Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ναι καλά… σας πιστέψαμε…

Αυστηρές διοικητικές κυρώσεις για οικονομικές ατασθαλίες σε κόμματα και πολιτικούς, προβλέπει η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου από το Υπουργείο Εσωτερικών

Από «κόσκινο» θα περνάει στο εφεξής το πόθεν έσχες των πολιτικών

Ναι καλά…
σας πιστέψαμε…


Αυστηρός έλεγχος και υποχρεωτική ανάρτηση όλων των περιουσιακών στοιχείων στο διαδίκτυο

Αχιλλέας Τσαρτσάρας, Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ξάνθης:
«Με αυτό τον τρόπο μπαίνει ένα τέλος στον φαύλο κύκλο με ροή μαύρου χρήματος από κόμματα και πολιτικούς. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, εδώ και ένα χρόνο εφαρμόζουμε αυτές τις αλλαγές. Μέχρι και οι γραμματείς των ΝΕ καταθέτουν στο κόμμα το πόθεν έσχες τους»



Σούλα Ιακωβίδου, Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης:
«Για μένα, προσωπικά, δεν είναι μόνον το έσχες, αλλά και το πόθεν των πολιτικών και των κομμάτων, αλλά και η διαφάνεια σε όλα»



Στα πλαίσια πάταξης της αδιαφάνειας μέσα στα κόμματα, αλλά και τους πολιτικούς κύκλους, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εξαγγείλει αλλαγή νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε να βελτιωθεί και να ανεξαρτητοποιηθεί ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών.
Παράλληλα, θα γίνει αλλαγή στην σύνθεση της επιτροπής ελέγχου, ώστε να απαρτίζεται από δικαστικούς λειτουργούς. Ενώ, θα προβλέπονται πιο αυστηρές διοικητικές κυρώσεις σε βάρος κομμάτων και υποψηφίων πολιτικών που λειτουργούν με αδιαφάνεια.
Αξίζει σαν σημειωθεί, ότι η ηλεκτρονική ανάρτηση του πόθεν έσχες των πολιτικών, αλλά και όλων των οικονομικών στοιχείων των κομμάτων, θα εμπίπτει σε ένα υποχρεωτικό πλαίσιο λειτουργίας του κράτους. Θα καθορίζεται δηλαδή με ακρίβεια η πηγή προέλευσης όλων των περιουσιακών στοιχείων, που βρίσκονται στα χέρια πολιτικών παραγόντων.
Το θέμα, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, κύριος Αχιλλέας Τσαρτσάρας, αποτελεί μια σημαντική τροπή, όσον αφορά την εμπέδωση της διαφάνειας στην διαχείριση των οικονομικών πόρων. Τονίζει δε, πως πρώτο το κόμμα του ΠΑΣΟΚ έκανε πράξη τις δεσμεύσεις του περί διαφάνειας στο πόθεν έσχες των πολιτικών του.
«Είναι ένα ζήτημα που πρέπει, απαραίτητα, γίνει. Εύχομαι να συμφωνήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί ο πολιτικός κόσμος θα ανακτήσει την αναξιοπιστία του απέναντι στον λαό» και συνεχίζει λέγοντας «με αυτό τον τρόπο μπαίνει ένα τέλος στον φαύλο κύκλο με ροή μαύρου χρήματος από κόμματα και πολιτικούς. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, εδώ και ένα χρόνο εφαρμόζουμε αυτές τις αλλαγές. Μέχρι και οι γραμματείς των ΝΕ καταθέτουν στο κόμμα το πόθεν έσχες τους».
Για το ίδιο θέμα τοποθετείται στην εφημερίδα μας και η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης, κυρία Σούλα Ιακωβίδου, επισημαίνοντας πως η παράταξης της Νέας Δημοκρατίας τάσσεται υπέρ μέτρων που προάγουν την διαφάνεια, ωστόσο, όπως, υπογραμμίζει με έμφαση, η κυβέρνηση θυμήθηκε αργά το θέμα, το οποίο όπως αναφέρει, έχει τονιστεί πολλές φορές από τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κύριο Αντώνη Σαμαρά.
«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αποκατάσταση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα. Για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα σε αυτές τις αλλαγές, ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε την συγκρότηση διακομματικής επιτροπής του κοινοβουλίου με ειδική εντολή, η οποία θα επεξεργαζόταν όλες τις σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε τον Ιούνιο του 2010 να έρθει στην Ολομέλεια της βουλής και να γίνει Νόμος του κράτους. Ο Πρωθυπουργός αντέτεινε την ύπαρξη της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών και διαφάνειας. Το 2010 πέρασε και δεν έγινε τίποτα, παρόλο που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε ξαναθέσει το θέμα πολλές φορές. Σήμερα, η κυβέρνηση το ξαναθυμήθηκε, ίσως, για να παίξει με τις εντυπώσεις, υποβαθμίζοντας μια κορυφαία θεσμική πρωτοβουλία διακομματικού χαρακτήρα σε μια απλή νομοθετική δραστηριότητα του Υπουργού Εσωτερικών. Η εξάλειψη της διαφθοράς από τις δομές και τις λειτουργίες του κράτους δεν είναι κομματική, αλλά εθνική υπόθεση» σχολιάζει χαρακτηριστικά η κυρία Σούλα Ιακωβίδου και σπεύδει να συμπληρώσει πως «ότι έχει στόχο με την διαφάνεια είναι προς την θετική κατεύθυνση. Πιο σωστό όμως είναι να υπάρχει μια διακομματική επιτροπή του κοινοβουλίου για αυτά τα θέματα».
Και καταλήγει: «για μένα, προσωπικά, δεν είναι μόνον το έσχες, αλλά και το πόθεν των πολιτικών και των κομμάτων, αλλά και η διαφάνεια σε όλα».