Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Αναστύλωση στο σπίτι του Χατζηδάκη με την βούλα του ΕΣΠΑ

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η αποκατάσταση του κτηρίου του πρώην Φρουραρχείου με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κ. Φώτη Καραλίδη:


Αναστύλωση στο σπίτι του Χατζηδάκη
με την βούλα του ΕΣΠΑ


«Το συγκεκριμένο έργο δεν ήταν ενταγμένο σε κανένα πρόγραμμα και είχε χρηματοδότηση από ιδίους πόρους της Νομαρχίας σε ένα μικρό ποσοστό, περίπου πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα πέντε με πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ»

Στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα ενταχθεί το έργο για την αποκατάσταση του κτηρίου του πρώην Φρουραρχείου Ξάνθης, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κυρίου Φώτη Καραλίδη.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο τελευταίος, στις 3 του μηνός και ώρα 14.30 μ.μ. άνοιξε η προκήρυξη του ΕΣΠΑ που αφορά το κομμάτι Πολιτισμός. Σε αυτή την προκήρυξη θα ενταχθεί η αποκατάσταση του εν λόγω κτηρίου, ύψους τεσσάρων έως και τεσσεράμισι εκατομμυρίων ευρώ, καθώς σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίζει ο κύριος Φώτης Καραλίδης, «το συγκεκριμένο έργο δεν ήταν ενταγμένο σε κανένα πρόγραμμα και είχε χρηματοδότηση από ιδίους πόρους της Νομαρχίας σε ένα μικρό ποσοστό, περίπου πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα πέντε με πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ».
Παράλληλα, ο κύριος Φ. Καραλίδης αναφέρεται στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εχθές το πρωί στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και βουλευτή Ξάνθης, κυρίου Σωκράτη Ξυνίδη, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κυρίου Άρη Γιαννακίδη, του επικεφαλής του ΕΛΓΑ Θράκης, καθώς υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΕ Ξάνθης και εκπροσώπων των αγροτών. Θέμα συζήτησης κατά την διάρκεια της σύσκεψης, οι καταστροφές στην παραγωγή της ελαιοκράμβης.
Να σημειώσουμε, πως, την περασμένη Παρασκευή, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΕ Ξάνθης πραγματοποίησε αυτοψία σε γεωργικές καλλιέργειες, για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που υπάρχουν, σε πάνω από δέκα χιλιάδες στρέμματα υπάρχουν ζημιές, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κυρίως την άνοιξη, λόγω της ζέστης.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο κύριος Φ. Καραλίδης, οι αγρότες ζητάνε να αποζημιωθούν σε ότι αφορά την επανασπορά των χωραφιών τους. Ο ΕΛΓΑ συνέστησε, μάλιστα, στους τελευταίους να αφήσουν «μάρτυρα» στα χωράφια τους και να προχωρήσουν σε επανασπορά.
Ενώ, η περιφέρεια θα στείλει σχετικό έγγραφο προς το αρμόδιο Υπουργείο για να προωθήσει το αίτημα των αγροτών. Παρέμβαση δε, για το θέμα θα κάνει και ο κύριος Σ. Ξυνίδης.
Από την άλλη, ο κύριος Φ. Καραλίδης αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη της Υπουργού Εργασίας, κυρίας Λούκα Κατσέλη στην περιοχή της Θράκης, αλλά και την Ξάνθη.
Έγινε μια σχετική συνάντηση εργασίας του κυρίου Φ. Καραλίδη με τους Δημάρχους της περιοχής, τον κύριο Σωκράτη Ξυνίδη και τους τεχνοκράτες, όσον αφορά τις λεπτομέρειες της σχετικής επίσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 11 Μαρτίου.
Η κυρία Λούκα Κατσέλη αναμένεται να εξαγγείλει πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, αλλά και άλλα προγράμματα εργασίας που αφορούν κυρίως Δήμους και Ιδρύματα. Παράλληλα, θα επεκταθεί σε θέματα που αφορούν ευρύτερα την ανεργία.
Όπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει ο κύριος Φ. Καραλίδης, υπήρξε μεγάλη ενεργητικότητα και παράλληλη προσέγγιση του ζητήματος μεταξύ του πρώτου και δευτέρου βαθμού της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη απορροφητικότητα του σχετικού προγράμματος και καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.
Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν από την ίδια την Υπουργό. Ενώ, το πρόγραμμα της επίσκεψής της στην Θράκη θα είναι γνωστό σήμερα ή αύριο.