Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Με την πλάτη στον τοίχο το ΠΑΣΟΚ μετά από την γκάφα Παπακωνσταντίνου

Δηλώσεις που προκαλούν θύελλα αντιδράσεων και… πολιτικά ατοπήματα
Με την πλάτη στον τοίχο το ΠΑΣΟΚ
μετά από την γκάφα Παπακωνσταντίνου

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…
Αχιλλέας Τσαρτσάρας, Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης:

«…το ποιος πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις περί διαφθοράς της χώρας είναι το λιγότερο. Το σημαντικότερο είναι, ότι ο κύριος Γιούνκερ παραδέχτηκε πως οι ευρωπαίοι εταίροι γνώριζαν για την οικονομική κατάσταση της χώρας και συνέχιζαν να μας δανείζουν. Εδώ είναι που τίθεται θέμα ηθικής...»

Η επίμαχη δήλωση περί διεφθαρμένης χώρας αποτελεί την είδηση της ημέρας, αφού έχει εξακριβωθεί πως ανήκει τελικά στον πρώτο άνδρα της χώρας, τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και όχι στον κύριο Κ. Καραμανλή, όπως είχε τονίσει αρχικά ο Υπουργός Οικονομικών, κύριος Γ. Παπακωνσταντίνου.
Να θυμίσουμε, ότι πριν λίγες ημέρες ο κύριος Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσα από σχετικές δηλώσεις, αναφερόμενος στην χώρα μας, είχε υπογραμμίσει μεταξύ άλλων, ότι πρωθυπουργός της Ελλάδος είχε πει, πως υπάρχει μεγάλη διαφθορά στην χώρα, γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολη η διακυβέρνησή της σε πολιτικό επίπεδο.
Τότε, είχε προκληθεί μεγάλος σάλος και πολλές αντιδράσεις. Η δήλωση ξεσήκωσε πλήθος συζητήσεων σχετικά με την ταυτότητα του πρωθυπουργού, που προέβη σε αυτού τους είδους τις δηλώσεις, οι οποίες σίγουρα δεν κολακεύουν την χώρα ως εθνικό κορμό.
Άμεση υπήρξε η τοποθέτηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ με πρώτο στην σειρά τον κύριο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, μάλιστα, υπογράμμισε με έμφαση, ότι δηλώσεις περί διεφθαρμένης χώρας ανήκουν στον πρώην πρωθυπουργό, κύριο Κ. Καραμανλή.
Μετά το ατυχές αυτό περιστατικό, αφού όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, η δήλωση ανήκει σε κανέναν άλλο παρά στον σημερινό πρωθυπουργό, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε εντελώς εκτεθειμένο και σίγουρα σε θέση, που δε θα ζήλευε κανένας πολιτικός αντίπαλος.
Το μείζον θέμα που τίθεται εν τοιαύτη τη περιπτώσει: Κατά πόσο είναι ηθικό να γίνονται τέτοιου είδους δηλώσεις από κορυφαίους πολιτικούς ταγούς της χώρας, μέσα σε αυτά τα πλαίσια και τη στιγμή, μάλιστα, που η χώρα είναι οικονομικά αδύνατη και κοινωνικά ευάλωτη; Το αμέσως επόμενο ερώτημα: Κατά πόσο είναι ηθικό να αποδίδεις σε κάποιον δηλώσεις που δεν τις έχει κάνει και μετά να μην βγαίνεις ούτε καν για να ζητήσεις ένα συγγνώμη.
Σχετικά με το θέμα μιλάει στην ΦτΞ ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, κύριος Αχιλλέας Τσαρτσάρας, δίνοντας το δικό του στίγμα.
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο τελευταίος, «όντως, ο κύριος Παπακωνσταντίνου απέδωσε τις συγκεκριμένες δηλώσεις στον κύριο Καραμανλή. Τελικά, μετά από τον σάλο που δημιουργήθηκε, ο κύριος Γιούνκερ, μέσω εκπροσώπου του, δήλωσε πως εννοούσε τον σημερινό πρωθυπουργό, όχι όμως ότι του τα είπε κατ’ ιδίαν, αλλά από δημόσιες δηλώσεις που είχε κάνει ο κύριος Γ. Παπανδρέου, ότι στην Ελλάδα υπάρχει διαφθορά και αυτό δεν είναι ψέμα».
Ερωτηθείς, για το εάν είναι ηθικό να γίνονται τέτοιου είδους δηλώσεις από πρωθυπουργό, που έδειξε μεγάλο σθένος προεκλογικά να κυβερνήσει την χώρα και μάλιστα να αλλάξει τα κακώς κείμενα, ο κύριος Α. Τσαρτσάρας επισημαίνει πως «αυτές οι δηλώσεις έγιναν δημόσια. Και προεκλογικά ακόμη λέγαμε, ότι υπάρχει διαφθορά στην χώρα. Στόχος του πρωθυπουργού είναι ακριβώς η πάταξη αυτού του φαινομένου».
Παράλληλα, ο κύριος Α. Τσαρτσάρας σπεύδει να συμπληρώσει με έμφαση, ότι «…το ποιος πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις περί διαφθοράς της χώρας είναι το λιγότερο. Το σημαντικότερο είναι, ότι ο κύριος Γιούνκερ παραδέχτηκε πως οι ευρωπαίοι εταίροι γνώριζαν για την οικονομική κατάσταση της χώρας και συνέχιζαν να μας δανείζουν. Εδώ είναι που τίθεται θέμα ηθικής…».