Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Της Πολιτικής Το ##

Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Στο Βιβλίο Γκίνες από το περασμένο Σάββατο, η Ξάνθη ακόμα πιο γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο:


Πράγματι κατάφεραν τα αδύνατα όσοι εργάστηκαν για την κατασκευή της μεγάλης μάσκας του Καραγκιόζη, που μας έβαλε στο Βιβλίο Γκίνες ως πόλη. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να συγκρίνω το θέμα της μάσκας με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, άσχετα αν κάποιοι κακώς σκεπτόμενοι το ήθελαν. Η επιτυχία είναι δεδομένο πλέον και η Ξάνθη από το Σάββατο φιγουράρει στο βιβλίο Γκίνες και για αυτό θα πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι. Να περάσω όμως στο δια ταύτα και να σας πω ότι, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, δεν κατέστη δυνατό να σηκωθεί στον αέρα η μάσκα και λόγω βάρους, αλλά και λόγω κατασκευής, αφού απαγορευόταν να υπάρχει οποιοδήποτε μεταλλικό στοιχείο στην κατασκευή της.

Αισίως έληξε το φετινό καρναβάλι, όσον αφορά τις εκδηλώσεις και μόνο:

Τέλος για τις φετινές ΘΛΕ και όντως η επιτυχία μόνο στον τομέα των εκδηλώσεων, αποτελεί γεγονός υπαρκτό και αδιαμφισβήτητο. Τα έκτροπα για ακόμα μια χρονιά υπήρξαν δυσφημίζοντας την Ξάνθη, αλλά σε μικρότερο βαθμό, λόγω μικρής έλευσης κόσμου και επισκεπτών. Ο Μ. Φανουράκης και οι συνεργάτες του, θα πρέπει να νιώθουν δικαιωμένοι μόνο για τρία πράγματα και αυτό θα πρέπει να το εμπεδώσουν. Για το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι, είναι για το ρεκόρ Γκίνες που κατέχει επάξια από το Σάββατο η Ξάνθη, το δεύτερο αφορά την επιτυχή πραγματοποίηση των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί και το τρίτο είναι η επιτυχία των παρελάσεων της Λαογραφίας και της Κυριακάτικης μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης που ολοκληρώθηκαν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Με άσχημο καιρό γιόρτασαν τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα οι Ξανθιώτες:

Δεν βοήθησε ο καιρός και έτσι τα κούλουμα γιορτάστηκαν με την συμμετοχή Ξανθιωτών σε ολόκληρο το Νομό κατά κόρον, αφού οι επισκέπτες που βρέθηκαν στην περιοχή μας, και ήταν λίγοι από κάθε άλλη φορά, φοβήθηκαν τον άσχημο καιρό και έφυγαν άρον άρον από την Ξάνθη, προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πριν τους πιάσει η κακοκαιρία στον δρόμο. Μπορεί ο καιρός όπως σας προανέφερα, να «έδιωξε» κακήν κακώς τους επισκέπτες από την περιοχή μας, αλλά οι Ξανθιώτες δεν πτοήθηκαν και γιόρτασαν όπως κάθε χρόνο με τον μοναδικό πατροπαράδοτο τρόπο που γνωρίζουν. 150 κιλά φασόλια έγιναν καπνός από την υπέροχη και καθιερωμένη φασολάδα των Αβδήρων, ενώ ο χαλβάς και οι λουκουμάδες, κατάφεραν να γλυκάνουν τον αρκετό κόσμο που βρέθηκε σε Σταυρούπολη και Πολύσιτο.

Ο Θάνατος της Ξανθιώτικης αγοράς έφτασε στην πόρτα μας…
Το εμπορικό Κέντρο Φλαμίνγκο, θα αποτελειώσει την ήδη ψυχορραγούσα αγορά:

Δεν έβαλαν μυαλό ακόμα ορισμένοι και τώρα που ο θάνατος της αγοράς αποτελεί δεδομένο συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα. Τις επόμενες ημέρες ανοίγει τις πύλες του το εμπορικό κέντρο Φλαμίνγκο και το δάκρυ θα ρέει άφθονο από αρκετούς εμπόρους της Ξάνθης. Ήδη τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και το μόνο που σήμερα είναι σίγουρο, είναι πως για ακόμα μια φορά δικαιώνομαι για αυτά που υποστήριζα, πως η Ξάνθη θα θυμίζει σε λίγο κρανίου τόπο. Ευθύνες βέβαια γι’ αυτό δεν έχουν μόνο ορισμένοι επαγγελματίες όπως προανέφερα, αλλά και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι της πολιτικής σκηνής του τόπου μας, που πιάστηκαν στον ύπνο και άφησαν τους ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου εμπορικού κέντρου να κινηθούν ανενόχλητοι και μέσα στα νόμιμα πλαίσια, και να καταφέρουν αυτό που κάποιοι άλλοι δεν μπόρεσαν να κάνουν.