Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ξεκίνησαν για καλό, αλλά τα βρήκαν σκούρα…

Ξεκίνησαν για καλό,
αλλά τα βρήκαν σκούρα…

Οι εμβολιασμοί στο Δροσερό αποτελούν μια ανιδιοτελή πρωτοβουλία του Φορέα «ΣΤΗΡΙΞΗ» που για δύο χρόνια σχεδόν κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βοηθήσει τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες συνανθρώπων μας, δυστυχώς δεν το γνωρίζουν πολλοί

Πραγματικά είναι δυσάρεστο να δημιουργούνται θέματα και μάλιστα με διαστάσεις, εκεί που δεν θα έπρεπε να δημιουργούνται. Ο εμβολιασμός των παιδιών του Δροσερού με πρωτοβουλία του κοινωνικού φορέα «ΣΤΗΡΙΞΗ» από τους ιατρούς του κόσμου, που θα γίνει σήμερα, έχει αναχθεί σε ένα τέτοιο θέμα, καθώς παράγοντες του Ιατροκοινωνικού Κέντρου που λειτουργεί στον συνοικισμό αντέδρασαν στους εμβολιασμούς, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, κάτι που έρχεται σε αντιδιαστολή με τις επίσημες έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το τμήμα Δημόσιας Υγείας Ξάνθης.
Για το ίδιο θέμα ο Δήμαρχος Ξάνθης εξέφρασε τον προβληματισμό του, καθώς σύμφωνα με αυτά που ανέφερε, αγνοήθηκε ο ρόλος του Ιατροκοινωνικού Κέντρου που λειτουργεί στο Δροσερό και εποπτεύεται από Δημοτική Επιχείρηση.
Και επειδή πρέπει να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά, θα πρέπει να τα πάρουμε από την αρχή.
Καταρχήν και για όσους δεν το γνωρίζουν και σίγουρα αυτοί θα είναι αρκετοί, η «ΣΤΗΡΙΞΗ» είναι ένας φορέας που λειτουργεί ενεργά από τον Ιούνιο του 2009 με πρωτοβουλία του Νομάρχη Ξάνθης, κυρίου Γιώργου Παυλίδη. Εδώ και δύο χρόνια σχεδόν έχει να καυχηθεί για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο ουδέποτε επιχείρησε να προβάλει, στα πλαίσια της υποχρέωσης να τηρείται απόλυτη εχεμύθεια, καθώς είναι γενικότερη πεποίθηση, ότι προβλήματα συμπολιτών δεν θα έπρεπε να εκμεταλλεύονται για οποιοδήποτε σκοπό.
Η «ΣΤΗΡΙΞΗ» σε συνεργασία με δύο άλλους φορείς, τον σύλλογο ατόμων με κινητικά προβλήματα και τον σύλλογος αλτσχάϊμερ, έχοντας ως σκοπό να καλύψει ελλείμματα που δεν μπορεί να καλύψει το κράτος και η Πολιτεία, έχει συμβάλει σημαντικά στο να βοηθήσει, στο μέτρο του δυνατού, όλους τους συμπολίτες του Νομού σε θέματα υγείας, φτώχειας και άλλα, πάντα με την συνεργασία των Δήμων, της Πρόνοιας και του Ιατροκοινωνικού Κέντρου στο Δροσερό.
Η «ΣΤΗΡΙΞΗ», σύμφωνα, πάντα, με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας η Αναπληρώτρια του Προέδρου του ΔΣ του φορέα, κυρία Πέπη Στάντσιου, για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της απευθύνθηκε σε διάφορες εταιρείες, προκειμένου να έχει μια συνεργασία και κάποια συνδρομή.
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς στο Δροσερό, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει η κυρία Πέπη Στάντσιου, ήρθε αίτημα από το σχολείο του Δροσερού για εμβολιασμό παιδιών, καθώς πάρα πολλά από αυτά, στα δύο δημοτικά σχολεία, ήταν ανεμβολίαστα και μάλιστα ανεμβολίαστα από υποχρεωτικά εμβόλια.
«Σκεφτήκαμε να εκμεταλλευτούμε την χορηγία της Vodafone, για να εξυπηρετήσουμε και να εμβολιάσουμε τα παιδιά, καθώς το Δροσερό είναι μια περιοχή, όπου οι πιο πολύ άνθρωποι είναι ανασφάλιστοι με αποτέλεσμα το θέμα υγεία να είναι πολύ υποβαθμισμένο και αιτία από εκεί να μεταδίδονται διάφορες ασθένειες στον υπόλοιπο πληθυσμό» αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Π. Στάντσιου και συνεχίζει λέγοντας «βεβαίως, αυτό το πράγμα έπρεπε να γίνει με απόλυτα σωστό τρόπο, ώστε να παιδιά να είναι καλυμμένα από κάθε πλευρά. Δηλαδή, παρουσία παιδιάτρου που θα ελέγχει αν το παιδί πρέπει να κάνει εμβόλιο. Το ποια εμβόλια δεν θα γίνουν επιλέχτηκαν με βάση τα βιβλιάρια που πήρε το σχολείο και είδε τι εμβόλια λείπουν από το κάθε παιδί. Το σχολείο συγκέντρωσε τα βιβλιάρια των παιδιών, από όπου προέκυψαν κάποια στοιχεία. Σε συνεργασία με το Υγειονομικό αγοράστηκε με την χορηγία της Vodafone ο αριθμός των εμβολίων που ήταν απαραίτητος. Ζητήθηκε από το Νοσοκομείο, το ιατρικό σύλλογο Ξάνθης, από γιατρούς και από το ίδιο το Ιατροκοινωνικό Κέντρο συνδρομή παιδιάτρου, που τελικά δεν εστάλη. Τελικώς, δέχτηκε ένας γιατρός από την Ξάνθη και ένας από την Χρυσούπολη, οι οποίοι ανιδιοτελώς ήρθαν εκεί, την ημέρα που μπορούσε και το Υγειονομικό προσωπικό της Νομαρχίας και έκαναν τα εμβόλια στο σχολείο, σε έναν χώρο όπου συγκεντρώνονται όλα τα παιδιά. Αυτό έγινε γύρω στο Μάιο. Δυστυχώς, όμως, επειδή τον Μάιο πολλοί γονείς των παιδιών ασχολούνται με τις καλλιέργειες και παίρνουν μαζί και τα παιδιά τους, παρατηρείται μια αποδυνάμωση στις τάξεις.
Μας περίσσεψε ένας αριθμός εμβολίων, τα οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε πριν λήξουν, για να επωφεληθούν και τα παιδιά που δεν ήταν στο σχολείο. Πράγματι, τον Μάιο εμβολιάστηκαν γύρω στα 220 παιδιά με βάση τα βιβλιάριά τους, αφού ελέγχθηκαν από τους γιατρούς. Αυτή την στιγμή, επειδή είναι δύσκολο να βρεθούν παιδίατροι απευθυνθήκαμε στους γιατρούς του κόσμου, οι οποίοι έρχονται σήμερα, για να γίνουν συμπληρωματικά τα εμβόλια που είχαν μείνει σε εκκρεμότητα από τον Μάιο, ώστε να ολοκληρωθεί μια προσπάθεια, η οποία δεν μπορώ να καταλάβω για πιο λόγο δημιούργησε τόσο προβληματισμό, ενώ θα έπρεπε να είναι μια προσπάθεια η οποία επαινείται».
Και καταλήγει «τελικώς, εκείνο που έχει σημασία είναι να καλύψουμε τα παιδιά. Να θωρακίσουμε την υγεία τους και δευτερευούσης σημασίας είναι ποιος θα το κάνει, πότε και που. Σημασία έχει να θωρακιστεί η υγεία των παιδιών και να γίνει με τρόπο που θα ωφελήσει τα παιδιά με την παρουσία γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες κάποιων ασθενειών. Δεν απαγορεύσαμε σε κανέναν που θέλει να βοηθήσει να μην το κάνει».
Παράλληλα, ο κύρια Π. Στάντσιου τονίζει, πως ο λόγος που οι εμβολιασμοί γίνονται στο Δροσερό οφείλεται στο γεγονός, ότι «πρόκειται για μια υποβαθμισμένη περιοχή του Νομό από πλευράς υγείας με ανασφάλιστους γονείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε έναν ιδιώτη γιατρό, για να καλύψουν τα παιδιά τους. Αν είχαμε κάποια άλλη περιοχή με αυτά τα χαρακτηριστικά θα πηγαίναμε και εκεί. Αυτή μας υποδείχτηκε και από το Υγειονομικό και από το σχολείο».
Για το ίδιο θέμα τοποθετείται στην ΦτΞ και ο κύριος Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, Διευθυντής σε ένα από τα δύο δημοτικά σχολεία του Δροσερού, επισημαίνοντας τον έντονο προβληματισμό του που μια πρωτοβουλία να καλυφθούν ελλείψεις σε εμβολιασμό σε μια ευαίσθητη περιοχή έχει δεχτεί τόσο σφοδρά βέλη.
«Σαν Διευθυντής σχολείου, πατέρας και απλός πολίτης, θέλω όλα τα παιδιά να είναι εμβολιασμένα, όπως προβλέπει και ο σχετικός Νόμος, που δεν επιτρέπει την φοίτηση στο σχολείο, σε παιδιά τα οποία δεν έχουν την απαραίτητη εμβολιαστική κάλυψη. Από όπου μπορούμε να πάρουμε τέτοια βοήθεια θα την πάρουμε. Δεν μας ενδιαφέρει αν θα κάνει τα εμβόλια ο Α ή ο Β, μας ενδιαφέρει η υγεία των παιδιών» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Χ. Δημαρχόπουλος και συμπληρώνει με έμφαση πως «από τον έλεγχο που έγινε στα βιβλιάρια των παιδιών, προέκυψε ότι ένας μεγάλος αριθμός δεν είχε κάνει ούτε τα απαραίτητα εμβόλια».
Κλείνοντας, να επισημάνουμε πως σε παλιότερη ενημέρωση αναφορικά με τους εμβολιασμούς στο Δροσερό ο Προϊστάμενος του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης, κύριος Ανδρέας Νεάρχου είχε υπογραμμίσει, πως η πρωτοβουλία ξεκίνησε για να καλύψει το κενό που υπάρχει στο θέμα της δημόσια υγείας στο Δροσερό, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην εμβολιάζονται, καθώς οι γονείς τους δεν διαθέτουν ασφάλιση και την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιώτη, ώστε να κάνουν τον απαραίτητο εμβολιασμό στα παιδιά τους.