Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Πάλι οι πολίτες θα πληρώσουν την νύφη

Πανάκριβο το πετρέλαιο θέρμανσης και στην Ξάνθη, από εξήντα επτά μέχρι εβδομήντα λεπτά, την στιγμή που το ΙΝΚΑ κάνει λόγο για πενήντα επτά λεπτά ανά λίτρο

Πάλι οι πολίτες θα πληρώσουν την νύφη

-Αντικρουόμενες απόψεις ανάμεσα σε ΙΝΚΑ και Βενζινοπώλες για την τιμή του πετρελαίου αφού χαθήκαμε στον λαβύρινθο από την θεωρία ως την πράξη…
-Θα τσουρουφλιστούμε τον χειμώνα…


Γιάννης Σιούτας, Πρόεδρος σωματείου Βενζινοπωλών Ν. Ξάνθης:
«Τα πενήντα επτά λεπτά ανά λίτρο, που αναφέρει το ΙΝΚΑ είναι μια θεωρητική τιμή. Στην πράξη δεν ισχύει σε κανένα Πρατήριο της χώρας, καθώς δεν είναι οι πρατηριούχοι αυτοί που καθορίζουν τις τιμές. Όταν αγοράζουμε πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμή που ανέρχεται τα εξήντα τέσσερα περίπου λεπτά είναι λογικό να αυξάνουμε λίγο την τιμή, για να έχουμε ένα εύλογο κέρδος ως επιχειρήσεις»

Εχθές ξεκίνησε η επίσημη Πρεμιέρα, όπως ονομάζεται πολύ χαρακτηριστικά η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης στα Πρατήρια της χώρα.
Πολύ αυξημένη για φέτος είναι η τιμή πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, για την Ξάνθη η τιμή κυμαίνεται από εξήντα επτά μέχρι εβδομήντα λεπτά ανά λίτρο.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των καταναλωτών, οι οποίοι καλούνται να προμηθευτούν για φέτος πετρέλαιο με τόσο μεγάλη διαφορά από πέρσι.
Οι αντιδράσεις του κόσμου πληθαίνουν περισσότερο, καθώς η επίσημη θέση του ΙΝΚΑ, αναφέρει ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να κινηθεί γύρω στα πενήντα επτά λεπτά ανά λίτρο και όχι παραπάνω.
Σχετικά με το θέμα ο Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Νομού Ξάνθης, κύριος Γιάννης Σιούτας, επισημαίνει, ότι η τιμή που αναφέρει το ΙΝΚΑ είναι θεωρητική. Προσθέτει δε, ότι οι πρατηριούχοι δεν μπορούν να καθορίσουν την τιμή, καθώς την προσαρμόζουν με την αντίστοιχη που προμηθεύεται το πετρέλαιο θέρμανσης από τα διυλιστήρια.
«Τα πενήντα επτά λεπτά ανά λίτρο, που αναφέρει το ΙΝΚΑ είναι μια θεωρητική τιμή. Στην πράξη δεν ισχύει σε κανένα Πρατήριο της χώρας, καθώς δεν είναι οι πρατηριούχοι αυτοί που καθορίζουν τις τιμές. Όταν αγοράζουμε πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμή που ανέρχεται τα εξήντα τέσσερα περίπου λεπτά είναι λογικό να αυξάνουμε λίγο την τιμή, για να έχουμε ένα εύλογο κέρδος ως επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει αγορά στην χώρα που να πουλάει πετρέλαιο θέρμανσης πενήντα επτά λεπτά» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Γ. Σιούτας.
Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, εάν το ενδιαφέρον του κόσμου να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης από την πρώτη ημέρα διάθεσής του στα πρατήρια ήταν μεγάλη, με δεδομένο το γεγονός, ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν κάνει στροφή προς τα καυσόξυλα για να περάσουν τον Χειμώνα τους, ο κύριος Γ. Σιούτας, αναφέρει ότι «έχουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ο κόσμος έρχεται συνεχώς να αγοράσει πετρέλαιο, φοβούμενος, προφανώς, μην αυξηθεί και άλλο η τιμή του».
Διευκρινίζει δε, ότι τα πρατήρια έχουν προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, με αποτέλεσμα να μην τίθεται θέμα έλλειψης σε αποθέματα.
Κληθείς να σχολιάσει τις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου, να δώσει πράσινο φως στους ιδιοκτήτες των super markets να ιδρύσουν πρατήρια καυσίμων, ο κύριος Γ. Σιούτας τονίζει με έμφαση πως, «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει την ταφόπλακά μας, γιατί τα καύσιμα στα super markets θα πουλιούνται σε χαμηλές τιμές μέχρι να μας κλείσουν και μετά θα αυξηθούν κατακόρυφα, όπως έγινε στην Γαλλία».
Και καταλήγει «εμείς, δε θα αφήσουμε να γίνει κάτι τέτοιο. Θα αντιδράσουμε, καθώς 8,5 χιλιάδες βενζινοπώλες σε όλη την Ελλάδα ζουν από την δουλειά τους και συντηρούν τις οικογένειές τους. Ζητάμε, αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, να υπάρξουν αποστάσεις ασφαλείας, ώστε να μην πληγούμε από μια τέτοια εξέλιξη».