Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Κοροϊδία κατάντησε το ΤΕΜΠΜΕ προκαλώντας αηδία στους επαγγελματίες

Κοροϊδία κατάντησε το ΤΕΜΠΜΕ

προκαλώντας αηδία στους επαγγελματίες

-Έχουν παγώσει εντελώς τα δύο προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, εξαιτίας της άρνησης των τραπεζών να δανειοδοτήσουν

-Δηλώσεις επί του θέματος των Προέδρων ΕΒΕ και ΟΕΒΕ Ξάνθης



  Έχουν παγώσει εντελώς τα δύο προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ως αποτέλεσμα της άρνησης των τραπεζών να δανείσουν στους δικαιούχους των προγραμμάτων. Η κατάσταση έχει προκαλέσει βαθύτερη κρίση στην αγορά, καθώς το πρόβλημα ρευστότητας διαρκώς επιδεινώνεται. Οι μικρομεσαίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, λόγω ακριβώς έλλειψης χρημάτων. Την στιγμή, μάλιστα, που αναλυτές κάνουν λόγο για χειρότερες οικονομικές μέρες.

  Σχετικά με την δημιουργηθείσα κατάσταση και γιατί οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ, τοποθετούνται στην ΦτΞ, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος και ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, κύριος Σωτήρης Τσιακίρογλου, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:



Παναγιώτης Ανδρικόπουλος:

  «Οι ίδιες οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Υπάρχει ταμειακό πρόβλημα. Οι τράπεζες είχαν τα λεφτά των καταθετών, όταν, όμως, αυτοί τα πήραν και τα πήγαν στις τράπεζες της Ελβετίας, δημιουργήθηκε πρόβλημα. Δεν εγκρίνουν δάνεια, γιατί δεν υπάρχουν λεφτά. Θεωρώ, ότι δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να προχωρήσουν στην εκταμίευση. Τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ έχουν παγώσει, εξαιτίας αυτής της εξέλιξης».



Σωτήρης Τσιακίρογλου:

  «Τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ δεν τρέχουν, καθώς η εκταμίευση δανείων βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια των τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν χρήματα, απλά πιέζουν με την στάση τους για να πετύχουν ευνοϊκούς όρους, παραδείγματος χάρη πιο ευνοϊκούς φορολογικούς όρους. Δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας οι τράπεζες. Δυστυχώς, τα χρήματα των φορολογουμένων πηγαίνουν στους ισχυρούς, και τα ολιγοπώλια. Αυτή είναι η κατάσταση».