Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Μερικές φορές, καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς…

Μερικές φορές, καλύτερα
να μασάς παρά να μιλάς…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μας ώρες – ώρες είναι πραγματικά κορυφαίες. Εδώ είναι που λέμε – καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς. Μια έκφραση που ταιριάζει γάντι στον πρώτο πολιτικό άνδρα της χώρας μας, ο οποίος ως γνήσιο τέκνο της Αμερικής ξέρει να τιμά δεόντως την καταγωγή του.
Οι ιστορικές ατάκες του κυρίου Γ. Παπανδρέου έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στην μνήμη μας, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί μας θυμίζουν τις καταβολές του πολιτικού μας ηγέτη. Η πιο πρόσφατη βαρύγδουπη δήλωση του τελευταίου συνεχίζει ακόμη να ηχεί στα αυτιά μας, μάλλον απειλητικά. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, τόνισε με νόημα εμμέσως πλην σαφώς, ότι εάν δεν μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κρίσης, τότε θα μας ξεγράψει η ιστορία. Αν καλοσκεφτείς το όλο θέμα, σου φαίνεται πραγματικά τρομακτικό. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα... Δώσε - δώσε και αν δεν δώσεις και άλλα, θα σε ξεγράψουν ως ανίκανο από το βιβλίο της ιστορίας. Αυτό, μόνον, ο δικός μας πρωθυπουργός θα μπορούσε να σκεφτεί και μάλιστα να το δηλώσει δημόσια.
Θα το ξαναπώ και ας φανώ γραφική, η ελληνική ιστορία έχει περάσει από χίλια κύματα και κάποιοι συνεχίζουν να την χρησιμοποιούν, στα πλαίσια των προσωπικών τους συμφερόντων. Εξ ου και οι ευκολίες με τις οποίες ορισμένοι διατείνονται περί ιστορικών διαγραφών. Ώρες – ώρες αναρωτιέσαι πολύ εύλογα, τι είναι, επιτέλους, η ιστορία και κάποιοι την προσαρμόζουν στις προσωπικές τους ανάγκες, επιδιώκοντας να πετύχουν κάποια οφέλη;
Οι εκβιαστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την μελλοντική θέση μας στην ιστορία, σίγουρα δεν αγγίζουν κανέναν, παρά μονάχα προκαλούν το αίσθημα δικαίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η “αντικειμενική” ιστορία θα καταδικάσει και θα διαγράψει από τις σελίδες της τους ανίκανους πολιτικούς ταγούς, που ανέλαβαν τα ηνία του κράτους γιατί ξεγέλασαν με κάλπικες υποσχέσεις τους πολίτες που τους εξέλεξαν.
Το καράβι οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό και όπου καράβι βλέπε το ελληνικό κράτος. Βέβαια και αυτό είναι το μόνο σίγουρο, όταν πλησιάσουμε αρκετά κοντά στον απειλητικό γκρεμό που διαφαίνεται, οι καπεταναίοι μας θα εγκαταλείψουν το καράβι για να πάνε σε άλλες Πολιτείες, γι’ αυτό εξάλλου η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί τόσο θερμές και φιλικές σχέσεις με τους ισχυρούς της Αμερικής.
Και δεν είναι μόνον ο πρωθυπουργός που ξέρει να κάνει ιστορικές δηλώσεις. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης κινούνται στην ίδια γραμμή που χάραξε ο τελευταίος. Είναι δυνατόν να ξεχάσουμε την δήλωση του κυρίου Πάγκαλου, ότι μαζί τα φάγαμε; Όχι ποτέ… τέτοιες δηλώσεις είναι που μας θυμίζουν σε τι κράτος ζούμε. Κάποιοι σίγουρα τα φάγανε κύριε Πάγκαλε, γιατί όμως να τους βάζουμε όλους στο ίδιο καζάνι που βρωμάει και ζέχνει; Φάγανε και με το παραπάνω ορισμένοι “εκλεκτοί” του κράτους, κάποιοι άλλοι γευτήκανε τα αποφάγια τους, ενώ οι υπόλοιποι καλούνται σήμερα να πληρώσουν τον λογαριασμό. Αυτό και αν είναι αδικία, αλλά τι να κάνουμε, ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, τρομάρα μας…