Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Τελευταία σύσκεψη του Σ.Ν.Ο. πραγματοποιήθηκε εχθές το μεσημέρι στην Νομαρχία Ξάνθης

Θετικός ο απολογισμός
του συνολικού έργου της πολιτικής προστασίας



Εχθές το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Μεγάρου Ξάνθης πραγματοποιήθηκε η τελευταία ετήσια σύσκεψη του Σ.Ν.Ο. με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση πλημμυρών- χιονοπτώσεων – παγετού χειμερινής περιόδου 2010- 2011», υπό την Προεδρία του Νομάρχη Ξάνθης, κυρίου Γιώργου Παυλίδη.

Να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο κύριος Γ. Παυλίδης στα μέλη του Σ.Ν.Ο., η πολιτική προστασία μπορεί να πραγματοποιηθεί, μόνον, εάν υπάρχει συνεργασία και συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών στο θέμα.
Παραδέχτηκε δε, ότι η περιοχή μας είναι πολύ δύσκολη, λόγω του έντονου ανάγλυφου και των μεγάλων κλίσεων, αναφέροντας τα παράξενα καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν στον Νομό, όπως οι ισχυρές βροχοπτώσεις που παρέσυραν φερτές ύλες πριν λίγες ημέρες στην περιοχή των Σατρών.
Σημείωσε από την άλλη, ότι η κάθε υπηρεσία πρέπει να συμβάλει στο μέτρο των δικών της αρμοδιοτήτων και να βοηθάει τις υπόλοιπες, όταν υπάρχει ανάγκη.
Αναφερόμενος δε, στα σημεία του Νομού που χρήζουν προσοχής, μεταξύ άλλων, τόνισε, ότι είναι η περιοχή στην είσοδο των Κιμμερίων, η περιοχή στην Δυτική πλευρά της πόλης, κάποια σημεία στον Δήμο Τοπείρου και στο Δροσερό.
Για την ορεινή περιοχή σημείωσε, ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Κλείνοντας, επισήμανε, πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους μεγάλους χείμαρρους. Πρόσθεσε δε, ότι χρειάζεται εγρήγορση και σχεδιασμός.
Ο αρμόδιος αντινομάρχης για την πολιτική προστασία, κύριος Περικλής Καρβουνίδης, από την πλευρά του δήλωσε τα ακόλουθα:
«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιείται αυτή η σύσκεψη, πριν την έναρξη του Χειμώνα, ώστε όλοι μαζί οι συμμετέχοντες στο ΣΝΟ, να συζητήσουμε και να εντοπίσουμε τυχόν παραλείψεις, που μπορεί να υπάρχουν και να μας δημιουργήσουν πρόβλημα κατά την διάρκεια του Χειμώνα. Η κατάσταση του Νομού είναι καλή. Πάντα χρειάζεται προσοχή και βελτίωση.
Όπως ξέρετε και εσείς, τα τελευταία χρόνια είχαμε διάφορα έντονα φυσικά φαινόμενα, αλλά λόγω της καλής προετοιμασίας και των πολλών αντιπλημμυρικών έργων που έχουν γίνει, δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Ελπίζουμε, ότι και φέτος θα συμβεί το ίδιο με την βοήθεια όλων.
Πρέπει να ξέρετε, ότι αυτό το ΣΝΟ είναι το τελευταίο σαν Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς καταργείται από την 1/1/2011. Τμήματα πολιτικής προστασίας υπάρχουν στους Δήμους. Σχετικό τμήμα θα δημιουργηθεί στην περιφέρεια και μάλιστα από ότι έχω πληροφορηθεί, στο τμήμα αυτό δε θα προΐσταται τεχνικός. Θεωρώ ότι μάλλον είναι μια υποβάθμιση.
Από κει και πέρα, μέχρι την 31/12, εμείς θα διατηρήσουμε ανοιχτούς τους δρόμους και φρονώ, ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».