Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Σβήνουν τα καφέ μπαρ μαζί με το τσιγάρο

Ο πρωθυπουργός απαγόρευσε οριστικά το τσιγάρο

Σβήνουν τα καφέ μπαρ
μαζί με το τσιγάρο


Ανδρέας Ιντζές, Πρόεδρος του σωματείου Ιδιοκτητών café-bar και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης:
«Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, λες και έχουμε δικτατορία. Αν υπάρχει άλλος πρωθυπουργός, που να επιτρέπει το κάπνισμα του χασίς, αφού ο ίδιος δήλωσε δημόσια, ότι το έχει καπνίσει και να απαγορεύει στους άλλους να καπνίζουν απλό τσιγάρο, τότε τα λόγια είναι απλά περιττά»

Κεραυνός εν αιθρία, για τους καπνιστές και πολύ περισσότερο για τους καταστηματάρχες κλειστών δημοσίων χώρων, η απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου χωρίς παρεκκλίσεις. Ειδικά δε, οι τελευταίοι διαβλέπουν ακόμη χειρότερες μέρες για τον τζίρο τους, ο οποίος έτσι και αλλιώς, τουλάχιστον στην πλειονότητα των περιπτώσεων, έχει πάρει την «κάτω βόλτα».
Όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός της χώρας, κύριος Γιώργος Παπανδρέου, ο σχετικός Νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους θα εφαρμοστεί, χωρίς να υπάρξει κάποια τροποποίηση, όπως είχε ακουστεί αρχικά, αφού, όπως δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά, η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος είναι θέμα δημόσιας υγείας και πολιτισμού.
Η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη στο θέμα με την δημόσια απαγόρευση, η οποία τελικά θα εφαρμοστεί χωρίς καμία αλλαγή, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κύκλους των καπνιστών. Ενώ, οι καταστηματάρχες ανησυχούν επικίνδυνα για το μέλλον τους, καθώς θεωρούν, πως η νέα αυτή τάξη πραγμάτων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Πρωθυπουργού για πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο Πρόεδρος του σωματείου Ιδιοκτητών café-bar και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης στον Νομό Ξάνθης, κύριος Ανδρέας Ιντζές, επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «ο Παπανδρέου δεν καπνίζει, επομένως δεν έχει κανένα πρόβλημα από την απαγόρευση του καπνίσματος. Αυτοί δεν ξέρουν καν, ότι έχουμε Νιγηριανούς στην Ομόνοια, γιατί δεν ξέρουν που είναι η Ομόνοια και δεν πάνε εκεί ποτέ».
Παράλληλα, ο κος Α. Ιντζές εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το πώς θα δουλέψουν από εδώ και στο εξής τα διάφορα κέντρα διασκέδασης, αφού, όπως δηλώνει, τα ελεγκτικά όργανα θα είναι υποχρεωμένα να τηρούν σκληρή γραμμή απέναντι σε αυτούς που ανάβουν το τσιγάρο στους κλειστούς και δημόσιους χώρους.
Όπως παραδέχεται ο κος Α. Ιντζές μέχρι εχθές, οπότε και ανακοινώθηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα, τα ελεγκτικά όργανα επιδείκνυαν υπομονή στο θέμα του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, καθώς περίμεναν τις αλλαγές που θα έρχονταν στις ρυθμίσεις που διέπουν τον αντικαπνιστικό νόμο.
Από εδώ και στο εξής, όμως, τα πράγματα αλλάζουν για όλους τους επαγγελματίες που διαχειρίζονται κλειστούς και δημοσίους χώρους, καθώς φυσικά και τους καπνιστές.
Στην συνάντηση που έχει προγραμματιστεί μεταξύ όλων των μελών του σωματείου Ιδιοκτητών café-bar και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης Ξάνθης θα τεθούν επί τάπητος όλα αυτά τα θέματα.
«Στο εξής ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του» υπογραμμίζει με έμφαση ο κύριος Α. Ιντζές.
Από την άλλη, ο τελευταίος εκφράζει την άποψη, πως η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην παρούσα χρονική περίοδο αποτελεί μια λάθος απόφαση της κυβερνώσας παράταξης.
Σε ερώτηση, γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς αντιδράσεις στην Ελλάδα ο αντικαπνιστικός νόμος, τη στιγμή μάλιστα που όλη η υπόλοιπη Ευρώπη εφαρμόζει τον ίδιο νόμο χωρίς προβλήματα, ο κος Α. Ιντζές υπογραμμίζει με έμφαση, πως υπάρχει διαφορά, όσον αφορά την παιδεία του Έλληνα και ενός άλλου Ευρωπαίου πολίτη.
Ενώ, τονίζει πως είναι «φασισμός» το να επιβάλλεται τόσο ρητά και κατηγορηματικά η απαγόρευση του καπνίσματος από τον πρωθυπουργό, από την στιγμή μάλιστα που ο τελευταίος έχει δηλώσει δημόσια πως έχει καπνίσει μαριχουάνα.
«Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, λες και έχουμε δικτατορία. Αν υπάρχει άλλος πρωθυπουργός, που να επιτρέπει το κάπνισμα του χασίς, αφού ο ίδιος δήλωσε δημόσια, ότι το έχει καπνίσει και να απαγορεύει στους άλλους να καπνίζουν απλό τσιγάρο, τότε τα λόγια είναι απλά περιττά» καταλήγει χαρακτηριστικά ο κος Α. Ιντζές.