Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Προ των πυλών το νέο κόμμα…

Προ των πυλών το νέο κόμμα…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

  Η πάγια τακτική της πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, να σφάζει με το γάντι ότι έχει σχέση με την γαλάζια παράταξη είναι γνωστή και κατακριτέα από το σύνολο των στελεχών του κόμματος. Ξεχνώντας επιλεκτικά η κυρία Μπακογιάννη από πού ξεκίνησε και τι της πρόσφερε η παράταξη, επιλέγει τον δρόμο της απομόνωσης. Στο πλευρό της και κάποιοι εκ των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας, που ως “ανεξάρτητοι”, πλέον, ακολουθούν την ίδια γραμμή.
  Όλα συνηγορούν σε ένα κοινό σημείο, την δημιουργία νέου κόμματος, η φιλοσοφία του οποίου θα βασίζεται στην κεντρική ιδέα της σωτηρίας της χώρας από την αναποτελεσματικότητα των δύο μεγάλων παρατάξεων, οι οποίες απογοήτευσαν τους πολίτες.
  Η κυρία Ν. Μπακογιάννη ξεχνάει, πάλι, ότι όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχε ενεργά στην πολιτική ζωή της Ελλάδος, ως μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή, που για μια πενταετία ασκούσε την εξουσία της χώρας. Όποια λάθη, λοιπόν, βαραίνουν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αγγίζουν και την ίδια, αφού αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της και μάλιστα από θέσεις ισχύος.
  Η ευαρέσκεια που αποπνέει από την δημιουργία δικού της κόμματος, ως ένα σημείο είναι κατανοητή. Πώς να το κάνουμε άλλωστε, τα φιλόδοξα σχέδια που είχε για την άσκηση της Προεδρίας της ΝΔ, την απέτρεψαν από το να είναι ένα απλό στέλεχος. Εξάλλου, η παραίτηση του Καραμανλή σηματοδοτούσε μια τέτοια εξέλιξη. Δυστυχώς, όμως, για την ίδια, στην πορεία προέκυψαν και άλλοι διεκδικητές για τον ίδιο πολιτικό θώκο. Τελικά, μίλησε ο απλός Νέο Δημοκράτης, που αποφάσισε, για δικούς του λόγους,  να “καταστρέψει” το μεγάλο όνειρο, που είχε γίνει πολιτικός στόχος της κυρίας Ν. Μπακογιάννη και να κάνει Πρόεδρο του κόμματος τον κύριο Α. Σαμαρά.
  Τι κι αν η ανεξάρτητη βουλευτής έκανε λόγο για ενότητα μέσα στο κόμμα, δεν μπόρεσε να παλέψει τους δαίμονές της και αποφάσισε να αποχωρήσει από τους κόλπους της γαλάζιας παράταξης. Το μόνο που χρειαζόταν βέβαια ήταν μια καλή αφορμή για να μην αποκαλυφθούν απροκάλυπτα τα σχέδιά της. Η ευκαιρία δεν άργησε να έρθει, αφού προέκυψαν διαφωνίες, όσον αφορά την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ευθύς αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη. Στην φάση εκείνη η κυρία Μπακογιάννη προτίμησε, για ευνόητους λόγους, να συνταχθεί με την γραμμή του ΠΑΣΟΚ. Έτσι δεν άργησε πολύ η αναμενόμενη διαγραφή της από το κόμμα.
  Σήμερα, ανεξάρτητη πια και ελεύθερη να κάνει τις δικές της επιλογές, η κυρία Ν. Μπακογιάννη θέτει σε εφαρμογή τα σχέδιά της, με βασικό στόχο την δημιουργία δικού της κόμματος. Ήδη, έχει ξεκινήσει η εκστρατεία για την συστράτευση στελεχών με το νέο κόμμα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ακούμε για γαλάζιους συνδυασμούς να κατεβαίνουν στις επικείμενες εκλογές ως “ανεξάρτητοι”.
  Οι ζυμώσεις στην Νέα Δημοκρατία είναι πολλές, οι αλλαγές που έπονται ακόμα περισσότερες. Όπως είπε και η κυρία Μπακογιάννη, είναι θέμα σωστού timing το νέο κόμμα. Τότε θα δούμε τι στάση θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία…