους λόγους, αν και υποπτευόμαστε πως λόγω οικονομικής δυσπραγίας, δεν βλέπουμε να υλοποιείται άμεσα.