Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Οι εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο Σπίτι αντιδρούν δυναμικά διεκδικώντας την νομιμοποίησή τους

Πανελλήνιο συλλαλητήριο πραγματοποίησαν εχθές οι εργαζόμενοι του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, με βασικό αίτημα την μονιμοποίησή τους

Οι εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο Σπίτι αντιδρούν δυναμικά διεκδικώντας την νομιμοποίησή τους

Άγγελος Μπεμπεκίδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης:
«Οι συνάδελφοι μας μεταφέρουν θετικά μηνύματα, ας περιμένουμε, όμως, λίγο, για να δούμε τι θα βγει από τις επαφές που θα κάνουν στην Αθήνα. Αν τα πράγματα πάρουν διαφορετική τροπή, μπορεί να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις»


Πανελλήνιο συλλαλητήριο στην Αθήνα πραγματοποίησαν εχθές οι συμβασιούχοι του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο συγκεκριμένο τομέα για πολλά συναπτά έτη ζητάνε την μονιμοποίησή τους. Άλλοι δε από αυτούς έχουν να πληρωθούν για ολόκληρους μήνες και όμως συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συνανθρώπους που χρήζουν από βοήθεια, λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο και εθελοντικά.
Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” αποτελεί μια σημαντική κοινωνική μέριμνα για εκατόν πενήντα χιλιάδες περίπου ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλη την Ελλάδα. Έρχεται να βελτιώσει την καθημερινότητά τους, σε ότι αφορά σίτιση, καθαριότητα κ.α . Παράλληλα, αποτελεί μια ψυχολογική στήριξη για τους ανθρώπους που φροντίζουν.
Σχετικά με το θέμα και την χθεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” μιλάει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κύριος Άγγελος Μπεμπεκίδης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Στην Περιφέρειά μας έχουμε περισσότερους από τετρακόσιους εργαζόμενους, από Δράμα μέχρι και Έβρο. Το σωματείο των εργαζομένων “Βοήθεια στο Σπίτι” ανήκει στο δυναμικό του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Το πρόγραμμα των συναδέλφων, δυστυχώς, τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου. Ήδη, ξεκίνησαν, οι συνάδελφοι πριν από λίγες μέρες με μια Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο, την κινητοποίησή τους. Είχαν μαζευτεί γύρω στους διακόσιους συναδέλφους. Συμμετείχαμε και εμείς σαν Εργατικό Κέντρο. Οι συνάδελφοι πήραν κάποιες αποφάσεις και από προχθές το βράδυ ξεκίνησαν με λεωφορεία στην Αθήνα για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Είναι σωστή η απόφασή τους αυτή, γιατί το “Βοήθεια στο Σπίτι” δεν είναι μόνον οι εργαζόμενοι. Οι υπηρεσίες των συναδέλφων είναι προς την Τρίτη ηλικία, που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι συνάδελφοι, λοιπόν, του “Βοήθεια στο Σπίτι” έχουν ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στις καθημερινές ανάγκες των ατόμων που φροντίζουν στα πλαίσια του προγράμματος. Αποτελούν τους πιο πετυχημένους “φορείς” που έχουν δημιουργηθεί. Σήμερα, οι συνάδελφοι είναι στην Αθήνα. Το Εργατικό Κέντρο τους έχει στηρίξει και στην κάθοδο στην πρωτεύουσα. Ξέρουμε πολύ καλά, ότι αυτές οι αποφάσεις είναι και πολιτικές, καθώς το πρόγραμμα είναι ευρωπαϊκό. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει κάποιο τρόπο να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους ή να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι, γιατί είναι αρκετά χρόνια εργαζόμενοι στον κλάδο αυτό Υπάρχει κρίση, αλλά οι συνάδελφοι επιτελούν και ένα λειτούργημα. Πρέπει να σταθεί η κυβέρνηση στο ύψος της. Εμείς συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των συναδέλφων».
Σε ερώτηση εάν υπάρχει αισιοδοξία για την ομαλή κατάληξη του συγκεκριμένου ζητήματος, δηλαδή την μονιμοποίηση των εργαζομένων ή τουλάχιστον την ανανέωση των συμβάσεών τους, ο κύριος Α. Μπεμπεκίδης τονίζει τα κάτωθι:
«Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας. Έχουν δεσμευτεί οι πολιτικοί της Περιφέρειάς μας να βοηθήσουν από ότι μου λένε οι συνάδελφοι, αλλά και στην συνέλευση που κάναμε βρέθηκαν κάποιοι υποψήφιοι Περιφερειάρχες. Το θέμα είναι να μην εκμεταλλεύονται το θέμα πολιτικά, αλλά να στηρίζουν τον αγώνα. Οι συνάδελφοι μας μεταφέρουν θετικά μηνύματα, ας περιμένουμε, όμως, λίγο, για να δούμε τι θα βγει από τις επαφές που θα κάνουν στην Αθήνα. Αν τα πράγματα πάρουν διαφορετική τροπή, μπορεί να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις».