Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Αυξήθηκε ο αριθμός των παθόντων από ατυχήματα με δίκυκλα οχήματα

Αυξήθηκε ο αριθμός των παθόντων
από ατυχήματα με δίκυκλα οχήματα

Δε φταίνε όμως πάντα οι δικυκλιστές, αφού τις περισσότερες φορές, πέφτουν θύματα της απροσεξίας των οδηγών αυτοκινήτων

Κωνσταντίνος Ρίζος, Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ξάνθης:
«Οι περισσότεροι που τραυματίστηκαν σοβαρά δεν φορούσαν κράνος»
Ούτε ένας νεκρός από τροχαίο ατύχημα για το φετινό Καλοκαίρι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του τμήματος τροχαίας Ξάνθης

  Αναίμακτα πέρασε το φετινό καλοκαίρι για τους οδηγούς του Νομού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τμήματος τροχαίας Ξάνθης, που εποπτεύει το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της περιοχής.
  Η ενισχυμένη αστυνόμευση από άνδρες της τροχαίας, λόγω της σταδιακής αύξησης του προσωπικού του τμήματος, στο εθνικό δίκτυο του Νομού, την πόλη της Ξάνθης και τους βασικούς-κεντρικούς δρόμους, συνέβαλε στην μείωση τροχαίων ατυχημάτων.
  Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο Διοικητής του τμήματος τροχαίας Ξάνθης, κύριος Κωνσταντίνος Ρίζος, τα δύο τελευταία Καλοκαίρια, το φετινό και περσινό, πέρασαν χωρίς να υπάρξουν θάνατοι στην άσφαλτο, όσον αφορά τον Νομό Ξάνθης. Να σημειώσουμε από την άλλη, ότι τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του τμήματος τροχαίας Ξάνθης αφορούν το 95% του Νομού, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του οδικού του δικτύου.
  Συγκεκριμένα, τα τροχαία ατυχήματα για το φετινό καλοκαίρι ανέρχονται τα είκοσι έξι έναντι των είκοσι πέντε που είχαμε πέρσι. Οι παθόντες, βαριά και ελαφρά τραυματισμένοι, φτάνουν τους τριάντα εννιά για φέτος και τους σαράντα πέντε για πέρσι. Δηλαδή, σημειώθηκε μια μείωση της τάξης 13%, όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα στον Νομό Ξάνθης.
  Να σημειωθεί δε, ότι η συμμετοχή των δίκυκλων οχημάτων στην λίστα τροχαίων ατυχημάτων μεγάλωσε. Οι δεκαεννιά από τους είκοσι έξι παθόντες για το φετινό Καλοκαίρι ήταν οδηγοί με δίκυκλα οχήματα. Ενώ, πέρσι ήταν μόνον οι δεκατέσσερις από τους είκοσι πέντε.
  Βέβαια και αυτό πρέπει να επισημανθεί, η περιοχή μας κατατάσσεται στην τρίτη θέση, μετά την Πάτρα και τον Βόλο, σε ευρεία χρήση των δίκυκλων οχημάτων. Φέτος, μάλιστα, εντάθηκαν οι έλεγχοι του τμήματος τροχαίας Ξάνθης που απευθύνονται στην δίκυκλη κυκλοφορία.
  «Οι περισσότεροι που τραυματίστηκαν σοβαρά δεν φορούσαν κράνος» σημειώνει ο κύριος Κωνσταντίνος Ρίζος και σπεύδει να συμπληρώσει με έμφαση πως «πολλά τροχαία ατυχήματα έγιναν, γιατί παραβιάστηκε η προτεραιότητα των δίκυκλων από οδηγούς άλλων οχημάτων».
  Γενικά, όμως, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία του Νομού για το φετινό Καλοκαίρι. Όπως αναφέρει ο κύριος Κ. Ρίζος «η καλύτερη βελτίωση του οδικού δικτύου, καθώς και η σήμανση συμβάλουν στην μείωση των ατυχημάτων», τονίζοντας ότι «υπάρχει άριστη σχέση μεταξύ τοπικών φορέων και τροχαίας, σε αυτά τα θέματα, όταν προκύπτει πρόβλημα».
  Κλείνοντας, ο κύριος Κ. Ρίζος, απευθυνόμενος προς όλους τους οδηγούς του Νομού, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «το τροχαίο ατύχημα δεν διαλέγει. Δεν υπάρχει οικογένεια στην Ξάνθη που να μην έχει “χτυπηθεί” από κάποιο τροχαίο ατύχημα, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».