Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Στενάζει οικονομικά ο Δήμος Ξάνθης

Νέα οικονομικά βάρη για τους Δήμους της χώρας

Στενάζει οικονομικά
ο Δήμος Ξάνθης



Μέχρι και με τα πρόστιμα της Ε.Ε. για τα απόβλητα θα αναγκαστούν να επιβαρυνθούν οι Δήμοι

-Παρελθόν το πρόγραμμα «Θησέας»
-Κανένα σίγουρο ποσόν από το ΕΣΠΑ
-Η ίδια απογοήτευση και για το ΠΕΠ
Μ. Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης: «Πολύ δύσκολα τα πράγματα»

Απογοητευτικά ήταν τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κυρία Θεοδώρα Κόκλα, στους νεοεκλεγέντες Δημάρχους των πέντε Νομών της Περιφέρειας, όσον αφορά τα διάφορα προγράμματα στα οποία συμμετέχουν οι Δήμοι της χώρας, κατά την διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχαν πριν δύο ημέρες στην πόλη της Κομοτηνής.
Οι οικονομικές δυσκολίες των νέων Δήμων αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτό που φαντάζονταν κάποιοι αρχικά. Οι περικοπές στην χρηματοδότηση των Δήμων πολύ σημαντικές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα από αυτά που είχαν στο πρόγραμμά τους.
Όπως αναφέρει μάλιστα ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, τα οικονομικά των Δήμων είναι σε πραγματικά άσχημη κατάσταση, στα πλαίσια της δημοσιονομικής ύφεσης του κράτους.
Το πρόγραμμα «Θησέας» έχει κλείσει από τον περασμένο Ιούνιο, με αποτέλεσμα πολλά έργα να μείνουν στον «αέρα». Όπως διευκρινίζει, ωστόσο, ο κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, όσα από αυτά τα έργα έχουν ολοκληρωθεί, θα πληρωθούν κανονικά, αλλά με κάποια καθυστέρηση.
Όσον αφορά δε, το ΕΣΠΑ δεν έχει διευκρινιστεί, ακόμη, πόσα από τα κονδύλια του προγράμματος θα διατεθούν για τις ανάγκες των Δήμων. Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Ξάνθης, δεν δόθηκε σαφής απάντηση για το θέμα ούτε και από την Περιφερειάρχη, κυρία Θεοδώρα Κόκλα. Ενώ, θα πρέπει να τονιστεί, ότι από τους ίδιους πόρους θα γίνουν εθνικής εμβέλειας έργα στην Περιφέρεια, γεγονός που δεν βρίσκει σύμφωνο τον κύριο Μ. Στυλιανίδη, που τονίζει πως «αυτού του είδους τα έργα, που οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τα τομεακά των Υπουργείων».
Ενώ, απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία του ΠΕΠ για την δική μας Περιφέρεια, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο κύριος Μ. Στυλιανίδης.
Να σημειωθεί δε, ότι σύμφωνα με αυτά που επισημάνθηκαν από την κυρία Θεοδώρα Κόκλα κατά την διάρκεια συνάντησης και συζήτησης με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους της Περιφέρειας, οι Δήμοι είναι αυτοί που θα επωμιστούν τα πρόστιμα που ετοιμάζει οι Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την διαχείριση στέρεων απόβλητων. Ο κος Μ. Στυλιανίδης εκφράζει την αντίθεσή του σε μια τέτοια προοπτική, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά τα πρόστιμα θα πρέπει να επιβαρύνουν το κράτος και όχι τους Δήμους, που έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζουν πολλαπλά οικονομικά προβλήματα».