Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Άδειασαν τα ράφια των καταστημάτων

Άδειασαν τα ράφια
των καταστημάτων
-Έμφραγμα στην καθημερινή επιβίωση από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών
-Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης καταναλωτές και επιχειρηματίες

Αντώνης Καλλιγάς, Πρόεδρος Ιδιοκτητών Φορτηγών Ξάνθης:
«Το κράτος πρέπει να μας αποζημιώσει με κάποιο τρόπο για το οικονομικό πλήγμα που μας επέφερε το νομοσχέδιο για το «άνοιγμα» του επαγγέλματος»

  Εχθές το βράδυ συνεδρίαζε στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση που απαρτίζεται από όλα τα σωματεία των Ιδιοκτητών Φορτηγών και βυτιοφόρων Δημοσίας Χρήσης, για να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Σήμερα το πρωί θα είναι γνωστή η απόφαση για το εάν θα συνεχιστούν ή όχι οι κινητοποιήσεις.
  Το επίμαχο νομοσχέδιο για το «άνοιγμα» του επαγγέλματος των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ έχει ψηφιστεί και αποτελεί, πλέον, Νόμο του κράτους. Το γεγονός προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από τους Ιδιοκτήτες Φορτηγών που ακριβοπλήρωσαν την άδειά τους, αφού, πλέον, η πρόσβαση στο επάγγελμα θα γίνεται χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις.
  Οι κινητοποιήσεις αυτές, έχουν φέρει στα όρια της νευρικής κρίσης επαγγελματίες και καταναλωτές, που βλέπουν τα ράφια στα καταστήματά τους να αδειάζουν και δεν ενδιαφέρεται κανένας να τους δώσει λύση. Είναι το φαινόμενο που επικρατεί κατά κύριο λόγο στην χώρα μας και δυστυχώς αυτό δεν αλλάζει. Το να απαγορεύουν οι λίγοι στους πολλούς, συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα και σε τριτοκοσμικές χώρες, πράγμα το οποίο όμως δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει.

  Για το θέμα επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο των Ιδιοκτητών Φορτηγών στην Ξάνθη κύριο Καλλιγά και μας τόνισε τα ακόλουθα:
  «Μας πήραν την περιουσία μας. Πληρώσαμε χρυσάφι την άδειά μας. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να πάρουμε δύο διαμερίσματα και να έχουμε περιουσία σήμερα».
  Κληθείς να σχολιάσει την αγανάκτηση των υπόλοιπων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται καθημερινά, εξαιτίας της απεργίας των οδηγών, με δεδομένο και το γεγονός, ότι έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες συλλήψεις και παρεμβάσεις της Εισαγγελίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο κύριος Α. Καλλιγάς επισημαίνει «και εμείς είμαστε αγανακτισμένοι και πώς να μην είμαστε, άλλωστε, όταν το κράτος μας καταστρέφει με αυτό τον τρόπο» και συνεχίζει λέγοντας «δεν έπρεπε να συλληφθούν συνάδελφοι. Ήταν λάθος αυτό που έγινε. Εμείς απλά διεκδικούμε τα δικαιώματά μας».
  Σε διευκρινιστική ερώτηση, για το εάν τα υβριστικά συνθήματα των οδηγών, στα πλαίσια  των απεργιακών κινητοποιήσεων, αποτελούσαν κοινή γραμμή που δόθηκε από την ηγεσία της Ομοσπονδίας, ο κύριος Α. Καλλιγάς αναφέρει πως «δεν μπορείς να περιορίσεις τον κόσμο. Δεν έδωσε κανείς τέτοια συνθήματα. Απλά, υπήρχε έντονη αγανάκτηση, με αποτέλεσμα κάποιοι να φωνάζουν τέτοια συνθήματα».
  Παράλληλα, ο κύριος Α. Καλλιγάς τονίζει, ότι οι επαγγελματίες του κλάδου πρέπει να αποζημιωθούν για το οικονομικό πλήγμα που έχουν δεχτεί.
  «Θα πρέπει να αποζημιωθούμε με κάποιον τρόπο για να δικαιολογήσουμε τα χρήματα που έχουμε χάσει για την απόκτηση της άδειας, παραδείγματος χάρη μέσα από κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις» σχολιάζει ο κύριος Α. Καλλιγάς.
  Δηλώνει δε, αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεών τους, επισημαίνοντας, ότι «πιστεύω, πως θα καταφέρουμε κάτι παραπάνω, μέσα από τις διεκδικήσεις μας».
  Αναφέρει από την άλλη, ότι συζήτηση με το αρμόδιο Υπουργό, κύριο Ρέππα, δεν είναι εφικτή, αφού ο τελευταίος συνεχίζει να κρατά αρνητική στάση, όσον αφορά τα συμφέροντα των αυτοκινητιστών.
Αναφορικά, τώρα, με τις ελλείψεις σε προμήθειες που δημιουργήθηκαν και στον Νομό Ξάνθης, λόγω των κινητοποιήσεων, ο κύριος Α. Καλλιγάς, υπογραμμίζει πως «Όλα τα market πρέπει να είναι άδεια, γιατί έχουν να τροφοδοτηθούν πολλές ημέρες».
  Να σημειωθεί, ότι οι αυτοκινητιστές του Νομού παραμένουν στην περιοχή όπου βρίσκεται το εργοστάσιο ζάχαρης, αναμένοντας τις εξελίξεις. Οι αρχικές σκέψεις να μεταφερθούν στον κόμβο του Πετροχωρίου τελικά εγκαταλείφθηκαν.