Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Κόντρα για το ποιοι υπάλληλοι πληρώνουν το μεγαλύτερο μάρμαρο

Κόντρα για το ποιοι υπάλληλοι
πληρώνουν το μεγαλύτερο μάρμαρο

Μεγαλύτερους φόρους πληρώνουν στην Εφορία οι ιδιωτικοί υπάλληλοι από ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις ίδιες ακριβώς αποδοχές, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών

Χαράλαμπος Ευστρατίου, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης:
«Αυτά που αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, ότι δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν λιγότερους φόρους από ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι αναληθή, ότι πληρώναμε πληρώνουμε. Προφανώς, πρόκειται για ένα τρικ ορισμένων, που θέλουν να βάλουν στο στόχαστρο τους δημοσίους υπαλλήλους»

Μεγαλύτερους φόρους πληρώνουν στην Εφορία οι ιδιωτικοί υπάλληλοι από ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις ίδιες ακριβώς αποδοχές, σύμφωνα με παραδείγματα της εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών για την παρακράτηση φόρου εισοδήματος από 1/1/2011.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που αναφέρει η εν λόγω εγκύκλιος, ένας άγαµος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τοµέα µε καθαρές αποδοχές 1.850 ευρώ τον μήνα έχει παρακράτηση φόρου 223,3 ευρώ, έναντι 181,57 ευρώ ενός δημοσίου υπαλλήλου µε τον ίδιο ακριβώς µισθό. ∆ηλαδή, 23% µμεγαλύτερη. Στον ίδιο μισθωτό παρακρατούνται από το δώρο των Χριστουγέννων 223,3 ευρώ έναντι 44 ευρώ του δημοσίου υπαλλήλου. Αντίστοιχα, από το δώρο του Πάσχα και το επίδομα αδείας παρακρατούνται από τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τοµέα από 112 ευρώ, έναντι 23 ευρώ από τον μισθωτό στο ∆ηµόσιο. Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός, ότι οι αποδοχές των δημοσιών υπαλλήλων έχουν περικοπεί, µετά την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και την αντικατάστασή τους από επιδόματα συνολικού ύψους 1.000 ευρώ. Διαψεύδει, πάντως, τις ανωτέρω επισημάνσεις του Υπουργείου Οικονομικών ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, κύριος Χαράλαμπος Ευστρατίου, μέσα από σχετικές δηλώσεις του στην ΦτΞ, υπογραμμίζοντας με έμφαση, πως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους, ανάλογα με το ποσόν που έχουν δηλώσει στην Εφορία.
«Αυτά που αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, ότι δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν λιγότερους φόρους από ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι αναληθή, ότι πληρώναμε πληρώνουμε. Προφανώς, πρόκειται για ένα τρικ ορισμένων, που θέλουν να βάλουν στο στόχαστρο τους δημοσίους υπαλλήλους» και συνεχίζει λέγοντας ότι «ο καθένας προσπαθεί να πείσει τον άλλον, ότι πληρώνει περισσότερο για να γλιτώσει νέες φορολογικές επιδρομές. Εμάς μας λένε για παράδειγμα, ότι μας έκοψαν τα δώρα, ενώ στους δημοσίους υπαλλήλους όχι. Προσπαθούν, δηλαδή, να θολώσουν τα νερά και να μας φέρουν σε αντιπαράθεση. Ο καθένας λέει ότι θέλει».
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που τονίζει μέσα από την εφημερίδα μας ο κύριος Χ. Ευστρατίου, δεν ισχύουν αυτά που αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών μέσα από την εγκύκλιό του, περί λιγότερων φόρων για τους δημοσίους υπαλλήλους και τα αποδίδει σε συγκεκριμένες σκοπιμότητες, που επιδιώκουν να φορτώσουν στους εργαζομένους του δημοσίου τομέα τους λόγους της οικονομικής κρίσης.