Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Στον παλμό του Ξανθιώτικου καρναβαλιού

Στον παλμό του Ξανθιώτικου καρναβαλιού


- Εντυπωσιακά άρματα, αμείωτο κέφι και πολύ διασκέδαση
- Ένα αξέχαστο καρναβάλι με την σφραγίδα του Guinness World Records

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Θρακικές Λαογραφικές Εκδηλώσεις την περασμένη Κυριακή, ημέρα πραγματοποίησης της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης, που, για άλλη μια χρονιά, κέρδισε τις εντυπώσεις μικρών και μεγάλων.
Πολύς κόσμος, Ξανθιώτες και ξένοι επισκέπτες, κατέκλυσαν τους δρόμους της Ξάνθης από τις πρώτες πρωινές ώρες, για να παρακολουθήσουν το μεγάλο καρναβαλικό γεγονός, την παρέλαση των αρμάτων.
Η παρέλαση ξεκίνησε περίπου κατά τη μία το μεσημέρι, παρότι ο καιρός δεν ευνοούσε τους καρναβαλιστές. Το κέφι, ωστόσο, δεν μειώθηκε στο ελάχιστο από τον μουντό καιρό, αφού κανείς δεν έμοιαζε αποφασισμένος να πάει σπίτι του.
Παρότι, έγιναν σημαντικές περικοπές σε ότι αφορά το φετινό καρναβάλι, λόγω της οικονομικής κρίσης, η ποιότητα των εκδηλώσεων δεν μειώθηκε καθόλου.
Θέμα του φετινού καρναβαλιού, όπως ήταν επόμενο, η Διεθνής Οικονομική Κρίση και το ΔΝΤ . Τα άρματα, που τελικά μετακινήθηκαν με τζιπάκια του Δ’ Σώματος Στρατού, είχαν σκοπό να σατιρίσουν και να καυτηριάσουν την σύγχρονη οικονομική και πολιτική πραγματικότητα. Έτσι, χαρακτηριστικά δείγματα αρμάτων για φέτος είναι αυτό της σιδηράς κυρίας, Ανγκέλας Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Βασίλισσα του φετινού καρναβαλιού η γνωστή Ξανθιώτισσα, Σάσα Μπάστα, η οποία, όπως ήταν φυσικό, έκλεψε την παράσταση με την εκρηκτική της παρουσία.
Μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν με την ψυχή τους, αφού, όπως επισήμανε και ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΞ, κύριος Μανώλης Φανουράκης, μέσα από σχετικές δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο κόσμος έχει ανάγκη αυτές τις μέρες, για να μπορέσει να ξεφύγει από τα προβλήματα της καθημερινής ρουτίνας.
Βέβαια, το φετινό καρναβάλι θα μείνει αξέχαστο για έναν ακόμη πολύ σημαντικό λόγο, την μεγαλύτερη καρναβαλική μάσκα όλων των εποχών, που έχει περάσει και στο βιβλίο των records Guinness.
Το περασμένο Σάββατο έγινε η τελική συναρμολόγηση και παρουσίαση της μεγαλύτερης μάσκας του κόσμου, που είχε την μορφή του μεγάλου ήρωα των παιδιών, του Καραγκιόζη, στο κλειστό «Φίλιππος Αμοιρίδης», παρουσία πλήθους κόσμου. Μεταξύ των παρευρισκομένων πολιτικά πρόσωπα της περιοχής, αλλά και οι άνθρωποι του Guinness, που έφτασαν στην πόλη μας, για να βεβαιώσουν την συμμετοχή της καρναβαλικής μάσκας του Ξανθιώτικου καρναβαλιού στο ομώνυμο βιβλίο.