Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος


Θέλω και εγώ να καθαρίσω τα σκουπίδια της Ξάνθης μπαζώνοντας ρεματιές και δημόσιες εκτάσεις, μπορώ;
  Αυτό είναι το σύνθημα που καθημερινά ακούγεται από τα στόματα των Ξανθιωτών στην πόλη μας και σίγουρα κανένας δεν μπορεί να τους κατηγορήσει. Είναι δυνατόν να υπάρχει μπάζωμα ρέματος το οποίο και τυφλός να είσαι το βλέπεις και κάποιοι να σφυρίζουν αδιάφορα; Είναι δυνατόν άλλα να λέει ο συνήγορος υπεράσπισης και άλλα ο κατηγορούμενος; Είναι δυνατόν και τότε που ήρθε στο φως η υπόθεση αλλά και τώρα, ο Δήμαρχος Ξάνθης να μην είδε τίποτε; Μα καλά που ζούμε; Τελικά μήπως οι Ξανθιώτες είναι Μ…..ες και οι έξυπνοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού; Είναι δυνατόν να μην έχει εισπραχτεί το πρόστιμο της πολεοδομίας, επειδή ο Δήμος Ξάνθης κωλυόταν λόγω φόρτου εργασίας; Το θέμα της μη πληρωμής του προστίμου, αποτελεί την νούμερο ένα συγκάλυψη και σίγουρα απαιτούμε εξηγήσεις.

Άμεση θα πρέπει να είναι η αλλαγή ρότας του Δημάρχου Ξάνθης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα και μάλιστα μπαζωμένο:
  Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα και μάλιστα μπαζωμένο για τον Δήμαρχο Ξάνθης, ο οποίος από την μια είναι προβληματισμένος με τις εξελίξεις, αλλά από την άλλη λειτουργεί σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Δεν είναι λίγοι οι δημοτικοί του σύμβουλοι, που άρχισαν σοβαρά να σκέφτονται την μη κάθοδό τους με την υπάρχουσα κατάσταση και αυτό θα είναι ένα ακόμα πρόβλημα το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κατά τα άλλα έμπειρος αυτοδιοικητικός άρχων της πόλης μας, αν δεν αλλάξει άμεσα ρότα πλεύσης. Δήμαρχε είσαι καλός καπετάνιος αλλά δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση δεν έχεις τον καλό σου εαυτό. Αρκετά τους ανέχτηκες και αρκετά μας αναγκάζεις να τους ανεχτούμε. Στείλε τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και δώσε την ευκαιρία στην πόλη μας, να ζήσει χωρίς βαρίδια, χωρίς βρωμιά.

Τα παρατράγουδα της Δίκης για το μπάζωμα του ρέματος στην Χρύσα δεν έχουν προηγούμενο. Αίτηση για άδεια καθαρισμού του επίμαχου σημείου με αρ. πρωτοκόλλου προγενέστερο από την ημερομηνία κατάθεσής της:
  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες κυκλοφόρησαν από το βράδυ της Πέμπτης και μετά, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης για το μπάζωμα του ρέματος στην Χρύσα, τα όσα ακουστήκαν στην αίθουσα του Δικαστικού Μεγάρου Ξάνθης, ξετύλιξαν σε όλο το φάσμα, την προσπάθεια συγκάλυψης της παρανομίας. Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης του Μ. Τσέπελη προς τον Δασάρχη, για το αν κατατέθηκε αίτηση από τον κατηγορούμενο στο δασαρχείο, με την οποία ζητούσε να του δοθεί άδεια για να καθαρίσει τον χώρο, ο Δασάρχης τόνισε πως η αίτηση είχε κατατεθεί δυο ημέρες μετά το μπάζωμα και πήρε αριθμό πρωτοκόλλου παλαιότερο, επειδή υπήρχε κενό στον πίνακα πρωτοκόλλων. Αυτή η δήλωση του Δασάρχη Ξάνθης, έλουσε με κρύο ιδρώτα τόσο τον κατηγορούμενο όσο και τον συνήγορό του, αλλά άφησε και άναυδους όσους παρακολούθησαν την δίκη, αφού ξεκάθαρα φάνηκε ο τρόπος που επιλέχτηκε για να συγκαλυφθεί η παρανομία. Εκείνο όμως το σημείο που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στο θέμα αυτό, είναι το γεγονός ότι κατά την διαδικασία ακούστηκε ότι ο υπάλληλος που έβαλε τον αριθμό πρωτοκόλλου στην μεταχρονολογημένη αίτηση του κατηγορουμένου, δεν ήξερε για το μπάζωμα στο ρέμα, όπως επίσης και δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με την υπόθεση και εγώ ο αφελής αναρωτιέμαι, την στιγμή που βούιζε ολόκληρη η Θράκη για την υπόθεση αυτή, πως είναι δυνατόν κάποιος δημόσιος υπάλληλος να μην γνώριζε τίποτε. Και επειδή μου αρέσει να ξεσκονίζω τα πάντα, ρωτώ ευθέως σήμερα τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης να μου πουν, αν επιτρέπεται να μπαίνουν αριθμοί πρωτοκόλλου σε αιτήσεις με ημερομηνία μεταγενέστερη της κανονικής.

Βαριές κουβέντες για ακόμα μια φορά στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:
  Σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης όπως αναμενόταν και οι εκφράσεις που ακουστήκαν, τόσο από τον Χ. Πούλιο όσο και από τον Μ. Φανουράκη, δείχνουν πως η φωτιά τώρα άναψε για τα καλά. Δεν πρόκειται να σταθώ σε καμία κατηγορία κατά κανενός, ειδικά αν δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά καλό θα είναι οι αυτοδιοικητικοί να προσέχουν και το τι λένε, αλλά και το τι κάνουν, γιατί ο κόσμος δεν ψηφίζει με γνώμονα το ποιος θα φωνάζει ή θα βρίζει περισσότερο τον αντίπαλό του, αλλά ψηφίζει ανθρώπους οι οποίοι είναι και όχι φέρονται, ικανοί να παράξουν έργο για τον τόπο μας, πράγμα που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Αυτό εξάλλου φάνηκε και από το θέμα το οποίο συζητήθηκε μέσα στην προχειρότητα της πίεσης των χρονικών ορίων προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορούσε την δαπάνη των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από πρόγραμμα της Περιφέρειας, για έργα στο κέντρο της πόλης, κάτι το οποίο βέβαια δεν είδαμε να συμβαίνει από τα σχέδια που παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους της ΤΕΔΚ. Με το να καλλωπίζετε το υπάρχον δημοτικό πάρκινγκ και να αναπαλαιώνετε το νυν Δημαρχείο κύριοι, δεν φτιάχνετε κάποιο έργο το οποίο να ωφελεί τους Ξανθιώτες.

Φοβούνται να αντιμετωπίσουν τον Τσολακίδη στον Δήμο Αβδήρων. Πιο εύκολα βρίσκει κανείς νερό στην έρημο, παρά υποψήφιο Δήμαρχο για τα Άβδηρα στην ΝΔ:
  Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Β. Τσολακίδης τρίβει τα χέρια του αυτές τις ημέρες, αφού κανένας δεν δέχεται να μπει υποψήφιος Δήμαρχος απέναντί του. Όλοι λένε πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και είναι δύσκολο να καλύψει κάποιος το κενό, πράγμα που με αναγκάζει να αναρωτιέμαι, πόσο μεγάλο είναι το κενό στην περιοχή μας. Σε όσους προτάθηκε το τελευταίο διάστημα να κατέβουν, μετά την παταγώδη αποτυχία της καθόδου των Γαλανόπουλου – Λύρατζη, απάντησαν με τις ίδιες λέξεις. Δεν κατεβαίνουμε για να μην κάψουμε το πολιτικό μας χαρτί, θαρρείς και γεννήθηκαν πολιτικοί. Ο φόβος τρώει τα έρημα και αυτό είναι το μόνο σίγουρο στην περίπτωση του νεοσύστατου Δ