Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στους εμπόρους που οδηγήθηκαν στο λουκέτο ζητά η ΕΣΕΕ

Να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στους εμπόρους
που οδηγήθηκαν στο λουκέτο ζητά η ΕΣΕΕ


Σωτήρης Τσιακίρογλου, Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ:
«Είναι πολύ δύσκολο να ξαναεπιχειρήσουνε αυτοί οι έμποροι που οδηγήθηκαν στο λουκέτο, καθώς, σήμερα δεν υπάρχει ούτε προοπτική, ούτε μέλλον. Η εν λόγω πρόταση της ΕΣΕΕ θα έχει πάρα πολύ λίγους αποδέκτες»

Με ενδιαφέρουσα πρόταση προς την κυβέρνηση και δη το Υπουργείο Εργασίας επανέρχεται στο προσκήνιο η ΕΣΕΕ, η οποία αναφέρει, πως είναι μεγάλη ανάγκη να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους εμπόρους, οι οποίοι αναγκάστηκαν, λόγω των οικονομικών δυσκολιών, να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, μέσα από σχετικά κοινωνικά προγράμματα που θα τους δώσουν «πνοή».
Παράλληλα, η ΕΣΕΕ θέτει το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης υπό προϋποθέσεις, πάντοτε, για όσους από αυτούς τους εμπόρους είναι άνω των πενήντα πέντε χρόνων και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, ώστε να μπορέσουν να πάρουν πρόωρη σύνταξη.
«Εδώ και πολύ καιρό βλέπουμε, ότι υπάρχουν προγράμματα του ΟΑΕΔ που επιδοτούν την εργασία, με αποτέλεσμα να μην χάνονται περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι η ανεργία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά θα ήταν σε ακόμη υψηλότερα, εάν δεν υπήρχαν αυτά τα προγράμματα, τα οποία έχουν βγει από το Υπουργείο Εργασίας και ουσιαστικά επιχορηγούν την εργασία» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, κύριος Σωτήρης Τσιακίρογλου, αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση, σε ότι αφορά τα διάφορα προγράμματα που υπάρχουν, ώστε να ενισχύονται οι εργασιακές σχέσεις και συνεχίζει λέγοντας πως «δεν στεκόμαστε σε αυτό και λέμε, ότι χρειάζονται ακόμη πιο δυνατά προγράμματα, τα οποία θα επιχορηγούν την εργασία και όχι την ανεργία. Δυστυχώς, αυτό γινόταν, μόνον, για τους εργατοϋπαλλήλους. Είναι, πλέον, καιρός με τους ίδιους όρους και με τις ίδιες συνθήκες να αντιμετωπίζονται και οι επαγγελματίες. Γι’ αυτό λέμε πως είναι σωστή η πρόταση της ΕΣΕΕ να επιχορηγούνται τα καταστήματα, ώστε να μπορέσουν να μείνουν ανοιχτά. Προγράμματα υπάρχουν, χρήματα, όπως γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν. Θα πρέπει, όμως, να εξευρεθούν, γιατί μιλάμε, ουσιαστικά, για το φιλί ζωής στους επαγγελματίες».
Ερωτηθείς, κατά πόσο θα μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια του κάποιος έμπορος, που, ήδη, μια φορά έχει οδηγηθεί στο λουκέτο, με δεδομένο και το γεγονός, πως είναι χαλεποί οι καιροί και επομένως οι οικονομικές απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Κατά πόσο θα μπορέσει από μόνο του ένα κοινωνικό πρόγραμμα, σύμφωνα και με αυτά που διατείνεται η ΕΣΕΕ, να αναστήσει μια πεθαμένη επιχείρηση, ο κος Σ. Τσιακίρογλου απαντάει πως «είναι πολύ δύσκολο να ξαναεπιχειρήσουνε αυτοί οι έμποροι που οδηγήθηκαν στο λουκέτο, καθώς, σήμερα δεν υπάρχει ούτε προοπτική, ούτε μέλλον. Η εν λόγω πρόταση της ΕΣΕΕ θα έχει πάρα πολύ λίγους αποδέκτες» και συμπληρώνει ότι «αυτοί που πρέπει να βοηθηθούν είναι αυτοί που βρίσκονται λίγο πριν την κατάρρευση. Ενώ, ασφαλιστικά θα πρέπει να βοηθηθούν εκείνοι οι έμποροι, που «κλείσανε» και δεν μπορούν να βγουν στην σύνταξη».
Σε ερώτηση, μήπως θα έπρεπε η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να μεριμνήσει για τους επιχειρηματίες πριν πολλά χρόνια, μέσω κάποιων φορολογικών ελαφρύνσεων και να μην έρχεται εκ των υστέρων με διάφορα προγράμματα, για να τους σώσει από την οικονομική κατάρρευση, στην οποία τους έχει οδηγήσει, ο κος Σ. Τσιακίρογλου επισημαίνει πως «χαίρομαι που το ακούω αυτό από εσάς. Πρόκειται για προτάσεις που έχουμε κάνει πριν από χρόνια και δυστυχώς, αντί να έχουμε ελάφρυνση, έχουμε επιβάρυνση. Αντί για ώθηση, μας βάζουν τροχοπέδη. Έχουμε πανάκριβες υπηρεσίες από τις ΔΕΚΟ, έχουμε πανάκριβους ασφαλιστικούς οργανισμούς και όλα αυτά, οπωσδήποτε, συντελούν στην κατάρρευση του «επιχειρείν». Δυστυχώς, η κυβέρνηση βλέπει το όλο σύστημα, μόνον, με απλή αριθμητική».