Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Δροσερό ώρα μηδέν

Έκθεση που αποτυπώνει την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι μαθητές,  ετοιμάζουν οι εκπαιδευτικοί του 8ου Γυμνασίου για να την αποστείλουν στο Υπουργείο Παιδείας
Δροσερό ώρα μηδέν
Οικόπεδο υπάρχει, χρήματα δεν υπάρχουν για να χτιστεί το σχολικό συγκρότημα

  Επιτακτική παραμένει η ανάγκη να μεταστεγαστεί το 8ο Γυμνάσιο Ξάνθης, που βρίσκεται στον συνοικισμό του Δροσερού, σε κάποιο άλλο κτήριο που θα είναι κατάλληλο για τις σχολικές ανάγκες που υπάρχουν.
  Βασικότερο, βέβαια, αίτημα παραμένει η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Το πρόσφατο περιστατικό, όταν εξωσχολικός απείλησε και τραυμάτισε την Διευθύντρια του σχολείου, αποδεικνύει, ότι, πέραν όλων των άλλων, τίθεται και μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας. Το Γυμνάσιο λειτουργεί απογευματινές ώρες, με αποτέλεσμα ο βαθμός επικινδυνότητας για τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό να μεγαλώνει. Οι εγκαταστάσεις του σχολικού κτηρίου, όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι καθηγητές, είναι απαράδεκτες, καθώς θυμίζουν τριτοκοσμικές εικόνες. Οι φύλακες που έβαζε κατά καιρούς ο Δήμος, ως υπεύθυνους για την ασφάλεια, ανήμποροι να φέρουν εις πέρας το έργο τους, παραιτούνταν.
  Εδώ και πέντε χρόνια, όσα δηλαδή λειτουργεί το συγκεκριμένο σχολείο, έχουν προκύψει πολλά προβλήματα, όσον αφορά την ομαλή λειτουργία του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης.
  Οι καθηγητές του σχολείου, μην έχοντας άλλη λύση, έχουν αποφασίσει, ύστερα και από την παραίνεση του Προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης, κυρίου Γιώργου Παπαδόπουλου, να συντάξουν και να αποστείλουν σχετική έκθεση στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να κοινοποιήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το 8ο Γυμνάσιο Ξάνθης.
  Όπως αναφέρει ο κύριος Γ. Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης, «το 8ο Γυμνάσιο πρέπει να μεταστεγαστεί, το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει άλλο κτήριο, που θα μπορούσε να το φιλοξενήσει».
  Όπως αναφέρει, παράλληλα, ο ίδιος έχει θέσει το θέμα στους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς της κοινωνίας, τον Δήμο και την Νομαρχία. Στα πλαίσια της διοικητικής μεταρρύθμισης, του λεγόμενου Καλλικράτη, θα καταργηθούν οι Νομαρχίες και έτσι η κατασκευή σχολικών κτηρίων θα περάσει στην αρμοδιότητα των Δήμων.
  Να υπογραμμιστεί, ότι ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον κύριο Γ. Παπαδόπουλο, ότι υπάρχει οικόπεδο (πίσω από τον ΟΑΕΔ), το οποίο θα περιφραχτεί και πάνω στο οποίο μπορεί να κατασκευαστεί σχολική μονάδα. Το ζήτημα που δημιουργείται είναι κατά πόσο υπάρχουν αρκετά κονδύλια για να γίνει κάτι τέτοιο. Όλα αυτά επιτείνουν το άγχος των καθηγητών, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε απαράδεκτες συνθήκες και με τον φόβο ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να πάθουν κάτι κακό από κάποιον επιτήδειο.