Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Πολιτικός αναβρασμός…

Πολιτικός αναβρασμός…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Οι ισχυροί κραδασμοί που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μαρτυρούν την απαρχή μιας εκρηκτικής προεκλογικής περιόδου, που θα κορυφώνεται όσο πλησιάζουν οι επικείμενες εκλογές του Νοέμβρη.
Ειδικά δε, οι τελευταίες εξελίξεις με την αποπομπή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κυρίου Μαρκογιαννάκη, από το κόμμα, με απόφαση του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, σηματοδοτούν μια σειρά από νέες αντιπαλότητες μεταξύ των “πρώην” ομοϊδεατών.
Ο τελευταίος θεώρησε πως η συμπεριφορά του κυρίου Μαρκογιαννάκη προκαλεί σοβαρές βλάβες στην παράταξη. Έτσι, ο τελευταίος, αρχικά, βρέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας και σε δεύτερη φάση έξω από το κόμμα.
Το πολιτικό φλερτ που είχε αναπτυχθεί μεταξύ του κυρίου Μαρκογιαννάκη και της ανεξάρτητης, πλέον, βουλευτή, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη θεωρήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, ως συμπεριφορά που έρχεται να πνίξει την ομαλή λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα ο πρώην Υπουργός να βρεθεί στην λίστα διαγραφής. Απρόθυμος να ακούσει τις επίσημες διαταγές της κομματικής ηγεσίας, που ανακοίνωσε το όνομα του πολιτικού που θα υποστηρίξει στην εκλογική αναμέτρηση για την περιφέρεια Κρήτης, εκδήλωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον ίδιο θώκο, παρά την επίσημη γραμμή που έδωσε η παράταξη, ο κύριος Μαρκογιαννάκης πήρε τον δρόμο της εξόδου από το κόμμα.
Φαίνεται πως η εμφύλια διαμάχη, που γεννά εσωτερικούς διαξιφισμούς στα μέλη του κόμματος, είναι πιο ισχυρή από ότι νομίζαμε.
Οι κόντρες και οι αντιπαραθέσεις συνθέτουν ένα θολό πολιτικό τοπίο, που οδηγεί στην αποδυνάμωση του κόμματος. Η αρχή έγινε με την αποστασία της κυρίας Μπακογιάννη, η οποία, όπως ήταν φυσικό, παρέσυρε και άλλα στελέχη με την απόφασή της να ακολουθήσει την δική της, ξεχωριστή, πολιτική πορεία, μετά την μη εκλογή της στο ανώτερο αξίωμα του κόμματος, που, όπως φάνηκε, αποτελούσε μια προοπτική που επεξεργαζόταν για πολύ καιρό. Γι’ αυτό, εξάλλου, οι πολιτικές καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα με διαγραφές βουλευτών και εσωτερικές κόντρες, δεν μας ξαφνιάζουν καθόλου.
Προετοιμάζεται το κατάλληλο έδαφος, ώστε να αποδώσει καρπούς η απόφαση της κυρίας Μπακογιάννη να αποκτήσει δικό της κόμμα, με μια ισχυρή δυναμική.
Ο αποδεκατισμός της Νέας Δημοκρατίας, στο όνομα μικροπολιτικών συμφερόντων, αποτελεί ένα θλιβερό γεγονός, που αποδυναμώνει τον γενικότερο αντιπολιτευτικό της ρόλο. Αυτό αδυνατούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν οι παράγοντες και τα μέλη του κόμματος.
Ο εκλογικός αγώνας του Νοέμβρη αναμένεται να είναι σκληρός, όπως επιτάσσει το ατομικό συμφέρον που κυριαρχεί σε όλες τις περιπτώσεις. Τα πολλαπλά μέτωπα που έχει ανοίξει η Νέα Δημοκρατία δεν βοηθάνε την παράταξη να προωθήσει το πολιτικό της πρόγραμμα.
Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, δεσμευμένο από τους όρους του μνημονίου, ακολουθεί την δική του “μονόδρομη” πορεία, χαραγμένη βάσει των επιταγών της ξακουστής τρόικας.
Ο πολιτικός αναβρασμός των ημερών, λόγω της προεκλογικής περιόδου, χτυπάει κόκκινο. Τελικά, ο επαγγελματισμός των πολιτικών μας είναι διάχυτος, σε σημείο που ξεχειλίζει. Μόνον ο ταπεινός πολίτης, που αντιμετωπίζεται ως μια εν δυνάμει ψήφος κάτι τέτοιες περιόδους, παρακολουθεί αμέριμνος τις εξελίξεις που πλήττουν την χώρα. Η αβεβαιότητα του αύριο και οι δυσκολίες του σήμερα δεν αφήνουν περιθώρια για την αναζωπύρωση της ελπίδας, ότι μπορεί κάτι να αλλάξει. Εκλογές είναι, θα έρθουν και θα φύγουν. Κάποιοι σίγουρα θα επωφεληθούν, η γενικότερη κατάσταση, ωστόσο, που επικρατεί στην χώρα, δύσκολα θα αλλάξει ως προς το καλύτερο…