Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Μαύρα Χριστούγεννα περιμένουν επαγγελματίες και καταναλωτές

Μαύρα Χριστούγεννα περιμένουν
επαγγελματίες και καταναλωτές


Ευθύμης Μίλκογλου, Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Περιμένουμε απλά τα Χριστούγεννα, γιατί δώρα δεν θα υπάρξουν»
Νίκος Τσάβας, Αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Ελπίζω μόνον τα φετινά Χριστούγεννα να είναι απλά γκρίζα και όχι μαύρα, όπως τα περιμένουμε»

Μαύρα Χριστούγεννα περιμένουν τους περισσότερους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι δε θα μπορέσουν να κάνουν τα απαραίτητα ψώνια, αλλά και να αγοράσουν δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, όπως συνηθίζεται κάθε τέτοια χρονική περίοδο, εξαιτίας της ανίσχυρης αγοραστικής δυνατότητας. Το ξέρουν πολύ καλά αυτό οι επιχειρηματίες που έχουν ετοιμαστεί ψυχολογικά για δύσκολα Χριστούγεννα.
Πάνε οι εποχές που όλες οι νονάδες έκαναν δώρο στα βαπτιστήρια τους. Σήμερα, κοιτάνε να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ξεχνώντας επιλεκτικά αυτές τις λεπτομέρειες, που πλέον αποτελούν πολυτέλεια.
Από την άλλη, η ψυχολογία του καταναλωτή είναι πεσμένη, εξαιτίας των νέων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, που αποτελούν πάγια πολιτική και δεν έχουν τελειωμό.
Σχετικά με το θέμα μιλάνε στην ΦτΞ, οι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Ευθύμης Μίλκογλου, Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Αν κοπούν και άλλο οι μισθοί και γίνει τρίτη αύξηση του ΦΠΑ, που θα γίνει, αυτό θα συνεπάγεται μεγάλη πτώση στον τζίρο της αγοράς, κυρίως σε καταστήματα ένδυσης και υποδημάτων. Σίγουρα, δε θα γίνουν τα καθιερωμένα δώρα των Χριστουγέννων ή τουλάχιστον θα μειωθούν τα κονδύλια για την αγορά τους. Και στην κατανάλωση τροφίμων θα υπάρξει κάποια μείωση. Περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα μας ετοιμάσουν. Περιμένουμε απλά τα Χριστούγεννα, γιατί δώρα δεν θα υπάρξουν».

Νίκος Τσάβας, Αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Πάντα από πλευράς επιχειρηματιών υπάρχει μια αισιοδοξία, ότι για τα Χριστούγεννα ο κόσμος θα βρει χρήματα για τα καθιερωμένα δώρα για τα βαφτιστήρια και τα παιδιά τους. Φέτος όμως δεν θα έχουν χρήματα και αμφιβάλλω αν θα έχει κίνηση η αγορά μας. Ελπίζω μόνον τα φετινά Χριστούγεννα να είναι απλά γκρίζα και όχι μαύρα, όπως τα περιμένουμε. Δε θα υπάρχει καλή ψυχολογική διάθεση του καταναλωτή να βγει στην αγορά και να κάνει τα ψώνια του, καθώς τα πράγματα είναι δύσκολα και οι περισσότεροι θα κοιτάξουν να καλύψουν κάποιες βασικές τους ανάγκες, ίσως να καλύψουν κάποιο δάνειο.
Οπωσδήποτε, τα καταστήματα που θα πληγούν περισσότερο από την αρνητική διάθεση των καταναλωτών είναι τα είδη ένδυσης. Φέτος, οι περισσότεροι δε θα μπορέσουν να κάνουν ρεβεγιόν και να βάλουν καινούργια ρούχα. Τα παιχνιδάδικα θα πληγούν επίσης, καθώς οι περισσότεροι γονείς, αλλά και οι νονοί δε θα μπορέσουν να κάνουν τα δώρα που θα ήθελαν. Ο θεός βοηθός…».