Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Με αργά βήματα η καπνοαπαγόρευση

Με αργά βήματα η καπνοαπαγόρευση

Ανδρέας Νεάρχου, Προϊστάμενος τμήματος Δημόσιας Υγείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης:
«Σκοπός και αποστολή μας δεν είναι να κόβουμε πρόστιμα στους παραβάτες, αλλά να τους πείσουμε, ότι το κάπνισμα κάνει κακό όχι μόνον στον εαυτό τους, αλλά και στους γύρω τους. Δεν είμαστε κατασταλτική υπηρεσία, αλλά υπηρεσία ενημέρωσης και πρόληψης»

Έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου από την πρώτη Οκτωβρίου, αν και τυπικά η εφαρμογή του ανάγεται στην πρώτη Σεπτεμβρίου.
Μεγάλη παραμένει η δυσαρέσκεια των καπνιστών, που αναγκάζονται να στερούνται την αγαπημένη τους απόλαυση, το τσιγάρο, σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που παραδέχονται πως η σχετική απαγόρευση έχει λειτουργήσει ως έναυσμα, για να περιορίσουν ή και να κόψουν το τσιγάρο.
Να σημειώσουμε, πως έχει συσταθεί ειδικό κλιμάκιο ελεγκτών από τις συναρμόδιες για το θέμα υπηρεσίες, το υγειονομικό, την δημοτική αστυνομία και το λιμενικό στον τομέα των δικών τους αρμοδιοτήτων, για να πραγματοποιούν ελέγχους, οι οποίοι θα αποδεικνύουν αν εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος.
Σχετικά με το θέμα ο Προϊστάμενος του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης, κύριος Ανδρέας Νεάρχου, επισημαίνει πως:
«Σε ότι αφορά την νομοθεσία για το κάπνισμα, έχουν οριστεί συναρμόδιες υπηρεσίες. Μεταξύ αυτών των υπηρεσιών είναι η υπηρεσία μας, η δημοτική αστυνομία και το λιμενικό σώμα. Η αστυνομία συμμετέχει, μόνον, εάν την καλέσουμε για συνδρομή στους ελέγχους που διενεργούμε» και συμπληρώνει παράλληλα, ότι «έφτασαν στην υπηρεσία μας κάποια έγγραφα για την πράξη επιβολής προστίμου, τα οποία θα διανείμουμε στις συναρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή στο λιμεναρχείο και στην δημοτική αστυνομία.
Θα συγκροτήσουμε επίσης ένα κλιμάκιο με άτομα από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, γιατί θεωρούμε, ότι είναι καλύτερος ο έλεγχος με κλιμάκια, παρά μεμονωμένα. Η κάθε υπηρεσία σύμφωνα με τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά της θα κάνει και κάποιους μεμονωμένους ελέγχους».
Αναφερόμενος στους σκοπούς της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, ο κύριος Α. Νεάρχου, υπογραμμίζει τα ακόλουθα:
«Σκοπός μας είναι να καταλάβουν οι επαγγελματίες και οι πολίτες, ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος. Σκοπός και αποστολή μας δεν είναι να κόβουμε πρόστιμα στους παραβάτες, αλλά να τους πείσουμε, ότι το κάπνισμα κάνει κακό όχι μόνον στον εαυτό τους, αλλά και στους γύρω τους. Δεν είμαστε κατασταλτική υπηρεσία, αλλά υπηρεσία ενημέρωσης και πρόληψης. Αυτό θα προσπαθήσουμε να περάσουμε στον κόσμο και αυτή θα είναι η επιτυχία μας, αν το καταφέρουμε.
Η διάταξη αναφέρει, ότι έλεγχοι πρέπει να γίνονται μια φορά το μήνα ή ακόμη και το δίμηνο. Εφόσον δεν έχουμε παραβάσεις, οι έλεγχοι δεν είναι ανάγκη να γίνονται επί καθημερινής βάσεως, αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Η δικιά μας υπηρεσία συμμετέχει σε διάφορα κλιμάκια, με την ευκαιρία κάνει παράλληλα έλεγχο και για τον αντικαπνιστικό νόμο».
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει, επίσης, ο κύριος Α. Νεάρχου «από τις μέχρι τώρα επισκέψεις μας στα καταστήματα, βλέπουμε, ότι τηρούνται οι διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου. Δεν έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις».
Και καταλήγει «Όσον αφορά την δική μας υπηρεσία, η στελέχωση δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι, ώστε να μπορέσουμε να αποδώσουμε αυτά που πρέπει για την εφαρμογή του Νόμου. Έχουμε ελλείψεις, ιδιαίτερα του ελεγκτικού οργάνου. Όπως ξέρετε, όλους τους ελέγχους τους κάνουν οι επόπτες δημόσιας υγείας. Οι επόπτες δημόσιας υγείας που ασχολούνται με τον έλεγχο είναι τρεις και οπωσδήποτε είναι πολύ μικρός ο αριθμός για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες μιας τέτοιας υπηρεσίας. Η υπηρεσία έχει πολλές αρμοδιότητες, όχι μόνον για τον έλεγχο για την εφαρμογή των διατάξεων του αντικαπνιστικού νόμου. Λόγω και του κύματος συνταξιοδότησης που μεσολάβησε τον τελευταίο καιρό έχουμε μείνει λίγοι, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα πολυποίκιλα και πάρα πολλά καθήκοντα που έχουμε σαν υπηρεσία. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο».