Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ο πολίτης και τα προβλήματα το επίκεντρο των σκέψεων μας

Φ. Καραλίδης:
Ο πολίτης και τα προβλήματα
το επίκεντρο των σκέψεων μας

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου και την παρουσίαση των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων που συστρατεύονται μαζί με τον κύριο Φ. Καραλίδη για τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές

Παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων της τοπικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, οπαδών και φίλων, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κυρίου Φώτη Καραλίδη, καθώς και η παρουσίαση των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού του, «Περιφερειακή ενότητα Ξάνθης», όπως πολύ χαρακτηριστικά ονομάζεται.
Να σημειωθεί, ότι την εκδήλωση χαιρέτισαν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριος Άρης Γιαννακίδης και ο αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, κύριος Σωκράτης Ξυνίδης.
Μέσα από τον λόγο που ανέπτυξε ο κύριος Α. Γιαννακίδης, μετέφερε το μήνυμα νίκης που λαμβάνει σε καθημερινή βάση από τους κατοίκους της Περιφέρειας. Τόνισε δε, πως απαιτείται ενιαία περιφερειακή συνείδηση, στα πλαίσια ενός κοινού βηματισμού προς την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής.
Από την άλλη, έκανε σαφές ότι στην περιφερειακή πολιτική που προωθεί, δεν χωράνε διαχωρισμοί, κοινωνικοί ή θρησκευτικοί. Η νέα πορεία που αναφέρει, θα βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα με δράσεις και παρεμβάσεις σε όλα τα κακώς κείμενα που πλήττουν την περιφέρεια και τους κατοίκους της. Βασικό μέλημα και ταυτόχρονα δέσμευση θα είναι η ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχών, ικανών να φέρουν αναπτυξιακές προοπτικές και πρόοδο.
«...Σε αυτή την περιφέρεια, στα νέα γεωοικονομικά και γεωπολιτικά δεδομένα, θα πρέπει να ακουμπήσει η καρδιά του ελληνικού κράτους. Θα πρέπει να αποδείξουμε ότι από εδώ θα περάσουν όλες οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες στην ευρύτερη βαλκανική ενδοχώρα, τις παρευξείνιες δημοκρατίες...» σημείωσε με έμφαση μεταξύ άλλων ο κύριος Α. Γιαννακίδης.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην, στρατηγικής σημασίας, γεωγραφική θέση της περιφέρειας, στο σημείο όπου ενώνεται η Δύση με την Ανατολή, για να καταλήξει, ότι θα πρέπει να γίνει ουσιαστική εκμετάλλευση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, με στόχο την ευημερία της περιοχής.
Περιέγραψε δε την άσχημη οικονομική συγκυρία που διανύει η περιφέρεια ως κομμάτι της χώρας, με το κλείσιμο εργοστασίων και τον υποβιβασμό της αγροτικής παραγωγής, σημεία που, όπως συμπλήρωσε, έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στην κοινωνική συνοχή.
Κλείνοντας, ο κύριος Α. Γιαννακίδης μίλησε για την νέα γενιά και τους προβληματισμούς της, διαβάζοντας στο παρευρισκόμενο πλήθος, μια επιστολή που έλαβε από μια νεαρή Βόρειο Εβρίτισσα, μέσα από το οποίο η τελευταία αποτυπώνει ερωτηματικά και προβληματισμούς, κοινούς για όλους τους νεολαίους της σύγχρονης Ελλάδος. Όπως κατέληξε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, θα πρέπει να γίνει μια καινούργια αρχή, που θα ανοίγει παράθυρο ελπίδας για τους νέους συμπολίτες μας, που αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα της σύγχρονης εποχής.
Παράλληλα, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στον κύριο Φ. Καραλίδης, υπογραμμίζοντας με έμφαση, πως αποτελεί πρότυπο αυτοδιοικητικού ανδρός με τεράστια κοινωνική προσφορά και όραμα.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο κύριος Σ. Ξυνίδης. Ο τελευταίος αναφέρθηκε αρχικά στο νέο διοικητικό πρόγραμμα, γνωστό ευρέως και ως ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι, «η υπόθεση ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι πολύ βαριά για να την αφήσουμε στα χέρια αυτών που δεν κατάφεραν να εντάξουν ούτε ένα έργο στο Νομό. Που επί τόσα χρόνια εξαντλούσαν το μυαλό τους σε ναπολεόντειες σκέψεις και που οδήγησαν τον τόπο σε απραξία και αδυναμία...».
Σημείωσε δε, πως τα μηνύματα νίκης είναι καταιγιστικά και προμηνύουν την μεγάλη αλλαγή στην περιφέρειά μας.
Ο κύριος Φώτης Καραλίδης από την πλευρά του ανέπτυξε έναν ισχυρό πολιτικό λόγο, βασισμένο σε επιχειρήματα και πυγμή.
Όπως πολύ χαρακτηριστικά σημείωσε, στόχος είναι η αλλαγή πορείας με κουρσάρο τον άνθρωπο. Κάλεσε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας να ενώσουν τις φωνές τους, κόντρα στην σημερινή καθημερινότητα και στασιμότητα, απόρροια, όπως σημείωσε, της σημερινής διοίκησης της αυτοδιοίκησης.
Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της περιοχής και τον βαρυσήμαντο ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και τις τεράστιες δυνατότητες για ανάπτυξη και πρόοδο, μέσα σε αυτά τα πλαίσια.
Σύμφωνα με αυτά που ανέφερε στην συνέχεια, η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε ένα νέο πόλο ανάπτυξης για όλη την χώρα. Επισήμανε, ότι υπάρχει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρόγραμμα που στοχεύει στον πολλαπλασιασμό των πλεονεκτημάτων και την μείωση των μειονεκτημάτων της περιοχής.
Ένας από τους βασικούς στόχους όπως σημείωσε ο κύριος Φ. Καραλίδης είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ώστε να υπάρχει ισότητα και ίσες ευκαιρίες για όλους τους κατοίκους. Όπως σημείωσε οι βασικοί άξονες του προγράμματος προήλθαν από την καθημερινότητα και θα αποτελέσουν την πυξίδα, η οποία θα χαράξει την πορεία του τόπου.
Ο πολίτης και τα προβλήματα της καθημερινότητας βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο δημόσιος διάλογος αποτελεί κομμάτι της νέας πολιτικής και εξυψώνει τον πολίτη σε ενεργό μέλος της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει και κινείται.
Πεμπτουσία όλων, η μετατροπή της περιφέρειας σε πύλη και κόμβο, από όπου θα περνάνε οι σημαντικότερες αναπτυξιακές προοπτικές, μέσω της σωστής αξιοποίησης των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και την προώθηση υποδομών για την ανάπτυξη.
Παράλληλα, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και της τεχνολογίας. Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων όπως τα γεωθερμικά πεδία της περιοχής και του υδάτινου δυναμικού. Ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, των υπηρεσιών υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Όπως μάλιστα συμπλήρωσε ο κύριος Φ. Καραλίδης υπάρχουν σκέψεις για την μετεξέλιξη του κέντρου υγείας στον Εχίνο σε διασυνοριακό κέντρο πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας.
Σύμφωνα με αυτά που συμπλήρωσε ο κύριος Φ. Καραλίδης στη συνέχεια, ο λόγος του δεν αποτελεί αναλυτικό πρόγραμμα εξαγγελιών, αλλά ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του ιδίου και των πολιτών, με στοχευμένες παρεμβάσεις και έργα που θα είναι σε διαρκή διαβούλευση.
Παρακάτω ακολουθούν τα ονόματα των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης:
1. Αρναούτ Μεμέτ
2. Γκιρετλή Ιρφάν
3. Καρακώστα Ευγενία, Εκπαιδευτικός
4. Κιούση – Σιούτη Κυριακή, Δικηγόρος
5. Μαραγκού Γεωργία, Δημόσιος Υπάλληλος
6. Ουσζούν Ιρφάν, Ιδιωτική Υπάλληλος
7. Ρασήμ Εκρέμ Ραμαδάν
8. Σαλτούρος Δημήτριος, Δικηγόρος
9. Σερεφιά Σουλτάνα (Τάνια), Πρώην Υπάλληλος ΕΑΣ Ξάνθης
10. Τσούλου - Τσαγκαλίδου Ματούλα, Γιατρός ΕΣΥ
11. Χαϊτίδης Δημήτριος, Πολιτικός Μηχανικός
12. Χατζηδημητρίου Χρήστος, Γιατρός ΕΣΥ
13. Χότσκο Νέντι
14. Χρυσοχοΐδης Χαράλαμπος, Δημόσιος Υπάλληλος