Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Στον αστερισμό της κρίσης και της οικονομίας…

Στον αστερισμό της κρίσης και της οικονομίας…

Λιτά και πάνω από όλα οικονομικά θα γιορτάσουν φέτος τις γιορτές τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά. Ακόμη και τα παραδοσιακά γλυκίσματα, όπως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, θα παρασκευαστούν στο σπίτι και σε συγκεκριμένες ποσότητες

Παναγιώτης Αμπεριάδης, Πρόεδρος Αρτοποιών Ξάνθης:
«Ο κόσμος έχει απελπιστεί. Οι περισσότερες νοικοκυρές θα φτιάξουν μόνες τους λίγους κουραμπιέδες και λίγα μελομακάρονα για τις γιορτές που έπονται. Θα πάμε στην δεκαετία του εξήντα, όταν, δηλαδή, η κάθε νοικοκυρά έφτιαχνε τα δικά της γλυκά για τις γιορτές και ερχόταν στον φούρνο, μόνον, για να προμηθευτεί λίγο ψωμί. Μας γύρισαν, τουλάχιστον, σαράντα χρόνια πίσω»

Δεν συγκινούν τους καταναλωτές ούτε οι χαμηλές τιμές

που υπάρχουν στα περισσότερα καταστήματα, εξαιτίας της κρίσης

Σε απόγνωση βρίσκονται οι Αρτοποιοί της χώρας, που διαπιστώνουν ότι οι γιορτινές ημέρες δεν έφεραν αύξηση στον τζίρο τους, όπως γινόταν παραδοσιακά τόσα χρόνια κάθε τέτοια χρονική περίοδο.
Αν και φθηνά τα γλυκίσματα που προορίζονται για το γιορτινό τραπέζι και ο λόγος φυσικά για τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, η μέση Ελληνίδα νοικοκυρά έχει αποφασίσει, όπως και πέρσι άλλωστε, να τα παρασκευάσει μόνη, για λόγους οικονομίας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες Αρτοποιών, η αναδουλειά στον κλάδο τους μεγαλώνει δραματικά. Η σφιχτή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εξαιτίας της χρηματοοικονομικής ύφεσης, έφερε τα πάνω κάτω στις οικονομικές συναλλαγές όλων των Ελλήνων Επαγγελματιών. Η αγορά της Αρτοποιίας δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τον κανόνα της “κρίσης”. Όπως φαίνεται, ούτε τα Χριστούγεννα είναι ικανά να αλλάξουν την ψυχολογία των καταναλωτών, οι οποίοι μετράνε τα κουκιά τους, γι’ αυτό και σκέφτονται πάνω από όλα “οικονομικά”, δηλαδή επιστρατεύονται χίλιους δυο τρόπους, προκειμένου να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.
Οι περισσότερες νοικοκυρές έχουν προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά, για να φτιάξουν οι ίδιες κάποιες συγκεκριμένες ποσότητες γλυκών, που θα κοσμήσουν το γιορτινό τους τραπέζι, παρόλο που οι τιμές στα Αρτοποιία είναι προσιτές για ένα μέσο βαλάντιο.
Όπως επισημαίνει μέσα από την εφημερίδα μας ο κύριος Παναγιώτης Αμπεριάδης, Πρόεδρος Αρτοποιών Ξάνθης, «δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία για την αύξηση του τζίρου μας, στα πλαίσια των γιορτών που έρχονται. Η αύξηση του πέντε και του δέκα τοις εκατό για την περίοδο που μιλάμε, δεν είναι ικανά νούμερα, για να μας σώσει από την καταστροφή». Και συνεχίζει λέγοντας «Ο κόσμος έχει απελπιστεί. Οι περισσότερες νοικοκυρές θα φτιάξουν μόνες τους λίγους κουραμπιέδες και λίγα μελομακάρονα για τις γιορτές που έπονται. Θα πάμε στην δεκαετία του εξήντα, όταν, δηλαδή, η κάθε νοικοκυρά έφτιαχνε τα δικά της γλυκά για τις γιορτές και ερχόταν στον φούρνο, μόνον, για να προμηθευτεί λίγο ψωμί. Μας γύρισαν, τουλάχιστον, σαράντα χρόνια πίσω».
Σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίζει με έμφαση ο κύριος Π. Αμπεριάδης, όσον αφορά τις τιμές στα γλυκίσματα, αυτές είναι πολύ χαμηλότερες στα Αρτοποιία από ότι στα ζαχαροπλαστεία. Έτσι, κάποιος ενδιαφερόμενος μπορεί να προμηθευτεί μελομακάρονα που ξεκινάνε από πέντε ευρώ και φτάνουν μέχρι τα οκτώ, καθώς οι τιμές στα Αρτοποιίας βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με το κόστος των υλικών που χρησιμοποιούν οι Αρτοποιοί. Παρόλα αυτά, όμως, μέσα από μια έρευνα αγοράς μπορεί ο καταναλωτής να βρει την καλύτερη τιμή, κάτι που δεν φαίνεται, βέβαια, να συγκινεί τον τελευταίο, που έχει αποφασίσει να κάνει Χριστούγεννα λιτά και απέριττα.
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην συνέχεια ο κύριος Π. Αμπεριάδης, η πτώση που έχει σημειωθεί στον τζίρο των Αρτοποιών αγγίζει το 50% περίπου σε σχέση με τα περσινά δεδομένα.
«Δεν έχουμε καθόλου αισιοδοξία. Ούτε, βέβαια, και οι γιορτές που έρχονται είναι ικανές να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει, όχι μόνον στον δικό μας, αλλά σε όλους τους κλάδους» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Π. Αμπεριάδης. Και καταλήγει «θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τα μαγαζιά μας, γιατί το 2011 θα είναι πολύ χειρότερο για όλους τους κλάδους».